Θέατρο Μουσική Παιδί Χορός

Το πρόγραμμα του Θεάτρου Πόρτα για τη νέα σεζόν

Θεαματικές συνεργασίες όπως των Νίκου Καραθάνου, Γιάννη Μόσχου, Ακύλλα Καραζήση, Νίκου Χατζόπουλου, Γεωργίας Μαυραγάνη και Σοφίας Πάσχου, ανέβασμα όπερας από τον Πάρη Μέξη, καλεσμένους ξένους συγγραφείς και σκηνοθέτες,

συμπαραγωγές με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και έργα που μιλάνε για μια ανήσυχη και σκληρή εφηβεία, ανακοίνωσε ο Θωμάς Μοσχόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Πόρτα, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα για την νέα περίοδο.

Το πετυχημένο καλλιτεχνικό μοντέλο που εφαρμόστηκε ολόκληρη τη χρονιά, και συνοψίζεται στη φράση του Μοσχόπουλου στο artplay.gr πως «Το θέατρο είναι ένας ζωντανός οργανισμός και ένας δημόσιος χώρος», συνεχίζεται διευρυμένο παραμένοντας πιστό και ανοιχτό στις τέχνες της μουσικής και του χορού.

Ο συνθέτης Κορνήλιος Σελαμσής, σταθερός συνδημιουργός και συνοδοιπόρος έκανε λόγο για 32 συναυλίες λόγιας μουσικής στις «Τρίτες Παράλληλες 2», με κύκλους για την ανθρώπινη φωνή, μουσική μπαρόκ, τζαζ, δωματίου έως και «Συνοικέσια..!»

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πόρτα για το 2015-2016

*«Σκοτεινές Γλώσσες» του Άντριου Μπόβελ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου με τους Άννα Καλαιτζίδου, Χρήστο Λούλη, Άννα Μάσχα, Γιώργο Χρυσοστόμου. Νοέμβριος 2015.
*«This is War» της Χάνα Μόσκοβιτς σε σκηνοθεσία Άλαν Ντίλγουορθ, με τους Άννα Καλαιτζίδου και Ηλία Μουλλά. Δεκέμβριος 2015.
*«Οι ιδιοτροπίες της Μαριάννας» του Αλφρέ ντε Μυσσέ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου με τους Ξένια Καλογεροπούλου, Ντένη Μακρή, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Γιώργο Παπαγεωργίου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Χρήστο Σαπουντζή, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο. Ιανουάριος 2016.
*«Οι αναστατώσεις του οικοτρόφου Τέρλες» του Ρόμπερτ Μούζιλ σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη με την ομάδα Χάπι-Εντ. Φεβρουάριος 2016.
*«Νουάρ» μια παράσταση των Ακύλλα Καραζήση και Νίκου Χατζόπουλου πάνω σε κείμενα της Πατρίτσια Χάισμιθ. Μάρτιος 2016.
*«Brazilian Rhapsody» του Νίκου Καραθάνου
* «Το Καινούριο Σπίτι» του Κάρλο Γκολντόνι σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη και σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου. Σκηνικά – κοστούμια Τίνα Τζόκα, κίνηση Ανθή Θεοφυλίδου, μουσική επιμέλεια Νίκος Βίττης. Με τους Μάνο Βαβαδάκη, Μαρία Γεωργιάδου, Θανάση Δήμου, Όλγα Ιωσηφίδου, Θύμιο Κούκο, Ιωάννα Παγιατάκη, Ερατώ Πίσση, Μαρία Τσιμά κ.α Σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Μετά το Πάσχα.

*ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
* «Μικρό-Μοκρό, Μεγάλο-Μεγάλο» Θωμάς Μοσχόπουλος και Χρήστος Παπαδόπουλος. Από 1-3 ετών. Παίζουν Βασίλης Σαφός, Ηλίας Μουλλάς. Σεπτέμβριος 2015.

*«Πιάνω Παπούτσι Πάνω στο Πιάνο» από τους Patari Project . Παράσταση βασισμένη πάνω στην Σταχτοπούτα του Προκόφιεφ και σε μια ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου που παίζεται πάνω σε ένα πιάνο με 6 ηθοποιούς και έναν πιανίστα σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου. Νοέμβριος 2015.
*«Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ» του Ντέιβιντ Γκρέγκ σε σκηνοθεσία Άννας Μιχελή. Έργο για τον σημαντικό Πολωνοεβραίο παιδαγωγό, διευθυντή του ορφανοτροφείου στο γκέτο της Βαρσοβίας. Συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Νοέμβριος 2015, Αθήνα Δεκέμβριος 2015.

ΧΟΡΟΣ
*«The Hero» της Σοφίας Μαυραγάνη. Νοέμβριος 2015
*«Trio» Χρήστος Παπαδόπουλος. Ιανουάριος 2016

ΟΠΕΡΑ
*«Πυγμαλίων» του Ζ. Φ. Ραμώ από την ομάδα θεάτρου Ραφή σε σκηνοθεσία Πάρη Μέξη και μουσική διεύθυνση Μιχάλη Παπαπέτρου. Οκτώβριος 2015.

Το Πόρτα συνεχίζει την συνεργασία του με την ομάδα «Παπαλάνγκι» που διευθύνει ο σκηνοθέτης Τάσος Αγγελόπουλος παρουσιάζοντας την παράσταση «Ντόμπρε Ντεν» σε γυμνάσια και λύκεια.
Οι Patari Project συνεχίζουν τις παραστάσεις σε δημοτικά με το «Μπαλ You»
Η Ξένια Καλογεροπούλου θα συνεχίσει τις αφηγήσεις των παραμυθιών για μικρούς ακροατές και η Άννα Παπαφίγκου θα παρασέρνει τα παιδιά σε δράσεις και παιχνίδια.
Τέλος θα επαναληφθούν οι παραστάσεις «Το μυστήριο της πολιτείας Χάμελιν», «Λίλιομ», «Μότζο», «Elvedon».

Μάνια Ζούση