featured Metamanias performance Θέατρο Συνέντευξη

Θέατρο στη Σάλα: Έκθεση σωμάτων και συναισθημάτων

«Στο Θέατρο στη Σάλα το αίτημα είναι προσωπική ανάπτυξη μέσα από το θέατρο. Εγώ έχω πάρα πολύ άγχος και τα σεμινάρια με βοηθούν», «πάντα μου άρεσε η υποκριτική και το τραγούδι, ήμουνα σε μια δύσκολη φάση της ζωής μου και το Θέατρο στη Σάλα με βοήθησε πάρα πολύ, η συμμετοχή μου στα σεμινάρια θεάτρου κατάφεραν να γίνουν χόμπι, με βοηθάνε να εκφράζομαι, μέσα εδώ δημιουργήθηκαν σχέσεις εμπιστοσύνης και άνεσης», «δεν είχα καμία σχέση με το θέατρο, δεν  έχω δει πως δουλεύουν άλλες ομάδες, αλλά αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η Χρυσή και ο Mario που συνδέονται με έναν ζηλευτό τρόπο, συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο χωρίς ανταγωνισμό , προσπαθούν να μας κάνουν να εμβαθύνουμε και αυτό στο οποίο μας οδηγούν είναι να μας κάνουν να κοιτάξουμε μέσα μας. Νομίζω ότι εγώ για αυτό έρχομαι εδώ. Γιατί νομίζω ότι βλέπω τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Και αυτό μου δίνει συγκίνηση. Κάθε φορά λέω ότι του χρόνου δεν θα είμαι, είμαι αρκετά μεγάλη, ας κάτσω σπίτι μου να πλέξω καμιά κάλτσα, αλλά δεν νομίζω ότι θα αντέξω να μην έρθω», «εμείς εδώ, κάθε φορά συνδεόμαστε ψυχικά με έναν τρόπο πολύ περίεργο, σαν να παθαίνουμε ακόμη και τηλεπάθεια. Σαν να συμβαίνουν πράγματα μαγικά. Αναδεικνύονται κομμάτια από τον εαυτό μας που ούτε εμείς τα ξέρουμε. Και τα βλέπουν οι άλλοι κι ύστερα τα αναγνωρίζουμε κι εμείς», λένε με μια φωνή και μια ανάσα οι γυναίκες που πρωταγωνιστούν στην παράσταση «Εκθέτοντας τη Βία του Βίου», που κάνει πρεμιέρα από την Τρίτη 21 έως την Κυριακή 26 Ιουνίου και ως αποτέλεσμα  εργαστηρίου θεατρικής έκφρασης και προσωπικής ανάπτυξης που συντονίζουν η Χρυσή Βιδαλάκη και ο Mario Banushi, με ώρα έναρξης 21.30 και Γενική είσοδο 7€ (Προπώληση εισιτηρίων TICKET SERVICES )

Η παράσταση ανεβαίνει σε μια ευάερη αστική οικία, με κήπο και αυλή, επί της οδού Κολοκοτρώνη 7 στην Ηλιούπολη, πατρική στέγη της Χρυσής Βιδαλάκη, που «μπορεί να δεχθεί, να αγκαλιάσει και να γιάνει τα  τραύματα», όπως λέει η ίδια.  Ένα σπίτι με αποτυπωμένες τις μνήμες και τον πρότερο βίο των ενοίκων του, που γίνεται «Θέατρο στη Σάλα» για να ανατρέψει τη θεατρική συνθήκη και να λειτουργήσει παρηγορητικά και θεραπευτικά μέσα από την τέχνη του θεάτρου.

«Το Θέατρο στη Σάλα θέλει να ταράζει τα νερά. Είναι όραμα ζωής κι έχει σκοπό τη διερεύνηση της σχέσης των παραστατικών τεχνών με την ψυχολογία, την παιδαγωγική και την κοινωνία», εξηγούν οι εμπνευστές του.

Όταν ρωτάμε τις συμμετέχουσες των εργαστηρίων και πρωταγωνίστριες της παράστασης τι είναι αυτό που τους κάνει να επιμένουν και να συνεχίζουν, εάν είναι οι ιστορίες, το αντάμωμα, ή η γνώση, απαντούν: «είναι η έκπληξη, γιατί πολλές φορές, ενώ έχουμε προετοιμαστεί για κάτι, αυτό που κάνουμε είναι τελείως διαφορετικό. Αυτό είναι κάτι που μου αρέσει, με ιντριγκάρει, θέλω να συμμετάσχω σε αυτό το παιχνίδι», «υπάρχουν οι οδηγίες αλλά και η ελευθερία του αυτοσχεδιασμού», «έχω περάσει από πολλά στάδια, έφυγα και ξαναγύρισα. Πιο πολύ έρχομαι για τη συνάντηση. Το βλέπω σαν παιχνίδι.  Περισσότερο από αντάμωμα είναι παιχνίδι», «μέσα μου νιώθω ότι εδώ κάτι με εξελίσσει. Εκθέτεις κάτι, που πρώτα αναγνωρίζει ο άλλος και στη συνέχεια αντιλαμβάνεσαι κι εσύ. Μέσω ενός καλλιτεχνικού τρόπου και αποτελέσματος, ξεπερνάς τις άμυνές σου  κι έτσι μπορείς να εκθέτεις και να εκτίθεσαι, το μοίρασμα εδώ γίνεται αβίαστα, είναι πολύ ωραίο το υλικό που ο καθένας παράγει τόσο για το κοινό όσο και για τον εαυτό του».

Προσωπικές ιστορίες γυναικών που συγκινούν, ταράζουν και κινητοποιούν το συναίσθημα, συναντούν το ποιητικό έργο «Η Βία του Βίου» του Τσιμάρα Τζανάτου και συνθέτουν μια γοητευτική παράσταση.

Στο Θέατρο στη Σάλα, ξεκίνησαν πρόβες, συναντήσεις ομάδων προσωπικής εξέλιξης με εργαλείο το θέατρο, ακούστηκαν προσωπικές ιστορίες και βιώματα, δοκιμάστηκαν αντοχές, μέθοδοι, προτάσεις και πειράματα, συναντήθηκαν αυτοσχεδιασμοί, κοινές ανάγκες, φορτισμένες συγκίνηση και οι προσωπικές ζωές συνδυάστηκαν με τη θεατρική πράξη. Κορύφωση όλων, η παράσταση “Θραύσματα της performance RAGADA”, που εγκαινίασε το χώρο τον Απρίλιο του 2022.

Ο Mario Banushi, ηθοποιός και σκηνοθέτης, συνδημιουργός του Θεάτρου στη Σάλα, διευκρινίζει πως πρόκειται για κάτι «που έχει μέσα του πολύ προσωπική ανάπτυξη, ιστορίες, ασκήσεις, μεθόδους και δοκιμές, ενώ  πάντα στο  τέλος υπάρχει η ιεροτελεστία του κύκλου γύρω από τον οποίο καθόμαστε όλοι πίνοντας τσάι και κουβεντιάζοντας για το αποτέλεσμα της συνάντησης. Τόσο η Χρυσή όσο και εγώ δουλεύουμε πολύ και με αυτό που παίρνουμε από τους συμμετέχοντες. Δεν ερχόμαστε με ατζέντα. Μπορεί να έχουμε σχεδιάσει μια συγκεκριμένη θεματική και να αλλάξουμε κατεύθυνση. Υπάρχει μια απίστευτη σύνδεση μεταξύ μας και ο ένας επηρεάζει πολύ την ζωή  του άλλου».

Στο artplay.gr μίλησαν οι πρωταγωνίστριες της παράστασης που είναι (αλφαβητικά): Engjelluche Alimani, Θοδωρής Βλάχος, Λεμονιά Κακαρίδου, Νένη Κολέθρα, Κασσάνδρα Μαυράκη, Όλγα Μοναχού, Αθηνά Πάντου, Ελισάβετ Παππά, Gjinovefa Saliaj, Αιμιλία Σημανδηράκη, Κατερίνα Ταβλαράκη και Ανδριανή Τζωρτζάκη.

 ΜΑΝΙΑ ΖΟΥΣΗ

Photo credit © Γιάννης Αυγέρης