Θέατρο

Στο Γκάζι και η Συντεχνία του Γέλιου

Μετά από 4 χρόνια συνεργασίας με το Θέατρο Πορεία η «Συντεχνία του Γέλιου» με τις παραστάσεις της, μετακομίζουν στο Σύγχρονο Θέατρο στο Γκάζι, όπου θα παρουσιάζει την ερχόμενη χειμερινή θεατρική σεζόν 2015 – 2016, τρία έργα για παιδιά και νέους σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο.

Η ομάδα νεανικού θεάτρου «Συντεχνία του Γέλιου» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011 με την παράσταση «Μια Γιορτή στου Νουριάν», και το θέμα του ρατσισμού και της πολιτισμικής συμφιλίωσης, προτείνοντας ένα νέο χειραφετημένο και κοινωνικό θέατρο για παιδιά και νέους. Η δεύτερη παράσταση μας ήταν το «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης» και το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών στο παιχνίδι και την αλληλεγγύη μεταξύ τους.

«Είστε και Φαίνεστε» από τον Βασίλη Κουκαλάνι

Το έργο που έρχεται να προστεθεί στο ρεπερτόριο είναι πάλι ένα παραδοσιακό έργο του Φόλκερ Λούντβιγκ που διασκευάζεται από τον Βασίλη Κουκαλάνι, έχει προσωρινό τίτλο «Είστε και Φαίνεστε» και έχει θέμα το bullying και την βία στα σχολεία, το σχολικό άγχος και τον ανταγωνισμό. Την σκηνοθεσία θα αναλάβει ο Γιώργος Παλούμπης που μετά την Λίλλυ Μελεμέ και τον Παντελή Δεντάκη θα είναι ο τρίτος σε σειρά σκηνοθέτης που συνεργάζεται με την ομάδα. Τα σκηνικά και κουστούμια θα αναλάβουν και πάλι η Αλεξάνδρα Σιάφκου και ο Αριστοτέλης Καρανάνος, τους φωτισμούς ο Τάσος Παλαιορούτας, κίνηση θα κάνει πάλι η Σεσίλ Μικρούτσικου και φυσικά τα τραγούδια θα γράψει ο Φοίβος Δεληβοριάς εκ των οποίων ένα σε συνεργασία με το hip- hop συγκρότημα Χνάρια.

_MG_9625

«Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης»

Τη χρονιά θα ξεκινήσει το καινούργιο έργο της ομάδας και θα παίζεται τις Κυριακές για το κοινό και τις καθημερινές για σχολεία μαζί με το «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης» που θα παρουσιαστεί για τρίτη χρονιά. Στα μέσα της σεζόν σχεδιάζεται μια επετειακή επανάληψη για περιορισμένες παραστάσεις της επιτυχίας «Μια Γιορτή στου Νουριάν». Το εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με τρία έργα θα μας δώσει την ευκαιρία την ερχόμενη θεατρική περίοδο θα απασχοληθούν 11 επαγγελματίες ηθοποιοί. Πολυξένη Ακλίδη, Γιώργος Δάμπασης, Ηρώ Μπέζου, Δημήτρης Μυλωνάς, Πέτρος Σπυρόπουλος, Νάνσυ Σιδέρη, Γιώργος Κατσής, Μιχάλης Τιτόπουλος, Χάρης Χαραλάμπους, Λένα Ουζουνίδου και Βασίλης Κουκαλάνι.

Η θεατρική ομάδα «Συντεχνία του Γέλιου» προτείνει και φιλοδοξεί να εδραιώσει ένα καινούργιο χειραφετημένο θέατρο για παιδιά και νέους με ψυχαγωγικές, ρεαλιστικές ιστορίες καθημερινότητας με τις οποίες τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν άμεσα αναγνωρίζοντας εκεί το οικείο τους περιβάλλον. Προτείνουμε ένα θέατρο που αντλεί από τις δικές τους εμπειρίες, καθιστώντας το δραματικό δρώμενο κάτι που μπορεί να τους απασχολεί και πέραν του χρόνου της παράστασης. Η ομάδα συνεργάζεται, στηρίζεται και έχει την αποκλειστική επικαρπία όλων των έργων του Θεάτρου GRIPS του Βερολίνου, που είναι το μακροβιότερο παιδικό και νεανικό θέατρο στον κόσμο.

“Τίποτα δεν χρειάζεται να μείνει όπως είναι αν είμαστε ενωμένοι και λειτουργούμε με κοινό νου, αγάπη και αυθάδεια. Αυτό είναι το διαχρονικό σύνθημα του θεάτρου μας και ισχύει σε κάθε γωνιά του κόσμου. Πρέπει να εμψυχώνει και να ψυχαγωγεί”, αναφέρει η «Συντεχνία του Γέλιου».