Θέατρο

«Στην Ιφιγένεια οι άνθρωποι επιχειρηματολογούν για τη ζωή»

«Σε ένα αλωνάκι με κρινάκια της άμμου που μοιάζουν έτοιμα να στάξουν δροσιά , ένα μπλε ελάφι καλπάζει. Ένα πλάσμα που συνεχίζει με τον τρόπο του την ιστορία .  Στο τέλος τάσσεται με τους στρατηγούς για να κυλήσει η ιστορία προς τα εκεί που πρέπει να πάει».

Αυτά μας αποκαλύπτει ο Γιάννης Καλαβριανός για την «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» που παρουσιάζεται 19 και 20 Ιουλίου στην Επίδαυρο.

«Από τα σκηνικά και τα κοστούμια θέλησα να αφαιρέσω οτιδήποτε θα μπορούσε να σταματάει το βλέμμα, φτιάχνοντας έναν κόσμο που θα δώσει όλα τα υλικά για να τον φανταστείς ολοκληρωμένο στο κεφάλι σου, ενεργοποιώντας τη φαντασία κι όχι μόνο την όραση ή την ακοή», λέει και προσθέτει : «Όλοι γίνονται αφηγητές προκειμένου να φτιαχτεί με όσο το δυνατόν πιο διακριτικό τρόπο , αυτή η ιστορία των ανθρώπων στη φαντασία των θεατών έτσι ώστε να προκληθεί ένα μεγαλύτερο συναίσθημα από αυτό που θα προκαλούσαν οι αισθήσεις. Είναι μια παράσταση λόγου όπου οι άνθρωποι μιλούν κι επιχειρηματολογούν για τη ζωή», υποστηρίζει.

Ενθουσιασμένος από έναν «συμπαγή και ωραίο θίασο» , όπως λέει, με «αισθαντικούς και διαβασμένους ηθοποιούς που μαζί με την εγκεφαλική κατανόηση έχουν κι ένα πολύ μεγάλο βαθμό αισθαντικής νοημοσύνης να αντιλαμβάνονται πράγματα και να τα μεταφέρουν, που με συγκινούν με την εργατικότητά τους και τον υψηλό επαγγελματισμό τους , δοσμένοι».

Μάνια Ζούση

 

Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου

Mουσική σύνθεση-Μουσική διδασκαλία-Ηχητικός σχεδιασμός: Θοδωρής Οικονόμου

Kίνηση: Δημήτρης Σωτηρίου

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

A’ Βοηθός σκηνοθέτη: Αλεξία Μπεζίκη

Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Xάρης Πεχλιβανίδης

Βοηθοί σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ελίνα Ευταξία, Isabela Tudorache

Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου

Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren, Μαρία Λαζαρίδου

*Βοηθός σκηνογράφου (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Σοφία Τσιριγώτη

 

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Γλάστρας (Αγαμέμνων), Ανθή Ευστρατιάδου (Ιφιγένεια),  Γιώργος Καύκας (Πρεσβύτης), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Μενέλαος), Θανάσης Ραφτόπουλος (Αχιλλέας), Χρίστος Στυλιανού (Αγγελιοφόρος), Μαρία Τσιμά (Κλυταιμήστρα).

 

Χορός: Μομώ Βλάχου, Στελλίνα Βογιατζή, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Δανάη Επιθυμιάδη, Αίγλη Κατσίκη, Λήδα  Κουτσοδασκάλου, Μαρία Κωνσταντά, Αλεξία Μπεζίκη, Ζωή Μυλωνά, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Κατερίνα Παπαδάκη, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου

 

Μουσικός επί σκηνής: Δημήτρης Χουντής