Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Τέσσερα μικρά διηγήματα και η «καρδιά» του Μυριβήλη

«Νομίζω πως η δυνατή συγκίνηση που νιώθεις όταν διαβάζεις ένα ωραίο κείμενο, μοιάζει λίγο- πολύ, μ’ αυτό που νιώθεις σ’ έναν μεγάλο έρωτα. Σε χτυπάει κατάστηθα σαν κύμα και δεν ξέρεις κυριολεκτικά από πού σου ρθε. Είσαι τόσο αγνά απροετοίμαστος, που δεν υποψιάζεσαι καν, το θεϊκό βέλος που είναι ήδη σε τροχιά προς την καρδιά σου», αναφέρει στο artplay.gr ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος με αφορμή τις «Χρωματιστές Ιστορίες» του Στρατή Μυριβήλη που κάνουν πρεμιέρα σε δική του σκηνοθεσία στις 4 Νοεμβρίου στο Θέατρο Σφενδόνη.

«Ε, κάπως έτσι ήταν η πρώτη μου επαφή με τα διηγήματα του Μυριβήλη. Θυμάμαι τον εαυτό μου να διαβάζω μια ιστορία από το Κόκκινο βιβλίο. Σαν προετοιμασία, για ένα δρώμενο προς τιμήν του, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, τον περασμένο Ιούνιο. Ήταν μια πρόταση της εγγονής του Χριστίνας Αγγελοπούλου, με την οποία είχαμε γνωριστεί ήδη, στα γυρίσματα της «Ζωής εν τάφω» στην Λέσβο. Μου έκανε δώρο τα Χρωματιστά βιβλία. Δεν φανταζόμουν όμως πόσο μεγάλο ήταν τελικά αυτό το δώρο.

Καθόμουν, λοιπόν, στο γραφείο μου και μετά την πρώτη σελίδα, άρχισα να νιώθω τέτοια συγκίνηση που δεν μπορούσα να συνεχίσω την ανάγνωση. Στην αρχή είπα πως θα ήταν μάλλον επειδή μεγαλώνω. Γι’ αυτό να συγκινούμαι έτσι, εύκολα. Όμως διαβάζοντας κατόπιν με μανία το ένα μετά το άλλο τα διηγήματά του, ανακάλυψα πως ήταν αλλού η  αιτία. Ήταν αυτός ο συγγραφέας, που μου προκαλούσε τέτοιες δονήσεις. Μετά το τέλος της εκδήλωσης στο φεστιβάλ είπα στην εγγονή του, «δεν γίνεται, θέλω να κάνω κάτι μ’ αυτά τα διηγήματα στο θέατρο». Συμφώνησε με χαρά. Ξεκίνησα έτσι να μελετάω συνολικά το έργο του. Επέλεξα τέσσερα μικρά διηγήματα, ένα από κάθε Χρωματιστό Βιβλίο. Τέσσερα μικρά αριστουργήματα, χωρίς ίχνος αναφοράς στον πόλεμο, και τα ένωσα αρμονικά με αποσπάσματα από ένα μεγάλο λυρικό του έργο: «Το Τραγούδι της Γης» που μόλις το διαβάσει κανείς καταλαβαίνει πως εκεί βρίσκεται ο πυρήνας του συγγραφέα – η καρδιά του. Γι’ αυτό αποτελεί και τον πυρήνα, τον άξονα της δικής μας παράστασης. Ο Μυριβήλης μοιάζει να συμπυκνώνει στις μικρές του ιστορίες όλον αυτόν τον πλούτο των εικόνων και των λέξεων που παρατηρούμε και στα μεγάλα έργα του. Κι αυτό το κάνει μ’ έναν τόσο ευθύ και άμεσο τρόπο, που νομίζεις πως συμβαίνει τώρα μπροστά σου. Στην σκηνή; Στην ζωή;

Δεν είναι εύκολο ν’ απαντήσεις. Απλά αφήνεσαι να το ζήσεις».

Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος

Ταυτότητα παράστασης

Χρωματιστές Ιστορίες

Του Στράτη Μυριβήλη

 

Σκηνοθεσία – δραματουργική σύνθεση: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος

 

Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Σαβράνη

 

Μουσική: Χριστέλα Γκιζέλη

 

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

 

Φωτογραφίες: Aνδρέας Σιμόπουλος

 

Video trailer: Θάνος Μαργαρίτης

 

Μακιγιάζ: Εύα Τσαλκιτζή

 

Γραφιστικό αφίσας: Θεοδοσία Βούρου

 

Προβολή και Επικοινωνία:** Βάσω Σωτηρίου – We Will

 

 

Παίζουν: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ινώ Μενεγάκη, Χριστέλα Γκιζέλη

 

Πού: Θέατρο Σφενδόνη, Μακρή 4, Μακρυγιάννη, τηλ.: 215 5158968

 

Πότε:  Από 4 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

 

Διάρκεια: 75’

 

Εισιτήρια: Κανονικό: 15 ευρώ,

 

Προπώληση: 12 ευρώ

 

φοιτητικό/ΑΜΕΑ/ανέργων: 10 ευρώ

 

Προπώληση: ticketservices.gr