Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

“Το «ChameleoN» προέκυψε ψάχνοντας τα ονόματα και τη θέση των αστερισμών”

Για την πρώτη της devised theatre παράσταση με τίτλο «Kiska», εμπνευσμένη από τον πολιτικό και κοινωνικό ρατσισμό που δέχεται ο αδύναμος άνθρωπος, αλλά και την νεοιδρυθείσα θεατρική ομάδα «ChameleoN» γράφει στο artpay.gr η ηθοποιός Ηλιάνα Μαυρομάτη

που γίνεται για χάρη της “Kiska” σκηνοθέτις!

“Η ομάδα μας συστάθηκε τον Μάιο του 2013, σε μια μονοκατοικία στο Παγκράτι.. Μετά από πολλές κοινές ώρες σε εργαστήρια υποκριτικής της Ελένης Σκότη, και πολλούς αυτοσχεδιασμούς, και πολλές κουβέντες περί θεατρικής Τέχνης και κοινωνίας, προέκυψε η επιθυμία μας να δημιουργήσουμε κάτι από κοινού. Το θέμα της παράστασής μας ήταν παρ’ όλα αυτά αυτό που μας κινητοποίησε να ξεκινήσουμε τη δουλειά, χωρίς έργο, χώρο και πόρους. Η ιστορία των οροθετικών γυναικών που συνελήφθησαν και διαπομπεύθηκαν προεκλογικά τον Μάιο του ’12, μας έκανε να μιλήσουμε για την εξουσία, το ρατσισμό, την ξενοφοβία και την κοινωνική αδικία. Ξεκινήσαμε τις κουβέντες, τη διανομή των ρόλων στην ομάδα, και φυσικά το όνομά της που προέκυψε ψάχνοντας τα ονόματα και τη θέση των αστερισμών και “κλειδώσαμε” στον Χαμαιλέοντα. Ξεκινήσαμε τις πρόβες τον Ιούλιο, ξέροντας ότι το είδος θεάτρου που επιλέγουμε έχει άπειρες δυσκολίες, τόσο στη φόρμα του όσο και στο περιεχόμενο, μιας και έπρεπε να γράψουμε ένα ολόκληρο θεατρικό έργο από την αρχή, με κοινωνικό και πολιτικό θέμα. Αρχίσαμε τις συνεντεύξεις, τα βιογραφικά των χαρακτήρων, την έρευνα, τους αυτοσχεδιασμούς, τις συναντήσεις με τη γειτόνισσά μου, τη Γκαλίνα από τη Ρωσία όπου μας περιέγραφε με κάθε λεπτομέρεια τη χώρα της, τη γλώσσα της, τις συνήθειες και τα έθιμά της. Τί τρώνε, τί πίνουν, πόσο κρύο κάνει εκεί μακριά, πόσο οι Έλληνες δεν ξέρουμε πραγματικά τί είναι κρίση…Συναντήσαμε και συζητήσαμε με ανθρώπους άμεσα εμπλεγμένους στην ιστορία εκείνη.
Η συνεργασία με τα παιδιά ήταν βάλσαμο ψυχής, ανακούφιση. Το θέατρο μπορεί να παράγεται ουσιαστικά ομαδικά, δημιουργικά όταν ο στόχος όλων είναι η επικοινωνία με τον κόσμο ενός θέματος που είναι πάνω από μας…Ήταν μάθημα εμπιστοσύνης και κοινής ευθύνης. Είμαι ευτυχής που γνώρισα την Κάλλι, την Μαρία, τη Φαίδρα, τον Γιώργο και όσους ανθρώπους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η παράσταση που ανεβαίνει σε λίγες μέρες στο beton 7.. Είναι άνθρωποι που με έκαναν να αισθανθώ λιγότερο μόνη σε έναν τρελό και σκληρό κόσμο. Εύχομαι να παρακολουθώ και να συμμετέχω σε παραστάσεις που είναι γεννημένες από τόσο έντιμες προθέσεις.
Ελπίζω ο τρόπος που αποδίδουμε την ιστορία των γυναικών που διαπομπεύθηκαν εκείνον τον Μάιο, να τις δικαιώσει έστω και λίγο και να τους δώσει δύναμη να συνεχίσουν τη ζωή ξέροντας ότι ούτε εκείνες είναι μόνες απέναντι στον παραλογισμό που τρώει ολονών τα σωθικά…Ελπίζουμε ότι κάπου μέσα στους θεατές θα είναι κι εκείνες.”

Ηλιάνα Μαυρομάτη