Θέατρο

Το ρεπερτόριο στο Θέατρο του Νέου Κόσμου που γίνεται 20 χρόνων

Άνοιξε το χορό των φετινών συνεντεύξεων Τύπου και παρουσιάσεων των ρεπερτορίων που κάθε θεατρικός οργανισμός θα στεγάσει τη σεζόν που αρχίζει τις επόμενες εβδομάδες, το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Που φέτος γίνεται 20 χρονών. Και από αυτή την επέτειο ξεκίνησε την ομιλία του ο ιδρυτής του θεάτρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, «με έντονα συναισθήματα και κάποια μελαγχολία», όπως είπε, μια ομιλία-απολογισμό αυτής της 20χρονης διαδρομής, με αναφορές στους συνεργάτες και τους δημιουργούς που πέρασαν από τις αίθουσές του, στους ανθρώπους, του θεάτρου και της οικογένειάς του που στήριξαν αυτή την 20χρονη διαδρομή.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, παρ’ όλο που έχει παραδώσει τα ηνία στον γιο του, Μίλτο Σωτηριάδη, δεν αφήνει μόνο στις κεντρικές παρουσιάσεις, ούτε το γιο του, ούτε το άλλο του «παιδί», το Θέατρο του Νέου Κόσμου (ΘτΝΚ). Σε όλες τις παρουσιάσεις είναι επί σκηνής και παίρνει πρώτος το λόγο. Και μετά συνεχίζει ο Μίλτος Σωτηριάδης, με την αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος. Που φέτος είναι κατά τι μειωμένο σε αριθμό παραστάσεων. Από τις 21 περυσινές παραγωγές, η φετινή σεζόν παρουσιάζει συνολικά 17, οι δύο από τις οποίες είναι επαναλήψεις, άρα 15 νέες. Μία παράσταση μάλιστα, το «Πέτρες στις τσέπες του» της Μαρί Τζόουνς, περυσινή μεγάλη επιτυχία του ΘτΝΚ που έκανε και περιοδεία το καλοκαίρι, είναι μία από αυτές που συνεχίζει τη διαδρομή της, αλλά στο θέατρο «Κιβωτός», εγκαινιάζοντας (;) συνεργασίες και με άλλες σκηνές και με άλλους θεατρώνες. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η παράσταση “Το Δάνειο”, αφού ολοκλήρωσε τις παραστάσεις του στο ΘτΝΚ μεταφέρθηκε και σε άλλες σκηνές, μεταξύ των οποίων το “Μικρό Γκλόρια” κ.α

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου έχει θεσμοθετήσει έναν δικό του τρόπο παρουσιάσεων των παραγωγών που φιλοξενεί. Παρόντες οι περισσότεροι από τους συντελεστές των παραστάσεων, ανεβαίνουν ένας, δύο ή όλοι στη σκηνή και παρουσιάζουν ένα δείγμα αυτού που μας καλούν να δούμε, με τον δικό του τρόπο ο καθένας. Σαν πρώτη γνωριμία με τους ίδιους και τη δουλειά τους. Και είναι πράγματι μια πρώτη γεύση. Άλλοι παίζουν κάτι από την παράσταση, άλλοι διαβάζουν συναφή κείμενα ή φωτίζουν με τον δικό τους τρόπο το κείμενο που θα παρουσιάσουν. Από την σημερινή παρουσίαση πάντως, τις εντυπώσεις κέρδισε το βίντεο που παρουσίασε ο Δημήτρης Καραντζάς για το έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη «Με δύναμη από την Κηφισιά» που μας καλεί να δούμε από τις 5 Οκτωβρίου, στην Κεντρική Σκηνή, και ο  Δημήτρης Μπογδάνος, κάνοντας την παρουσίαση της δικής του παράστασης «Ορφέας και Ευρυδίκη», που θα στεγαστεί στο Δώμα του ΘτΝΚ από τις 18 Δεκεμβρίου, ο οποίος δημιούργησε ένα πρωτότυπο και κεφάτο interaction με όσους βρισκόμασταν στις θέσεις της Κεντρικής Σκηνής.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που έδειξε η παρουσίαση του προγράμματος είναι ότι οι περισσότεροι από τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες καταπιάνονται με έργο που θέμα έχει τον έρωτα, σε κάθε μορφή, με κάθε φύλο, σε κάθε εποχή. Είναι ένας άτυπος άξονας του φετινού ρεπερτορίου, που δεν διαμορφώθηκε ηθελημένα όπως μάθαμε. Είναι μια τάση που έχει ξεκινήσει από πέρυσι στις θεατρικές σκηνές, αλλά φέτος φαίνεται ότι απλώνεται και αφορά περισσότερους καλλιτέχνες, διαφορετικών γενιών, διαφορετικών διαδρομών. Ο άλλος υποάξονας του ρεπερτορίου του ΘτΝΚ είναι η λογοτεχνία και η ποίηση, καθώς πολλοί από τους σκηνοθέτες καταπιάνονται με παλαιότερα ή σύγχρονα κείμενα  (ο Γιάννης Σκουρλέτης με δύο σκηνοθεσίες που άπτονται της λογοτεχνίας και με κείμενα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, του Γιώργου Ιωάννου και του Νίκου Εγγονόπουλου και ο Γιώργος Παπαγεωργίου που αντλεί το υλικό του από το μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου»).

Ένα άλλο στοιχείο, από το συνολικό πρόγραμμα, είναι ότι δίνεται φέτος σκηνοθετικό βήμα και σε ανθρώπους που υπηρετούν το θέατρο από άλλες θέσεις. Όπως στον φωτιστή Σάκη Μπιρμπίλη.

Να πούμε ότι από τις 12 ως τις 22 Σεπτεμβρίου, οι θεατές μπορούν να κλείσουν εισιτήρια για όποια παράσταση επιθυμούν με αντίτιμο 7 ευρώ ανά εισιτήριο. Είναι μια πρωτοβουλία που έχουν υιοθετήσει αρκετές θεατρικές σκηνές τα τελευταία χρόνια και βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό.

Όλγα Σελλά

Ακολουθεί το πρόγραμμα με όλες τις φετινές παραστάσεις του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, με τους συντελεστές τους και τις ημερομηνίες τους.

Ο γείτονάς μου Ναπολέων Λαπαθιώτης

παράσταση βασισμένη σε κείμενα του Γιώργου Ιωάννου και του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη

bijoux de kant

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης

Κάτω Χώρος, 2/10/17 έως 28/11/17, Δευτέρα-Τρίτη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με δύναμη από την Κηφισιά

του Δημήτρη Κεχαΐδη και της Ελένης Χαβιαρά,

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Κεντρική Σκηνή, 5/10/17 έως 1/4/18, Τετάρτη με Κυριακή

Η Ωραία του Πέραν

παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο ρομάντζο του Δημητρίου Παπαδόπουλου

GOO Theatre Company

Σκηνοθεσία: Θεοδώρα Καπράλου, Γιώργος Παπαγεωργίου

Κεντρική Σκηνή, 9/10/17 έως 16/1/18, Δευτέρα-Τρίτη

 

Τομή

της Πάμελα Κάρτερ

What If?

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραντζάς

Δώμα, από 9/10/17 έως 12/12/17, Δευτέρα-Τρίτη

 

Το μικρό πόνυ

του Πάκο Μπεθέρα

Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη

Κάτω Χώρος, από 6/10/17 έως 7/1/18, Παρασκευή με Κυριακή

Μόλλυ Σουίνυ

του Μπράιαν Φρίελ

ΠΥΡ

Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη

Δώμα, από 18/10/17 έως 14/1/18, Τετάρτη με Κυριακή

 

Heisenberg

του Σάιμον Στήβενς

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Κεντρική Σκηνή, 3/11/17 έως 1/4/18, Τετάρτη με Κυριακή

 

Ωκεανός

του Αλεσάντρο Μπαρίκο

Σκηνοθεσία: Σάκης Μπιρμπίλης

Κάτω Χώρος, 4/12/17 έως 30/1/18, Δευτέρα-Τρίτη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with a5 preset

Ορφέας & Ευριδίκη

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπογδάνος

Δώμα, 18/12/17 έως 3/4/18, Δευτέρα-Τρίτη

 

Μπολιβάρ

του Νίκου Εγγονόπουλου

bijoux de kant

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης

Κάτω Χώρος, 12/1/18 έως 25/2/18, Τετάρτη με Κυριακή

 

Η Βοσκοπούλα

Ανωνύμου

Elephas tiliensis

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου

Δώμα, 19/1/18 έως 1/4/18, Τετάρτη με Κυριακή

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σου φυλάξαμε μια θέση

της Ελένης Κοκκίδου και της Μάρθας Φριντζήλα

Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα

Κεντρική Σκηνή, 29/1/18 έως 3/4/18, Δευτέρα-Τρίτη

Αρίστος

παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου»

GOO Theatre Company

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου

Κάτω Χώρος, 5/2/17 έως 3/4/18, Δευτέρα-Τρίτη

Leonard (Linky) Jensen I (1887-1979) at the wedding of Daisy Jensen (1892-1986) and Francis (Frank) Joseph Woods (1891-1972) in 1918 in Chicago, Cook County, Illinois.

Το προξενιό της Αντιγόνης

του Βασίλη Ζιώγα

GRASSHOPPER

Σκηνοθεσία: Εύα Βλασσοπούλου

Κάτω Χώρος, 2/3/18 έως 1/4/18 Τετάρτη με Κυριακή

 

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Πινόκιο

παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Κάρλο Κολόντι

Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης

Φουαγιέ, από 20/10/17

Καθημερινά παραστάσεις σε νοσοκομεία, ιδρύματα, δομές αλληλεγγύης και σχολεία.

ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

Νεφέλες του Αριστοφάνη

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Κεντρική Σκηνή, από 15/10/17

Οργανωμένες παραστάσεις τις καθημερινές σε σχολεία και στο θέατρο.

ΘΕΑΤΡΟ ΚΙΒΩΤΟΣ

Πέτρες στις Τσέπες του

Σκηνοθεσία: Μάκης Παπαδημητρίου & Γιώργος Χρυσοστόμου

Από 6/10/17