Θέατρο

Θέατρο Πόρτα: Επιλογές με κατεύθυνση, πολιτισμική και αισθητική άποψη

Πέρυσι άνοιξε την «Πόρτα» του σε νέους ηθοποιούς, και σ’ αυτούς -στο πάθος, στο πείσμα και στο ταλέντο τους- στήριξε τις παραγωγές του. Φέτος, ανοίγει την «Πόρτα» και σε κάποιες δυνάμεις της περιφέρειας, που με ποιότητα και όραμα επιχειρούν να δώσουν διέξοδο στις αναζητήσεις όσων αναζητούν. Το θέατρο «Πόρτα», ο Θωμάς Μοσχόπουλος με τη γυναίκα που το οραματίστηκε και το υλοποίησε, την Ξένια Καλογεροπούλου, πάντα δίπλα του, παρουσίασε και φέτος το πρόγραμμα της φετινής σεζόν, που δεν περιλαμβάνει μόνο τις παραστάσεις που θα δούμε ή θα ξαναδούμε, αλλά συνοδεύεται -ή μάλλον αρχίζει από μια μικρή, από καρδιάς διάλεξη του Θωμά Μοσχόπουλου, για όσα συμβαίνουν γύρω μας, για τον πολιτισμό, τις αδυναμίες μας, τις δυνατότητές μας, εντέλει. Με απόλυτη συνείδηση ότι στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε «εάν η τέχνη δεν είναι ριψοκίνδυνη, ποιος ο λόγος να υπάρχει»• με την αυτοκριτική διάθεση που συνοδεύει τους θαρραλέους• και με επιλογές που μοιάζουν με ρίσκο, αλλά κυρίως ότι είναι κατεύθυνση, επιλογή, πολιτισμική και αισθητική άποψη. Όπως το χτίσιμο του φετινού προγράμματος με νέες ή παλαιότερες παραστάσεις που συνδέονται με τη λογοτεχνία, συνδέοντας το θέατρο με το ότι η Αθήνα θα είναι «Πολιτιστική Πρωτεύουσα του Βιβλίου» του 2018. Αλλά και συνομιλώντας με δημιουργούς, καλλιτέχνες και φορείς της περιφέρειας, όπως το Μικρό Θέατρο Αγρινίου και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, κάτι σαν αντίδραση στον «αθηναϊκό θεατρικό υδροκεφαλισμό».

Και με πάντα παρούσα και δυναμική τη «ναυαρχίδα» του θεάτρου «Πόρτα», τις παραστάσεις για βρέφη, νήπια, παιδιά και εφήβους, που είναι, όπως κάθε φορά, ξεχωριστές, και έχουν δημιουργήσει πολλές γενιές πρώην παιδιών, φανατικούς ενήλικες θεατρόφιλους.

Με δύο νέες παραγωγές για ενηλίκους στο φετινό πρόγραμμα, και με επαναλήψεις παραστάσεων που θαυμάσαμε και ακόμα θυμόμαστε, όλες συνδεδεμένες με τη λογοτεχνία. Εκτός, ίσως, από την παράσταση της Αργυρώς Χιώτη και της Ομάδας Vasistas, που στην παράσταση «Ο Αληθινός»  αντλεί υλικό και διασκευάζει ηχογραφημένα μικρασιάτικα παραμύθια και αφηγήσεις, όπως της τα μετέφερε η γιαγιά της, η Αργυρώ και κάνει πρεμιέρα στις 23 Δεκεμβρίου. Αλλά γιατί δεν εντάσσεται; Τα παραμύθια είναι μια αυθεντική μορφή λογοτεχνίας, και η καλή λογοτεχνία είναι πάντα ένα υπέροχο παραμύθι.

Τι θα δούμε φέτος στο «Πόρτα», αναλυτικά.

  • Πρεμιέρα ξανακάνει η «Μύτη», της ομάδας Patari Project, μια παράσταση εμπνευσμένη από το ομώνυμο διήγημα του Νικολάι Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου (από 23 Οκτωβρίου ως 12 Δεκεμβρίου). Μια παράσταση που όλα συμβαίνουν κάπως… ανάποδα. Οι θεατές κάθονται πάνω στη σκηνή, και ΠΑΝΩ στις καρέκλες της πλατείες παίζεται η παράσταση!
  • Για τρίτη χρονιά επαναλαμβάνεται η βραβευμένη παράσταση που σκηνοθέτησε η Γεωργία Μαυραγάνη «Οι αναστατώσεις του Οικότροφου Τέρλες» του Ρόμπερτ Μούζιλ, ένα κείμενο προφητικό για τις δικτατορίες του 20ού αιώνα, μια συγκλονιστική ανάλυση της εφηβείας. Από τις 28 Οκτωβρίου ως τις 2 Δεκεμβρίου.
  • Είναι από τα πιο γνωστά κείμενα του Φραντς Κάφκα. Είναι «Η Δίκη του Κ», που σκηνοθέτησε ο Θωμάς Μοσχόπουλος. Οσοι το είδαμε πέρυσι στη σκηνή του «Πόρτα» φύγαμε μαγεμένοι, για τον τρόπο που αποδόθηκε θεατρικά η γραφειοκρατία, η τυπολατρεία, ο παραλογισμός, η απόλυτη έλλειψη ορθολογισμού. Ξανά από 18 Δεκεμβρίου.
  • Και πάλι η «Χορωδία Ανέργων», σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου και Δημήτρη Ζάχου, μια διαφορετική μουσική και θεατρική παράσταση για την Εργασία. Μια παράσταση βασισμένη σε αληθινές ιστορίες ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως άνεργοι. Και στη σκηνή βρίσκεται ένα σύνολο ανθρώπων, που έτυχε να αναζητούν εργασία, σε μια χώρα με περιορισμένες ευκαιρίες και αβέβαιο μέλλον. Μοιράζονται τους φόβους, τις ελπίδες και τις εμπειρίες τους, τραγουδώντας. Από τις 5 Νοεμβρίου ως τις 3 Δεκεμβρίου.

  • Στις 8 Δεκεμβρίου κάνει πρεμιέρα (στην Αθήνα) μια παράσταση που βασίζεται σ’ ένα από τα σημαντικότερα έργα των γαλλικών γραμμάτων. Είναι η φετινή συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, και από εκεί θα ξεκινήσει τη διαδρομή της η παράσταση, στις 27 Οκτωβρίου. Πρόκειται για το κείμενο του Βολταίρου, «Καντίντ ή Αισιοδοξία», σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Πολύ απλά, και πολύ σοφά, μια παράσταση, που επιχειρεί και επιθυμεί «να φέρει λίγο “Διαφωτισμό”, μέσα στο σκοτάδι».

Βρεφικό-παιδικό θέατρο

  • Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το πρόγραμμα του «Πόρτα» τα «Παραμύθια με την Ξένια» για παιδιά από 4 ως 11 χρόνων. Η Ξένια Καλογεροπούλου, κάθε Σάββατο στις 3 το μεσημέρι, αφηγείται στα παιδιά παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο. Από τις 11 Νοεμβρίου.

  • Η παράσταση «Έξω, πάνω, μέσα, κάτω», σε σκηνοθεσία Κατερίνας Καραδήμα, απευθύνεται σε θεατές από 8 μηνών έως 4 χρονών. Μια παράσταση που προτρέπει τους μικρούς να κάνουν πράγματα πιο μεγάλα… Από 30 Σεπτεμβρίου κάθε Σάββατο στις 12 το μεσημέρι.

  • Η ομάδα Burger Project παρουσιάζει το «Μουσική και φίλοι», μια «συναυλιο-παιχνιδο-παράσταση, για θεατές από 4 έως 104 χρόνων. Από τις 14 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο στις 5.30μ.μ.

  • Και μετά το «Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο» της ομάδας Patari Project, ένα άλλο κλασικό κι αγαπημένο παραμύθι έχει σειρά να πειραχτεί, να γίνει γοητευτικό, να γίνει ένα νέο ταξίδι τέρψης και σκέψης. Από τη Χιονάτη εμπνεύστηκε η ομάδα τους «Χιονάνους». Τι θα δούμε στον μαγικό καθρέφτη; Το καλό ή το κακό; Την παρέα ή τη μοναξιά; Τον θαυμασμό ή τη ζήλεια; Ε, από τις 5 Νοεμβρίου, κάθε Κυριακή στις 11 το πρωί και στις 3 το μεσημέρι, θα έχουμε απαντήσεις.
  • Όσοι θεατές θέλουν, μπορούν να προμηθευτούν εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις του «Πόρτα» από 1-15 Οκτωβρίου με 8 ευρώ!

Όλγα Σελλά