Θέατρο

Στεν. Μαρτυρία για την ήττα και την οπισθοχώριση

Βασισμένη στο διήγημα του Θανάση Βαλτινού “Η Κάθοδος των Εννιά”, η παράσταση «Στεν.», ανεβαίνει στις 8 Δεκεμβρίου στο Bios, από δυο συμφοιτητές και φετινούς απόφοιτους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Ο Γιώργος Κατσής και ο Κωνσταντίνος Πλεμμένος παρουσιάζουν την πλασματική μαρτυρία ενός στρατιώτη του Δημοκρατικού στρατού που ακολουθεί οχτώ συντρόφους στην πορεία τους στην Πελοπόννησο για αναζήτηση της σωτηρίας στη θάλασσα. Οι εννιά σύντροφοι δεν τα καταφέρνουν και από αυτούς μόνο ένας θα επιζήσει και θα καταγράψει το βίωμά του, θα μιλήσει για την ήττα και την οπισθοχώρηση.

Ο Γιώργος Κατσής και ο Κωνσταντίνος Πλεμμένος αναλαμβάνουν εξ’ ολοκλήρου την ερμηνεία, σκηνοθεσία, σκηνογραφία και δραματουργική επεξεργασία της μαρτυρίας του επιζώντα στρατιώτη από το λογοτεχνικό έργο του Βαλτινού. Δύο ηθοποιοί επί σκηνής, αφηγούνται στο κοινό την ιστορία σε πρώτο πρόσωπο σαν να ναι ο ίδιος άνθρωπος, κλέβουν ατάκες ο ένας απ’ τον άλλον ως ηθοποιοί που υποδύονται ένα ψέμα, παίζουν τους υπόλοιπους χαρακτήρες που συναντάει ο χαρακτήρας στο ταξίδι του και επιχειρούν να αναδείξουν ένα κομμάτι Ελληνικής Ιστορίας απόλυτα άμεσο με τις συνθήκες που εξελίσσονται σήμερα, για να πουν πως Η Κάθοδος των Εννιά, είναι μια κάθοδος τόσο ωμή, ρεαλιστική και χειροπιαστή όσο και εσωτερική. Μια κάθοδος στο ανθρώπινο πνεύμα και τον πολιτισμό, ο οποίος καταρρέει μπροστά στην Επιβίωση, αλλά ανθίζει μπροστά στην ανάμνηση.

Επεξεργασία κειμένου/ Σκηνοθεσία/ Ερμηνεία: Γιώργος Κατσής και Κωνσταντίνος Πλεμμένος

Διάρκεια παραστάσεων: 8 Δεκεμβρίου 2014 – 13 Ιανουαρίου 2015

Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη

Έναρξη: 20.30

Τιμή Εισιτηρίου: 10 ευρώ (ενιαίο)