Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

“Το Αμάρτημα της Μητρός μου” σε αρχαιολογικούς χώρους

Μετά την πετυχημένη παρουσίασή του σε Πανεπιστήμια της Αμερικής ( Χάρβαρντ, Γέιλ, Κολούμπια κ.α)  και στον απόδημο ελληνισμό, το διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού “Το Αμάρτημα της Μητρός μου”, σε σκηνοθεσία Δανάης Ρούσσου και ερμηνεία Ρένας Κυπριώτη, παρουσιάζεται αυτό το καλοκαίρι στην αγγλική γλώσσα, σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενταγμένο στο πλαίσιο του θεσμού Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός και σε παραγωγή Εθνικού Θεάτρου.

“Πρόκειται για ένα πολύ λεπτό κείμενο, με ευαισθησία, το πρώτο διήγημα των ελληνικών γραμμάτων, στο οποίο προσπάθησα να αποδώσω τον λεπτό ψυχισμό του συγγραφέα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για σκηνοθεσία λόγου αφού δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να φορτώσω σκηνοθετικά ένα τέτοιο κείμενο παρά μόνον να το φωτίσω, μένοντας απολύτως πιστή στο πνεύμα του”, είχε δηλώσει στο artplay.gr η σκηνοθέτις, λίγο πριν την πρώτη περιοδεία του έργου στις ΗΠΑ, θυμίζοντας πως η Ρένα Κυπριώτη έχοντας ολοκληρώσει το Αμάρτημα της Μητρός μου σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη στην Αθήνα, είχε την επιθυμία να ταξιδέψει με αυτό το κείμενο στο εξωτερικό.

Σκέφτηκε, λοιπόν, πως προκειμένου το έργο να έχει μεγαλύτερη εμβέλεια εκτός συνόρων θα έπρεπε να ειπωθεί στην αγγλική γλώσσα. Έτσι με κάλεσε να δω ένα μικρό δείγμα, ένα πρωτόλειο, από αυτό που πρωτοφαντασιώθηκε”, εξηγούσε η Δανάη.

“Τον μεγαλύτερο χρόνο τον αφιερώσαμε στην απόδοση του κειμένου, προκειμένου να μην μας ξεφύγει τίποτε από το νόημα του Βιζυηνού και από τον ρυθμό και την μουσικότητα του ελληνικού έργου.

Στην παρέα μας μπήκαν εκλεκτοί συνεργάτες, σπουδαίοι δημιουργοί ο καθένας στον τομέα του, όπου και πλαισίωσαν το όραμά μας.

Η ηθοποιός Ειρήνη Βουρλάκου, ο θησαυρός μας όπως την αποκαλώ, ως καλλιτεχνική συνεργάτις.

Ο Νίκος Κυπουργός ο οποίος μας εμπιστεύθηκε τις υπέροχες μουσικές συνθέσεις του.

Η Βάνα Γιαννούλα δημιουργός του εκπληκτικού πολυμορφικού  κοστουμιού, το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Quadrennial  της Πράγας τον Ιούνιο του 19’.

Και βεβαίως η Ρένα Κυπριώτη, καρδιακή φίλη ετών, μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της γενιάς μας, φάρος σε αυτή τη δουλειά, δεν μας επέτρεψε στιγμή να σκεφτούμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε.

Δανάη Ρούσσου

Η παράσταση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης στο https://digitalculture.gov.gr/

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

    25/07 19:30

    Μονή Δαφνίου

    28/07 19:30

    Ιερός Ναός Αγ. Γεωργίου (Ομορφοκλησσιά), Γαλάτσι

    05/08 19:30

    Φρούριο Παλαμηδίου Ναυπλίου

    11/08 19:30

    Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας

    18/08 19:30

    Αρχαιολογικός χώρος αρχαίας Κορίνθου

    20/08 19:30

    Μικρό θέατρο Παλαιάς Επιδαύρου

    29/08 19:30

    Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας

    01/09 19:00

    Αρχαιολογικός χώρος Ακαδημίας Πλάτωνος (Παλαίστρα)

    03/09 19:00

    Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

    05/09 19:00

    Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών

    08/09 19:00

    Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας

    11/09 19:00

    Αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών

    17/09 19:00

    Μονή Καισαριανής