Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Γιάννης Καλαβριανός: Η Τσερλίνε και το σπίτι των κυνηγών είναι στην πραγματικότητα ένα θρίλερ

«Η Τσερλίνε είναι ένας άνθρωπος που ξέρει πως μπορεί να κάνει κακό. Και δεν διστάζει να το κάνει, πιστεύοντας πως έτσι θα ωφελήσει το σπίτι στο οποίο ζει». Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο artplay.gr ο Γιάννης Καλαβριανός

την ηρωίδα του Χέρμαν Μπροχ, πρωταγωνίστρια της παράστασης «Η Τσερλίνε και το σπίτι των κυνηγών» που κάνει πρεμιέρα την 28η Οκτωβρίου.

Και προσθέτει: «Η αποκατάσταση της τιμής και η επούλωση του πληγωμένου γοήτρου του σπιτιού, εξαιτίας ενός νόθου παιδιού, είναι για εκείνη επαρκής λόγος να την μεταμορφώσει σε αυτόκλητη ανάλγητη δεσμοφύλακα της ηθικής.

Είναι μια τυπική Γερμανίδα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Ταπεινωμένη από την ήττα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μεγαλώνει ένα παιδί για να πάρει εκδίκηση και να αναπτερώσει το τσακισμένο τους φρόνημα. Αδιαφορώντας αν στην προσπάθεια αυτή, καταστρέφει και το ίδιο το παιδί, μετατρέποντάς το σε μια σκοτεινή μηχανή.

Υπέρτατος στόχος της έχει γίνει η υπεράσπιση των μικροαστικών κεκτημένων της οικογένειας. Και όταν κάποια στιγμή ανοίξει η πόρτα και μπει φρέσκος αέρας, μυρίζουν την δυσωδία του, αφού ένας νέος πόλεμος είναι έτοιμος να ξεσπάσει και ο Χίτλερ έχει ήδη αναρριχηθεί στην εξουσία.

Η Τσερλίνε και το σπίτι των κυνηγών είναι στην πραγματικότητα ένα θρίλερ. Μια κατάσταση μυστηρίου, όπου όλοι μπορεί να αναγνωρίζουν ότι κακό σέρνεται εκεί έξω, κανένας όμως δεν βγαίνει για να το δει. Ομολογώντας την ίδια στιγμή την αδιαφορία του. Η παράσταση τελειώνει με τη φράση: «Παράξενο, είπε το ένα κομμάτι της ψυχής μου στο άλλο». Η κατάσταση ίσως αναστραφεί όταν παραδεχτούμε το πολυποίκιλο των κομματιών που μας συνθέτουν, δίνοντάς μας την ελευθερία να επιλέξουμε εάν θα βυθιστούμε στις μαύρες μας τρύπες ή θα φύγουμε για κάτι υψηλότερο».

Γιάννης Καλαβριανός

Φωτογραφία εξωφύλλου Ελίνα Γιουνανλή

Image-0183c