Κινηματογράφος

Δράμα: Η μεγάλη γιορτή των «μικρομηκάδων»

37ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Διακόσιες τέσσερεις ταινίας περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που ανοίγει τις πύλες του στις 15 Σεπτεμβρίου.

H μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων γιορτάζει φέτος και τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη θέσπιση του διεθνούς τμήματος, ενώ στην τελετή έναρξης θα τιμηθούν με μικρά αφιερώματα για το έργο τους ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος και ο Τάσος Ψαρράς.

Στο ελληνικό διαγωνιστικό μέρος θα προβληθούν 38 ταινίες από τις 165 αιτήσεις που κατατέθηκαν, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι ανεξάρτητες παραγωγές, μεταξύ των οποίων δύο ντοκιμαντέρ και πέντε animation.

Η ανεργία, η φτώχεια, η έξαρση του εθνικισμού, ο ρατσισμός και οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης (άστεγοι) απασχολούν και φέτος μεγάλο μέρος των νέων δημιουργών. Ανάλογο ποσοστό κατέχει και η θεματική που αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία), τις υπαρξιακές αναζητήσεις, καθώς και κοινωνικά ζητήματα όπως η μοναξιά και η τρίτη ηλικία, η πώληση βρεφών και το μπούλινγκ.

Χαρακτηριστικό του φεστιβάλ η επιστροφή δημιουργών που έχουν βραβευτεί στο παρελθόν, καθώς και η παρουσία δημοφιλών ηθοποιών σε ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος, όπως οι: Αλεξία Καλτσίκη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Θανάσης Παπαγεωργίου, Δήμητρα Χατούπη, Ερρίκος Λίτσης, Δημήτρης Πιατάς, Γιώργος Κοτανίδης, Αλκης Παναγιωτίδης, αλλά και Νίκος Καραθάνος. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο – έκπληξη εμφανίζεται και ο σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας.

film-reel[1]

Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνεται ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013, αλλά και κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά, προβολές και εργαστήριο ραδιόφωνου, καθώς και σπουδαστικό πανόραμα με το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας παραγωγής. Ειδικό αφιέρωμα γίνεται για την Πολωνία, με επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους.

Άλλες παράλληλες εκδηλώσεις είναι ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός ψηφιακού βίντεο, το εργαστήριο Animation (Μοντάζ) για εκπαιδευτικούς, καθώς και τα αίθρια λογοτεχνικά μεσημέρια με καλεσμένους γνωστούς συγγραφείς όπως οι: Ιωάννα Καρυστιάνη, Γιάννης Ξανθούλης, Θεμιστοκλής Πάνου, Mαρία Σκιαδαρέση, Παύλος Κάγιος, Δημήτρης Χαρίτος, Νίκος Ζωιόπουλος, ΒασίληςΚεσίσογλου.

Οι Διεθνείς Συμμετοχές

Σαράντα επτά χώρες με 58 ταινίες μετέχουν φέτος στο διεθνές τμήμα του Φεστιβάλ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει το όνομα του James Mc Teigue, σκηνοθέτης της γνωστής ταινίας «V for Vendetta», ο οποίος θα παρουσιάσει την μικρού μήκους του «Caserta Palace Dream», καθώς και του γνωστότερου Σκοπιανού δημιουργού Μίλτσο Μαντσέφσκι, ο οποίος θα παρουσιάσει το μικρό φιλμ «Thursday”.

Στα βαριά ονόματα και ο Jean- Claude Rozec, που στο παρελθόν είχε διεκδικήσει όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους. Στη Δράμα θα παρουσιάσει τη νέα μικρού μήκους ταινία του «The house of dust». Σε ρόλο σκηνοθέτη θα δούμε και τον Mark O’ Rowe, γνωστό ιρλανδό σεναριογράφο (ταινιών όπως τα: «Α Βοy», «Intermission» και «Broken»).

Στα γνωστά ονόματα και η ηθοποιός Sarah Drew που έχει εμφανιστεί στο «Grey’sAnatomy» της Nazal Kesal, αλλά και ο Μαροκινός ηθοποιός Hamid Botbaltin που έχει συμμετάσχει σε πολλές ταινίες του Χόλιγουντ.

 

Πρώτη ανάρτηση 7 Σεπτεμβρίου 2014 17:28