Θέατρο Φεστιβάλ

«Στεν» και «Villa Utopia» κλείνουν το Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας

Δυο ιδιαίτερες παραστάσεις, το «Στεν», που παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Bios, και τη «Villa Utopia» που παρουσίασε το Θέατρο του Πανικού σε σκηνοθεσία Λύσανδρου Σπετσιέρη, κλείνουν σήμερα Κυριακή 14 Ιουνίου,

το Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας «INPORT» / INPORT FESTIVAL, που οργανώθηκε φέτος για πρώτη φορά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που στην πρώτη διοργάνωσή του παρουσίασε 13 θεατρικές ομάδες, που μέσα από τη δουλεία τους πειραματίζονται και τολμούν καινοτομίες στο θέατρο και τον χορό.

Για το Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας, που καθιέρωσε με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής είχε δηλώσει:

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγεται στο χώρο της ακατάτακτης νεανικής δημιουργίας, αναζητώντας χωρίς προκαταλήψεις, δημιουργούς από τις νεαρότερες ηλικίες, δίνοντας βήμα έκφρασης εκεί που η τέχνη εκρήγνυται. Αναζητώντας τις πηγές της θεατρικής δημιουργίας στις ρίζες της και τις νέες γλώσσες της θεατρικής έκφρασης, απευθύνεται και ανοίγεται στους νέους δημιουργούς. Ως δημόσιος χώρος, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά φιλοδοξεί να λειτουργήσει σαν ένα κέλυφος πολιτισμού που οργανώνει, προβάλει και επικοινωνεί το μόλις της δημιουργικότητας. Απευθύναμε ανοιχτό κάλεσμα με στόχο την στήριξη του θεάτρου, εκεί που ξεκινάει, δίνοντας την ευκαιρία σε 13 νέες ομάδες και καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα τριήμερο φεστιβάλ. Οι παραστάσεις θα διαδέχονται η μία την άλλη και ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει όλες τις παραστάσεις, κάθε μέρα του φεστιβάλ.

sten-site

Γιώργος Κατσής & Κωνσταντίνος Πλεμμένος

Η ομάδα της παράστασης αποτελείται από τον Γιώργο Κατσή και τον Κωνσταντίνο Πλεμμένο, οι οποίοι ήταν συμμαθητές στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και δημιουργήθηκε βάσει του αμοιβαίου σεβασμού του ενός για τον άλλον και την αγάπη που μοιράζονται για την τέχνη τους.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΣΤΕΝ»

Μια παράσταση βασισμένη στο διήγημα του Θανάση Βαλτινού Η Κάθοδος των Εννιά. Μια πλασματική μαρτυρία ενός στρατιώτη του Δημοκρατικού στρατού που ακολουθεί άλλους οχτώ συντρόφους στην πορεία τους στην Πελοπόννησο για αναζήτηση της σωτηρίας στη θάλασσα. Οι εννιά σύντροφοι δεν τα καταφέρνουν και από αυτούς μόνο ένας θα επιζήσει και θα καταγράψει το βίωμά του, θα μιλήσει για την ήττα και την οπισθοχώρηση.

Οι απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Γιώργος Κατσής και Κωνσταντίνος Πλεμμένος αναλαμβάνουν εξ’ ολοκλήρου την ερμηνεία, σκηνοθεσία, σκηνογραφία και δραματουργική επεξεργασία της μαρτυρίας του επιζώντα στρατιώτη από το λογοτεχνικό έργο του Βαλτινού. Δύο ηθοποιοί επί σκηνής, αφηγούνται στο κοινό την ιστορία σε πρώτο πρόσωπο σαν να ναι ο ίδιος άνθρωπος, κλέβουν ατάκες ο ένας απ’ τον άλλον ως ηθοποιοί που υποδύονται ένα ψέμα, παίζουν τους υπόλοιπους χαρακτήρες που συναντάει ο χαρακτήρας στο ταξίδι του και επιχειρούν να αναδείξουν ένα κομμάτι Ελληνικής Ιστορίας και να πουν πως Η Κάθοδος των Εννιά, είναι μια κάθοδος τόσο ωμή, ρεαλιστική και χειροπιαστή όσο και εσωτερική. Μια κάθοδος στο ανθρώπινο πνεύμα και τον πολιτισμό, ο οποίος καταρρέει μπροστά στην Επιβίωση, αλλά ανθίζει μπροστά στην ανάμνηση. «Για τα κοινά Καλοκαίρια».

Επεξεργασία κειμένου/ Σκηνοθεσία/ Ερμηνεία: Γιώργος Κατσής & Κωνσταντίνος Πλεμμένος

Ομάδα Το Θέατρο του Πανικού

Villa_Utopia-1-1160x945

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «VILLA UTOPIA»

Η ποιητική Συλλογή Οκτάνα του Ανδρέα Εμπειρίκου πυροδότησε τον Μάιο του 2013 τις συζητήσεις για την παρουσίαση ενός θεάματος, αφιερωμένου στην προσωπική-ατομική αναζήτηση της ουτοπίας. Από την Ατλαντίδα και την ιδανική πολιτεία του Πλάτωνα στον Θρησκευτικό παράδεισο και τη μεταθανάτιο ζωή, στο 1984 του ‘Οργουελ στην Καταστασιακή Διεθνή, φυσικά στην Ουτοπία του Μορ, στον Φουριέ, στον Καμπανέλα, στον Όουεν και στη Νέα Βαβυλώνα του Constante. Mε τη Βιβή Πηνιώτη και την Έλια Ζαχαριουδάκη οργανώσαμε ανοιχτές συζητήσεις με αρκετά μεγάλη επισκεψιμότητα στο χώρο συναντήσεων του ΘτΠ. Έτσι προέκυψε η ομάδα του Villa Utopia και αργότερα η συνεργασία με τη Fabrica Athens.

Villa-Utopia-4-©-A.-Sakellaropoulos

Villa-Utopia-4-©-A.-Sakellaropoulos

Στις συναντήσεις αυτές, έγινε η προσπάθεια να δομηθεί θεωρητικά μία ουτοπία μέσα από τις ελλείψεις τις υπάρχουσας κοινωνίας και μέσα από τις προσωπικές μας ανάγκες και επιθυμίες. Φυσικά και σκοντάφταμε συνεχώς … είναι πιο εύκολο να ψάχνεις βελόνα στα άχυρα παρά οι ανάγκες κάποιου, απελευθερωμένες έστω από τις κοινωνικές συμβάσεις αιώνων, να μην έρθουν σε ρήξη με τις ανάγκες κάποιου άλλου, με συνέπεια την έκπτωση και το Νόμο, άρα την απομάκρυνση από το ιδανικό. Μέχρι όμως να έρθει αυτή η ρήξη έχουν και οι δύο κάνει μία σπουδαία διαδρομή προσωπική, κυρίως πνευματική που ανοίγει δρόμο για το ιδανικό απομακρύνοντας όμως παράδοξα την ουτοπία ακόμα περισσότερο. Η κατάληξη των συναντήσεων πάντα η ίδια και αναπάντητη “Και η ύλη; Ποια θα ήταν η χρήση της; Και ποια η δύναμή της; Πόσο χωράει σε όποια ουτοπία η ύλη;” Αναπάντητη ίσως γιατί στην ουτοπία δεν χωράει καμία ύλη. Ίσως γιατί η ουτοπία δεν έχει να κάνει με δρόμους, με κτίρια, με γνώριμους νόμους, ούτε καν με τον υπάρχοντα χρόνο και χώρο, ίσως έχει να κάνει μόνο με όνειρα και την ελευθερία που σου παρέχουν. Όχι μια αόριστη αλλά μία ορισμένη, ειδική ελευθερία- την δική σου, τη δική μου, τη δική του ελευθερία. Ίσως γι αυτό δεν είναι εφικτή, επειδή είναι εξαιρετικά άγνωστη και γεμάτη υπόσχεση. Ίσως γι’ αυτό να είναι γοητευτική, για να την κυνηγάς νομίζοντας πως θα καταφέρεις το ανέφικτο. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παραδείγματα που συζητήθηκαν στις συναντήσεις αυτές και έγινε θεμέλιο της παράστασης, ήταν εκείνο της μύγας, και του αυτισμού με τον οποίο διεκδικεί την θέση της στην άλλη πλευρά πέρα από το τζάμι, στο φως.

Η παράσταση, με έντονα στοιχεία την εικόνα, τη μουσική και τον λόγο, παίρνει ως οδηγό την λειτουργία του υποσυνείδητου κατά την κατάσταση του ύπνου, το humor που γεννάται από τη πραγματικότητα της ατελούς ανθρώπινης φύσης, το κινηματογραφικό μοντάζ και την pop αισθητική του video clip για να χτίσει την ουτοπία αλλά και την δυστοπία των ηρώων της, το όνειρο αλλά και τον εφιάλτη τους.

Συντελεστές

Σύνθεση & Σκηνοθεσία: Λύσανδρος Σπετσιέρης

Συγγραφή Θεατρικού κειμένου villa Utopia (κεφ. β): Βιβή Πινιώτη

Κατασκευή τρισδιάστατου ψηφιακού κόσμου: Νίκος Παπαδόπουλος

Εγκατάσταση: Λύσανδρος Σπετσιέρης

Σχεδιασμός ήχου και μουσική επένδυση: Βαγγέλης Χιρμπιλίδης

Κοστούμια: Βασιλική Τζούτη

Χορογραφία / Διδασκαλία Κίνησης: Ιάκωβος Μολιμπάκης

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μαρία Μακρή, Άρτεμις Μιχάκη

Φωτογραφίες: Αλέξης Σακελαρόπουλος, Τέτη Λουράκη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Εξαρχόπουλος, Έλια Ζαχαριουδάκη, Φάνης Κατέχος, Ειρήνη Λαμπράκη, Στέφανος Λώλος, Γιώργος Μερτζιάνης, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου

Το πρόγραμμα της Κυριακής 14 Ιουνίου

17:00 «ΠόKα» από την ομάδα ΤΕΧΝΙΚΟ (Κεντρική Σκηνή)

18:30 «Οδύσσεια» από την ομάδα Patari Project (Κεντρική Σκηνή)

19:30 «Στεν» από τους Γ. Κατσή & Κ. Πλεμμένο (Φουαγιέ)

21:00 «Villa Utopia» από την ομάδα Θέατρο του Πανικού (Κεντρική Σκηνή)

Πληροφορίες

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου 32

Ταμείο 2104143310 – 320

Τιμή ημερήσιου εισιτηρίου: 5 ευρώ