Θέατρο

Την Πλατφόρμα Μονοδράματος εγκαινιάζει ο “Ανάμισης Ντενεκές”

Στην “Πλατφόρμα Μονοδράματος”, έναν νέο διεθνή θεατρικό θεσμό, ενταγμένο στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017, συμμετέχει στις 16 Σεπτεμβρίου ο “Ανάμισης Ντενεκές”

που ενθουσίασε τον περασμένο χειμώνα το κοινό, όταν παίχτηκε για μικρό αριθμό παραστάσεων σε ερμηνεία Χάρη Χαραλάμπους και σκηνοθεσία Μαρίας Αιγινίτου.

Η παράσταση, εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Μακριδάκη, αφηγείται την πραγματική ιστορία του Γιώργη Πέτικα, ο οποίος πέρασε στην παρανομία για δυο δεκαετίες μετά από ένα έγκλημα πάθους. Μέσα από τη διήγηση των γεγονότων, αναβιώνει η ιστορία της Χίου από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη Μικρασιατική καταστροφή.
Στην φετινή, πρώτη και πιλοτική διοργάνωση Μονοδράματος φιλοξενούνται πέντε παραστάσεις που διακρίθηκαν διεθνώς.

Final_Monodrama
Μετά τον “Ανάμιση Ντενεκέ” ακολουθεί την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου το μονόδραμα Churchill από τον Άγγλο ηθοποιό Pip Utton, στον οποίο ανήκει η συγγραφή και σκηνοθεσία του έργου. Ο Pip Utton ζωντανεύει συγκλονιστικά τον άνθρωπο και πολιτικό που επηρέασε όσο κανένας άλλος τις τύχες λαών και χωρών για περισσότερα από πενήντα χρόνια. Ο θεατρικός χώρος εξαφανίζεται, οι θεατές παρακολουθούν μια σχεδόν προσωπική εξομολόγηση όπου το γέλιο διαδέχεται τα δάκρυα.

Τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στο έργο D-Sisyphe , ο βραβευμένος Τυνήσιος ηθοποιός, χορευτής και σκηνοθέτης  Meher Awachri  ερμηνεύει το βασισμένο στο μύθο του Σίσυφου έργο, σε μετάφραση του Αλμπερ Καμύ. Μια νύχτα από τη ζωή του Khmais, ενός Τυνήσιου εργάτη  στο μέσο της υπαρξιακής του κρίσης όταν έχει εκδιωχθεί από την οικογένεια του και αναμετράται με θέματα όπως η θρησκεία, η εκμετάλλευση, η εξέγερση, η ελεύθερη βούληση.

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου ο Yasar Ersoy σκηνοθετεί και ερμηνεύει το έργο “Πικράθηκα στην Ελληνική Πληγώθηκα στην Τουρκική“, που βασίζεται στο ποίημα της Φαϊζέ Οζντέμιρτζιλερ σε μετάφραση ομάδας φοιτητών του τμήματος Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την καθοδήγηση του Niyazi Kizilyurek.
Το έργο καταπιάνεται με τα γεγονότα που συνέβηκαν  στην Κύπρο τα τελευταία 60 χρόνια αλλά και με την προοπτική της ειρήνης και της συμβίωσης.

Η αυλαία κλείνει την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου με το έργο Katerina, βασισμένο σε ένα διήγημα του γνωστού Ισραηλινού συγγραφέα Aharon Appelfel, σε σκηνοθεσία της  Lena Pogosov και ερμηνεία την Avishag Maidler.

Ο “Ανάμισης Ντενεκές” θα παρουσιαστεί Δευετρότριτα από τον Νοέμβριο έως και τον Ιανουάριο, στο Θέατρο Μπιπ στην Κυψέλη.

Μ. Ζ