Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

«Νυφικό Κρεβάτι»: Μια ζωή σε μιάμιση ώρα

«Ένα από τα πιο όμορφα πράγματα αυτού του έργου είναι πως καταφέρνει να συμπυκνώσει με τόσο ειλικρινή και τρυφερό τρόπο, ολόκληρη τη ζωή των πρωταγωνιστών του, σε μιάμιση ώρα.  Τριανταπέντε χρόνια κοινής ζωής, είναι νέοι και γερνούν, πότε κοντά πότε μακριά αλλά πάντα μαζί», σημειώνει στο artplay.gr ο Γιώργος Χριστοδούλου, με αφορμή την πρεμιέρα του  έργου του Γιαν ντε Χάρτογκ «Νυφικό Κρεβάτι» το οποίο σκηνοθετεί αλλά και πρωταγωνιστεί από κοινού με την Μαρία Προϊστάκη.

«Το έργο» που ανεβαίνει από 13 Νοεμβρίου στο «Από Μηχανής Θέατρο», «είναι γνωστό στην Ελλάδα, έχει ανέβει πολλές φορές. Ο Μάικ και η Αγνή είναι αναγνωρίσιμοι χαρακτήρες. Τους συναντάς ανάμεσα στους φίλους σου, τους βλέπεις στους γονείς σου, τους αναγνωρίζεις στον εαυτό σου, ωστόσο για μας ο Γιαν ντε Χάρτογκ δεν έγραψε μόνο για ευτράπελες και αστείες καταστάσεις μιας μακροχρόνιας σχέσης.  Στο έργο του εμείς βλέπουμε κι έναν πόλεμο. Μια σκληρή μάχη. Ανθρώπους που παλεύουν με τον χρόνο, με την ζωή που τους αλλάζει για να είναι μαζί μέχρι το τέλος. Μέσα στην φωτεινότητα και την ευαισθησία του είναι ένα πραγματικά σκληρό έργο».

Την ίδια ώρα η Μαρία Προϊστάκη υπογραμμίζει: «Προσωπικά όταν βλέπω ζευγάρια μεγάλα σε ηλικία να είναι ακόμα μαζί με έναν ουσιαστικό τρόπο, να νοιάζονται ο ένας για τον άλλο και να το απολαμβάνουν που είναι μαζί, συγκινούμαι και από τη μία σκέφτομαι ότι το θέλω κι εγώ αυτό, από την άλλη αναρωτιέμαι τι έχουν περάσει για να είναι μαζί, πόσο κόπο έχουν καταβάλλει, αν ήταν πάντα έτσι.

Ο Μάικ και η Αγνή είναι μια ζωή μαζί, στον έρωτα τους, στους φόβους τους, στις συγκρούσεις τους, στα εκπληρωμένα ή ματαιωμένα όνειρά τους, στο χρόνο που περνάει και σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του, στην ακμή και την πτώση τους, στην «έξοδο» τους. Το έργο θα μπορούσε να λέγεται και «Ζωή» , η ζωή όλων μας που περιλαμβάνει τόσο φως όσο και σκοτάδι και που το πρώτο όμως γίνεται πιο εκτυφλωτικό και το δεύτερο λιγότερο ζοφερό όταν αυτή τη ζωή τη μοιράζεσαι με έναν άλλον άνθρωπο».

Ταυτότητα

«Νυφικό Κρεβάτι» του Γιαν ντε Χάρτογκ

Μαρία Προϊστάκη (μετάφραση)

Γιώργος Χριστοδούλου (σκηνοθεσία)

Αλέκος Αναστασίου (φωτισμοί)

Δήμητρα Λιάκουρα (σκηνικά-κουστούμια)

Μαρίζα Τσίγκα (κίνηση)

Βαλέρια Δημητριάδου (μουσική)

Βασίλης Αθανασόπουλος (βοηθός σκηνοθέτη)

Σπύρος Χατζηαγγελάκης (φωτογραφίες)

Παίζουν:

Μαρία Προϊστάκη

Γιώργος Χριστοδούλου

 

από 13 Νοεμβρίου

κάθε Δευτέρα στις 18:00

και Τετάρτη στις 21:00

στο Θέατρο “Από Μηχανής”