Θέατρο

Ταυτόχρονη παράσταση σε τρεις χώρες μέσω Online σύνδεσης

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Kick off event για το τριεθνές θεατρικό πρότζεκτ Phone Home. Η εναρκτήρια συνάντηση μεταξύ των τριών χωρών που συμμετέχουν -Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία- έγινε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στο British Council,

όπου δόθηκε και η πρώτη ανοιχτή online ταυτόχρονη press conference ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Η Δράση Phone Home θα καταλήξει τον Οκτώβριο του 2016 σε μια ταυτόχρονη ενιαία παράσταση που θα αντλεί έμπνευση από πραγματικές ιστορίες μεταναστών και προσφύγων και θα παρουσιαστεί για περιορισμένες βραδιές σε Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία την ίδια στιγμή, σε ζωντανή καλλιτεχνική επί σκηνής συνέργεια και στις τρεις χώρες, μέσω online σύνδεσης.

Το Phone Home σχεδιάστηκε από κοινού από τους θεατρικούς οργανισμούς Highway Productions – Λυκόφως (Ελλάδα), Pathos München (Γερμανία) και Upstart Theatre (Αγγλία), στο πλαίσιο πρόσκλησης για υποβολή Ευρωπαϊκών Σχεδίων Συνεργασίας του χρηματοδοτικού προγράμματος Creative Europe του Education, Audiovisual and Culture Executive Agency. Ανάμεσα σε εκατοντάδες προτάσεις που κατατέθηκαν, η πρόταση επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό της σε ύψος 60%.

Στο εναρκτήριο Kick Off event της περασμένης Τετάρτης, οι τρεις ομάδες παραγωγής συναντήθηκαν ζωντανά και online για να παρουσιάσουν το ρόλο, τις προσδοκίες και την έμπνευσή τους για το Phone Home.

Από την πλευρά της Ελλάδας ο ιδρυτής της Highway Productions – Λυκόφως, Γιώργος Λυκιαρδόπουλος καλωσόρισε τους συνεργάτες από τις τρεις χώρες και τους εκπροσώπους του Τύπου, πραγματοποιώντας τις απαραίτητες συστάσεις. Παρουσιάζοντας συνοπτικά το πρόγραμμα Creative Europe και την τριπλή σημασία που έχει για τη Highway Productions το γεγονός ότι το project επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί, εστίασε την ομιλία του στον μεγάλο ανταγωνισμό για την ανάθεση του Προγράμματος, τη σημασία της αξιοποίησης τωνευρωπαϊκών πόρων σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τη χώρα –ιδίως στο χώρο του πολιτισμού– και την ευκαιρία που παρουσιάζεται για ένα νέο καλλιτεχνικό άνοιγμα προς την Ευρώπη.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησε η ιδέα και η συνεργασία. Μίλησε για την πρώτη προσέγγιση του Γερμανού σκηνοθέτη και δραματουργού Michael Sommer προς τον ίδιο, μετά από τις εξαιρετικές κριτικές των παραστάσεων της ομάδας Sforaris στη Γερμανία. Κατόπιν, αναφέρθηκε στο πως προσέγγισε τον Γιώργο Λυκιαρδόπουλο και στην μετέπειτα εξέλιξη του project, δηλαδή στη συμμετοχή και του Βρετανικού Upstart Theatre, προκειμένου να κατατεθεί το Σχέδιο Συνεργασίας των τριών χωρών για χρηματοδότηση από το Creative Europe.

Η Υπεύθυνη Παραγωγής, Μαρίλια Σταυρίδου, επικεντρώθηκε στη φάση της αίτησης, κυρίως στις μεγάλες απαιτήσεις του εγχειρήματος και τη σημαντική βοήθεια που έλαβε από το ελληνικό γραφείο Creative Europe στο Υπουργείο Πολιτισμού. Η εμπειρία της από αιτήσεις και χειρισμό παρόμοιων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (Media, Eurimages, Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης) υπήρξε καθοριστική. Η πίστη και η αισιοδοξία ότι το project είναι πραγματικά καλό, ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες, την απαιτητική διαδικασία – αλλά και τα αναπάντεχα προβλήματα της τελευταίας περιόδου, με τα capital controls και τη δυσκολία εκταμίευσης της προχρηματοδότησης. Τέλος, αναφέρθηκε στους στόχους του Creative Europe και στο πόσο συνάδουν με τους στόχους που έχουν θέσει οι τρείς χώρες για το Phone Home: κινητικότητα ευρωπαίων καλλιτεχνών, νέα επιχειρηματικά μοντέλα πολιτιστικής συνεργασίας, προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή και ανάπτυξη κοινού(cultural mobility, new business models, digital shift και audience development).

Από τη Γερμανία ο Michael Sommer έκανε εκτενή αναφορά στην αρχική ιδέα, στο μεγάλο βάρος που δίνεται στην επικοινωνία, την κατανόηση και τον συγχρωτισμό με τις μεταναστευτικές ομάδες. Επικεντρώθηκε στη σημασία που έχουν πλέον τα smartphones και τα social media στην καθημερινή μας επικοινωνία και πώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο καταγραφής και έμπνευσης. Κατόπιν αναφέρθηκε στην επιλογή των συνεργατών και περιέγραψε τα στάδια της εξέλιξης του project, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, τις προκλήσεις που παρουσιάζονται και μια πιθανότητα για υποστήριξη από τη Microsoft (ιδιοκτήτριας εταιρείας του Skype) προκειμένου να εξασφαλιστούν οικαλύτερες δυνατές συνθήκες επικοινωνίας. Από την άλλη, η συνεργάτις του και καλλιτεχνική διευθύντρια του Pathos Munich, Angelika Fink,μας «σύστησε» το Pathos Munich και τις δραστηριότητές του, περιγράφοντας ειδικότερα τη γειτονιά στην οποία βρίσκεται το θέατρο και τηνάμεση σχέση που έχει με τη μεταναστευτική κοινότητα. Ο λόγος της έκλεισε με την προσδοκία για τη δημιουργία μιας ανοιχτής, καλλιτεχνικής συνεργασίας.

Από την Αγγλία το λόγο είχαν ο σκηνοθέτης Tom Mansfield και η παραγωγός Emma Sampson. Ο Tom παρουσίασε συνοπτικά προηγούμενες δράσεις του Upstart Theatre, περιγράφοντας του στόχους, την προηγούμενη εμπειρία και το πόσο άμεσα αυτά σχετίζονται με την επιλογή τους να συμμετέχουν στο Phone Home. Κατέγραψε επίσης τις συνεργασίες με τους οργανισμούς που έχουν επιτευχθεί για την ανάπτυξη του project μέχρι στιγμής. Η Emma επικεντρώθηκε στο πλάνο καταγραφής και προώθησης του project, εργασίες για τις οποίες είναιαρμόδια η ομάδα των βρετανών καλλιτεχνών. Τέλος, παρουσίασε το site του project www.phonehome.eu – όπου έχει ήδη αρχίσει η καταγραφή της διαδικασίας προόδου.

Η συζήτηση έκλεισε με τους έλληνες δημοσιογράφους να απευθύνουν ερωτήσεις και στις τρεις χώρες και την ελληνική ομάδα να περιγράφει τις φάσεις του χρονοδιαγράμματος του Phone Home. Τις προσδοκίες και την ανησυχία για τις τεχνικές προεκτάσεις του, κυρίως λόγω της πρωτοτυπίας του τρόπου παρουσίασης της τελικής παράστασης, ανέφερε ο Γιάννης Καλαβριανός. Ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος δευτερολόγησε παρουσιάζοντας τις προηγούμενες παραγωγές και την εμπειρία που έχουν στη διαχείριση κοινοτικών και εθνικών πόρων η Highway Productions και η Λυκόφως, όπως επίσης και τον ρόλο της εταιρείας ως Leader στο συγκεκριμένο project. Τέλος, η Μαρίλια Σταυρίδου ολοκλήρωσε τη σύνδεση με μια μικρή παρουσίαση γύρω από τον ρόλο του συντονιστή που φέρει η Highway κατά την εξέλιξη τουPhone Home, κάνοντας ειδική αναφορά σε συνεργασίες και τους υποστηρικτές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί και στην ενημέρωση των εταίρων για την απεμπλοκή της εκταμίευσης της προχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από 4 μήνες αναμονής – λόγω περιορισμών των capital controls.

20151021_153017_resized

Τι είναι το Phone Home project

Το Phone Home είναι ένα ευρωπαϊκό θεατρικό project που έχει στόχο να καθιερώσει μια νέα μορφή δημιουργικής συνεργασίας και πολιτιστικής ανταλλαγής, συνδυάζοντας την παραγωγική εργασία θεατρικών κοινοτήτων, την καλλιτεχνική διάδραση μέσω νέων τεχνολογιών και την αυθεντική συμμετοχή του κοινού.

Με βάση τη δημιουργική έρευνα μέσω της συμμετοχικής διαδικασίας, τρία θέατρα σε τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες θα δημιουργήσουν μια κοινή παράσταση, με θέμα τη μετανάστευση, την επικοινωνία και τη νοσταλγία. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε τρεις σκηνές, μία σε κάθε χώρα, συνδεδεμένες μέσω τηλε-διάσκεψης, δίνοντας στο κοινό τη δυνατότητα να παρακολουθήσει παράλληλα όσα διαδραματίζονται ζωντανά, αλλά και μέσω διαδικτυακής προβολής. Παράλληλα, η παράσταση θα είναι διαθέσιμη μέσω live online streaming σε θεατές από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, οι οποίοι μάλιστα θα έχουν τη δυνατότητα, όπως και το ζωντανό κοινό κάθε σκηνής, να επικοινωνούν και να παρεμβαίνουν με ερωτήσεις στα Q&A sessions που θα έπονται κάθε παρουσίασης.

Αντλώντας έμπνευση από πραγματικές ιστορίες μεταναστών και προσφύγων, βασική επιδίωξη των δημιουργών του Phone Home είναι να αναπλάσουν το ιδιαιτέρως τρέχον και επίμαχο θέμα της μετανάστευσης σε μια πρωτόγνωρη θεατρική εμπειρία– σχόλιο πάνω στον τρόπο με τον οποίο «αντιμετωπίζεται» η κατάσταση από την Ευρώπη του σήμερα.