Θέατρο Κινηματογράφος

Λίλλη Παπαγιάννη: το τελευταίο αντίο

Γνωστή ηθοποιός, που έγινε δημοφιλής από τις ταινίες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου στις οποίες πρωταγωνίστησε, κυρίως σε ρόλους κομψής και φινετσάτης αστής

η Λίλλη Παπαγιάννη, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών και κηδεύεται την Πέμπτη 14 Μαίου στο Νεκροταφείο Ζωγράφου στις 12 το μεσημέρι.
Σύζυγος του Ανδρέα Φιλιππίδη, τον θάνατο του οποίου δεν ξεπέρασε ποτέ, καθώς υπήρξαν ένα από τα πλέον αγαπημένα θεατρικά ζευγάρια, η Λίλλη Παπαγιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1958 και συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους.
Το 1957, γνωρίστηκε και παντρεύτηκε με τον ηθοποιό Ανδρέα Φιλιππίδη, με τον οποίο συγκρότησε θίασο το 1965. Μέχρι και το 1969 συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ σε παραστάσεις, ενώ από το 1982 μέχρι το 1988, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο.
Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1959, στην ταινία “Νταντά με το ζόρι”, ενώ ακολούθησαν ταινίες όπως “Δεσποινίς Διευθυντής”, “Η χαρτοπαίχτρα”, “Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα”, “Μια τρελή, τρελή οικογένεια” κ.α.
Τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβαλ Θεσσαλονίκης του 1966 για την ταινια του Τάκη Κανελόπουλλου «Η Εκδρομή».
Εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές όπως επίσης και σε θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο.

λιλη παπαγιαννη 1

Η φωτογραφία είναι από τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας στην παράσταση Ηλέκτρα του Εθνικού Θεάτρου του 1986 σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη (αρχείο Εθνικού Θεάτρου)