Θέατρο

Στον Γιάννη Καλαβριανό το Βραβείο Δραματουργίας

Στον Γιάννη Καλαβριανό απονεμήθηκε το βραβείο «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» Δραματουργίας Ελληνικού Έργου για το έργο του «Γιοι και Κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας».

 Οι υποψήφιοι ήταν:

1. Ρούλα Γεωργακοπούλου για τον μονόλογο «Οδός Πολυδούρη», που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Βασιλάκου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.

2. Γιάννης Καλαβριανός για το έργο «Γιοι και Κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας», που πρωτοπαρουσιάσθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2012, σε σκηνοθεσία του ιδίου.

3. Αναστασία Κουμίδου για την σκηνική σύνθεση «Capo d’Istria», που παρουσιάσθηκε στον χώρο «Beton 7», σε σκηνοθεσία της ίδιας.

Το σκεπτικό της Επιτροπής

Το Βραβείο απονέμεται στο Γιάννη Καλαβριανό για το έργο «Γιοι και Κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας», που πρωτοπαρουσιάσθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2012, σε σκηνοθεσία του ιδίου, ιδία δε για τη δύναμη και τη γνησιότητα που απέπνεε αυτό το «σκηνικό ντοκιμαντέρ», αναδεικνύοντας όχι μόνο το βίωμα των ανθρώπων στο φόντο της μεγάλης Ιστορίας της Ελλάδας τον τελευταίο αιώνα, αλλά και την προσωπική εμπλοκή των νέων ηθοποιών μ’ αυτό το ιστορικό παρελθόν.

Έπαινος

Απονεμήθηκε στην Αναστασία Κουμίδου για την σκηνική σύνθεση «Capo d’Istria», που παρουσιάσθηκε στον χώρο «Beton 7», σε σκηνοθεσία της ιδίας, επειδή, έχοντας ως βάση την τραγωδία του Νίκου Καζαντζάκη «Καποδίστριας» και την πρόσφατη έκδοση σε βιβλίο της αλληλογραφίας του Καποδίστρια με την Ελληνίδα αριστοκράτισσα Ρωξάνδρα Στούρτζα, η δραματουργός και σκηνοθέτιδα συνδυάζει τις δύο πηγές της δημιουργικά, «με λογισμό και με όνειρο» φωτίζοντας μιαν από τις πιο κρίσιμες περιόδους της νεοελληνικής Ιστορίας.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Απονομή στον Γιάννη Καλαβριανό από την αντιπρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ αρμοδία επί θεμάτων πολιτισμού, δημοσιογράφο Πόπη Διαμαντάκου