Θέατρο

Το Odéon αποχαιρετά τον Λυκ Μποντί

Σε ηλικία 67 ετών πέθανε ο σκηνοθέτης και διευθυντής του Odéon Λυκ Μποντί, μετά από ασθένεια, όπως ανακοίνωσε το παρισινό θέατρο. «Συγκλονισμένη από την είδηση του θανάτου του», δήλωσε η υπουργός πολιτισμού της Γαλλίας, χαρακτηρίζοντάς τον

«έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους σκηνοθέτες». Ο Μποντί, εξαιτίας της ασθένειάς του είχε αναγκαστεί να αναβάλει την παρουσίαση του «Οθέλλου», που αναμενόταν να ανέβει τον Ιανουάριο.
Τον Ιούνιο του 2014 το φεστιβάλ Αθηνών είχε παρουσιάσει σε δική του σκηνοθεσία τις «Ψευδοεξομολογήσεις» του Μαριβό με την Ιζαμπέλ Ιπέρ. Ο δημοφιλής Ελβετός είχε σκηνοθετήσει αρκετές παραστάσεις, μεταξύ των οποίων ο «Ιβάνοφ» του Τσέχοφ –που επαναλαμβάνεται στο παρισινό θέατρο από τον Οκτώβριο– και ο «Ταρτούφος» του Μολιέρου.
Γεννημένος στη Ζυρίχη το 1948, ο Μποντί πέρασε ένα μέρος της σταδιοδρομίας του στη Γερμανία, ενώ εργάστηκε και στην Αυστρία. Είχε αντικαταστήσει τον Ολιβιέ Πι στην ηγεσία του θεάτρου Odéon το 2012, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό θέατρο, «στραμμένο στο μέλλον». Ωστόσο ο διορισμός του είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων λόγω της μη ανανέωσης του συμβολαίου του προκατόχου του.