Θέατρο

Θέατρο Τέχνης: Παράδοση και πρωτοπορία

Του κήπου η πόρτα είχε μείνει ξεκλείδωτη

Κι ακόμα πιό περίεργο,

Ούτε κι υπήρχαν σκυλιά ένα γύρω.

Αυτό με ησύχασε κι ήμουν έτοιμος να μπω

Ξαφνικά όμως

Σαν κατάλαβα

πως και οι άλλοι, από τις άλλες πόλεις,

θα είχαν το ίδιο αυτό προνόμιο,

συνέχισα το δρόμο μου

πιστεύοντας πως ήτανε πιό φρόνιμο

να μείνω έξω,

στ΄ ανοιχτά

Κάρολος Κουν, Του κήπου η πόρτα

 

Από το ποίημα του Κάρολου Κουν, «Του κήπου η πόρτα», είναι εμπνευσμένο το φετινό πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης κι ο τελευταίος στίχος του «να μείνω έξω, στ’ ανοιχτά» δεν του δανείζει μόνο τον τίτλο, αλλά διαπερνά όλη τη φιλοσοφία και το σχεδιασμό του.

Βαριά η ιστορία. Βαριά η ευθύνη. Άγριοι οι καιροί. Το θέατρο όμως, που ίδρυσε ο άνθρωπος που σημάδεψε τη σύγχρονη θεατρική ιστορία του τόπου, «συνεχίζει το δρόμο του». Με την πόρτα του κήπου ανοιχτή. Για να ΄ρθουν κι άλλοι. Κι ήρθαν πολλοί, απ΄ όλων των ειδών τις τέχνες.

Πλούσιο είναι το φετινό πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, το οποίο ανακοίνωσε τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια Μαριάννα Κάλμπαρη. Εκτός από θεατρικές παραστάσεις περιλαμβάνει χορό, μουσική, νέες ομάδες και δημιουργούς, και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, τιμώντας τα 60 χρόνια λειτουργίας του Υπόγειου και τα 30 χρόνια του Θεάτρου της οδού Φρυνίχου.

Με μια δομή που παραπέμπει σημειολογικά στη δομή αρχαίου δράματος, το πρόγραμμα έχει Πρόλογο με τον τίτλο «ΕΛΛΑΔΑ / σύγχρονη δημιουργία», Πρώτη Περίοδο με τίτλο «Κλασικό κείμενο / σύγχρονη διασκευή», Δεύτερη Περίοδο με τίτλο «Ποιητικά κείμενα / άγρια εποχή» και Τρίτη Περίοδο με τίτλο «Κλασικές ιστορίες / σκοτεινοί κύκλοι».

1h periodos

Το φετινό πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης κάνει την έκπληξη με μια εμπνευσμένη όσο και απροσδόκητη σύνθεση ονομάτων και έργων που περιλαμβάνει από τον Νίκο Μαστοράκη, τον Γιάννη Μόσχο και την Έφη Θεοδώρου, έως τους Blitz, την Άντζελα Μπρούσκου, τον Έκτορα Λυγίζο, τον Άρη Μπινιάρη και τον Γιάννο Περλέγκα στην πρώτη του σκηνοθεσία.

Ο Κωστής Καπελώνης κρατά τις επετειακές συνθέσεις, καθώς παραμένει ο κρίκος που ενώνει το παρελθόν με το μέλλον του θεάτρου. Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών «Κι όμως κινείται» εγκαινιάζει τον χορό που κάνει αισθητή την παρουσία του στο φετινό πρόγραμμα, ενώ οι «Όπερες των ζητιάνων» επιστρέφουν μετά από ολιγόχρονη απουσία με νέο έργο και τους Χαράλαμπο Γωγιό και Αλέξανδρο Ευκλείδη στο τιμόνι.

Οι Blitzμετά τις πετυχημένες περιοδείες στην Ευρώπη, επιστρέφουν στα πάτρια, επιλέγοντας το Θέατρο Τέχνης για να παρουσιάσουν μια παράσταση εμπνευσμένη από τον «Θείο Βάνια» του Τσέχωφ.

Την προσοχή μας αξίζει η νεοσυσταθείσα ομάδα «Προτσές» της Μαρίας Μαγγανάρη, που μετά τη διάλυση της «Κανιγκούντα» και την αξιοπρόσεχτη συνέχεια, επιλέγει «Το θηρίο στη ζούγκλα» του Χένρι Τζέιμς.

Ο Νίκος Μαστοράκης μετά το αξέχαστο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», επιστρέφει με την «Ανταλλαγή» του Πωλ Κλωντέλ και την Όλια Λαζαρίδου που επιστρέφει σπίτι…

Ο Γιάννης Μόσχος σκηνοθετεί το έργο του Θόρντον Ουάιλντερ «Με τα δόντια», που ανεβαίνει για πρώτη φορά μετά το 1954 (παράσταση αποφοίτων του Τέχνης) και για πρώτη φορά από επαγγελματικό θίασο.

Ο Έκτορας Λυγίζος σκηνοθετεί τους «Πέρσες» με την εμμονή και την μοντερνικότητα πάνω στα αρχαία κείμενα. Ο Άρης Μπινιάρης ακολουθεί τον αγαπημένο Σκαρίμπα παρουσιάζοντας «Το ’21 και την Αλήθεια».

3h periodos

Η Άντζελα Μπρούσκου σκηνοθετεί στο θέατρο που μαθήτευσε το έργο του Παντελή Πρεβελακη «Το τρελό αίμα». Η Νατάσσα Τριανταφύλλη τολμά με τους «Αδελφούς Καραμαζώφ», η Λένα Κιτσοπούλου ετοιμάζει νέο έργο και ο Γιάννος Περλέγκας υπογράφει την πρώτη του σκηνοθεσία με το έργο του Μπέρνχαρντ «Ιμανουέλ Κάντ».

Η εντυπωσιακή Λένα Δροσάκη εμφανίζεται από κοινού με τον Βασίλη Μαυρογεωργίου, ενώ δεν λείπουν η Ρούλα Πατερακη και ο Γιάννης Σκουρλέτης που σκηνοθετούν θεατρικά αναλόγια σε επιμέλεια Σίσσυς Παπαθανασίου.

Αίσθηση προκαλεί η επιλογή καλλιτεχνών όπως ο Σταύρος Γασπαράτος και ο Γιώργος Κοντραφούρης που θα δώσουν μουσικές συναυλίες.

Την παράδοση στο παιδικό θέατρο συνεχίζει ο Δημήτρης Δεγαίτης με την σκηνοθεσία του έργου του Όσκαρ Ουάιλντ «Το φάντασμα του Κάντερβιλ».

Δυναμική εμφάνιση της εφηβικής σκηνής αποτελεί η επιλογή του έργου «Κόκκαλα» του Ανδρέα Φλουράκη.

Δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης με παραστάσεις και ημερομηνίες