Θέατρο

«Τα Υπόγεια του BBC» στην Ελευσίνα

Violet_Louise_10 (2)

Με την παράσταση «Στα Υπόγεια του BBC» της Violet Louise (Λουΐζα Κωστούλα) αρχίζει στις 12 Ιουλίου, στο Παλαιό Ελαιουργείο το αφιέρωμα στη «Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία», το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2014.

Εμπνευσμένη από την μουσική ιδιοφυΐα της Αγγλίδας συνθέτριας Delia Derbishyre, η Violet Louise (Λουΐζα Κωστούλα), παρουσιάζει στην μουσικοθεατρική παράσταση την πραγματική ζωή της δημιουργού.  Η παράσταση είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Ιανουάριο στην αίθουσα blackbox του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

 

Ποια ήταν η Delia Derbishyre

Πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής αναλογικής μουσικής και της musique concrete, η Delia Derbishyre, υπήρξε ένα από τα πρώτα στελέχη του Radiophonic Workshop του BBC και συνέθεσε για έντεκα χρόνια μουσική και ήχους για περίπου διακόσια ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα καθώς και το θρυλικό μουσικό θέμα της πασίγνωστης σειράς επιστημονικής φαντασίας, DoctorWho. Ο συνθέτηςRonGrainer πρότεινε την Delia ως συν-συνθέτρια για την μουσική του DoctorWho, αλλά το BBC αρνήθηκε να της απονείμει τα δικαιώματα, με τη δικαιολογία ότι είχε προσληφθεί ως ηχολήπτρια απ’ τον ραδιοφωνικό σταθμό.

Η μουσικός συνεργάστηκε με avant gard συνθέτες και δημοφιλείς εκπροσώπους της εμπορικής μουσικής βιομηχανίας (Paul Mc Cartney, Pink Floyd, Yoko Ono). Το 1973 εμφανώς απογοητευμένη και θεωρώντας ότι το έργο και η ουσία της δουλειάς της δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ, αποχωρεί από το BBC και εργάζεται σε χώρους που αντικείμενό τους δεν είναι η μουσική.

Το 2000 ο Peter Camper, μουσικός νεώτερης γενιάς, την πείθει να αναμειχθεί εκ νέου στη μουσική βιομηχανία, ωστόσο η Delia δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει το νέο μουσικό της έργο καθώς πεθαίνει στα 64 χρόνια της από κίρρωση του ήπατος, εξαιτίας του μακροχρόνιου αλκοολισμού της. Στη σοφίτα της βρέθηκαν 264 μουσικές μαγνητοταινίες και χιλιάδες παρτιτούρες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη, σκηνοθεσία, μουσική: Λουΐζα Κωστούλα (Violet Louise)

Ηθοποιοί- Μουσικοί: Παναγιώτης Γαρμπής, Λουίζα Κωστούλα

Σχεδιασμός κατασκευής: Γκάυ Στεφάνου

Video: Βασίλης Κουντούρης (Studio 19)

Sound Design: Άρης Παυλίδης- Βασίλης Κουντούρης

Κατασκευή αναλογικών ηχητικών συσκευών Μοnotron: Aντρέας Μονόπωλης (MoCm)