Βιβλίο Θέατρο

Τα κρατικά θεατρικά βραβεία

Στο έργο «Ένας Στρατιώτης που τον έλεγαν Λαβ» του Δημήτρη Σδρόλια απονεμήθηκε ομόφωνα το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου. Η επιτροπή αποτελούμενη από τους κ.κ. Νίκο Διαμαντή, Αμαλία Κοντογιάννη, Ειρήνη Πιττακή, ΄Ερι Κύργια και Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, που αξιολόγησε τα 55 έργα που υποβλήθηκαν, έκανε ειδική αναφορά σε πέντε έργα που σύμφωνα με το σκεπτικό της διακρίνονται από μια προσπάθεια αναψηλάφησης της θεατρικής γλώσσας και από νεωτερικότητα τόσο στη θεματική τους όσο και στο θεατρικό χειρισμό τους.

Πρόκειται για τα έργα: «Η Καραγκιόζενα στους δράκους» του Αυγερινού Φραγκούλη, «Το λευκό του μολύβδου» του Ιωάννη Κλωνάτου, «Φυλλάδια αντί στεφάνων» του Παναγιώτη Γκούβερη, «Πορτοκάλι Γλυκό» της Αντωνίας Θεοχαρίδου, «Φρέντι» του Φοίβου Μπότση.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, μεγάλος αριθμός από τα υποβληθέντα στο διαγωνισμό έργα χαρακτηρίζονται από εύκολο τηλεοπτικό χειρισμό, φιλολογικές προσεγγίσεις και αδυναμία συνομιλίας με σημαντικά θέματα είτε της ελληνικής είτε της παγκόσμιας συγχρονίας. Βασικό χαρακτηριστικό για αρκετά από τα έργα αυτά αποτελεί το γεγονός ότι θεματολογικά, δραματουργικά, αλλά και σε επίπεδο γλώσσας και χειρισμού προσώπων, αρδεύουν από εύκολες και επαναλαμβανόμενες δεξαμενές θεματολογίας σχεδόν στερεοτυπικά.

Η Επιτροπή Κρατικού Βραβείου για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς αποτελούμενη από τους κ.κ. Αντώνη Αντωνίου ως Πρόεδρο, Λεία Βιτάλη, ΄Ελενα Πέγκα, Λίλλυ Μελεμέ και Γιάννη Καλαβριανό ως μέλη, αξιολόγησε 41 έργα που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό επισημαίνοντας ότι στην πλειοψηφία τους στερούνται δομής και πρωτοτυπίας. Ωστόσο η Επιτροπή αποφάσισε και, απονέμει κατά πλειοψηφία το Κρατικό Βραβείο για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς στο έργο “Καμία ανάγκη ή Πορσελάνινες βουκολικές φιγούρες βόσκουν αμέριμνες” του Παρασκευά Πέτρου.

Επίσης απονέμει ομόφωνα έπαινο στο έργο “Οι καλοί λογαριασμοί” του Νικόλαου Δημητρόπουλου.

Η Επιτροπή Κρατικού Βραβείου Συγγραφής Θεατρικού ΄Έργου για παιδιά αποτελούμενη από τους κ.κ. Τάκη Τζαμαργιά ως Πρόεδρο, Μαρία Καρανάνου, Μίκα Πανάγου, Μαρία Δημάκη Ζώρα και Εδουάρδο Γεωργίου ως μέλη, αξιολόγησε 14 έργα που κατατέθηκαν και απονέμει ομόφωνα το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για Παιδιά στο έργο: «Η παγωμένη πανοπλία και η συνθήκη στην παγωμένη χώρα» της Χρηστίνας Καραβεζύρη. Η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε επίσης να απονείμει ‘Έπαινο στο έργο: «Η μάχη της Κασσετίνας» της Ευγενίας Μαραγκού.