Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Στα καφενεία της αφτιασίδωτης ζωής

 «Και τώρα είμαστε έτοιμοι να αρχίσει η γιορτή εκεί που συμβαίνει η αληθινή ζωή», εκμυστηρεύεται στο artplay.gr η Δανάη Σπηλιώτη, με αφορμή την πρεμιέρα που κάνει «Το Τάβλι» του Κεχαίδη στα καφενεία και τα καφέ του Αγρινίου από τις 2 Μαρτίου. Μια παράσταση που σκηνοθετεί η Δανάη με πρωταγωνιστές τους Ντίνο Ποντικόπουλο και Θοδωρή Σκυφτούλη, μια παράσταση όπως λέει «για τα καφενεία σαν να είναι για την καλύτερη Αθηναϊκή σκηνή», ενταγμένη στην Πειραματική Σκηνή του Δη.Πε.Θε. Αγρινίου.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
«Τα καφενεία του Αγρινίου δεν ήταν τυχαία επιλογή. Ο ηθοποιός της παράστασης Θοδωρής Σκυφτούλης κατάγεται από το Αγρίνιο και έχει ζήσει την πόλη, τα καφενεία με τους ανθρώπους τους. Εγώ έζησα μια χρονιά στο Αγρίνιο δουλεύοντας. Και την αγάπησα την πόλη. Μετά από χρόνια σε ένα ταξίδι στο Αγρίνιο μπήκα σε μία καφετέρια να πάρω έναν καφέ στο χέρι. Συνεπαρμένη από την διάθεση του τουρίστα μίλησα στο παιδί που έφτιαχνε τους καφέδες. «Όμορφα είναι εδώ στο Αγρίνιο» του είπα. Αυτός μου απάντησε «καλά είναι, αλλά δεν έχεις από πού να φύγεις» και μου έκανε με τα χέρια το σχήμα του κλοιού. Βέβαια σκέφτηκα, τι ανόητη που είμαι, όλοι, παντού, αυτό νιώθουμε. Και φτάνουμε στο έργο όπου ο Φώντας και ο Κόλιας δύο μεσήλικες σε ένα τραπέζι πάνω από μια παρτίδα τάβλι καταστρώνουν ένα σχέδιο για να πιάσουν την καλή, να βγάλουν λεφτά να ξεφύγουν από την μίζερη καθημερινότητα. «Εγώ θα το σπάσω το τσόφλι και θα βγω απ’ έξω. Θα γίνω μέγας»! φωνάζει ο Φώντας. Και το σχέδιο όσο παράλογο κι εξωφρενικό αν είναι τους βάζει φωτιά.

Είπαμε ξεκινώντας τις πρόβες ότι θα κάνουμε μια παράσταση για τα καφενεία σαν να είναι για την καλύτερη Αθηναϊκή σκηνή. Στην διάρκεια των προβών πήραμε πολύ στα σοβαρά τους δυνητικούς θεατές μας. Πηγαίνοντας στον χώρο τους δεν περιμένεις την ανοχή του κοινού. Το κοινό δεν έχει λόγο να κάνει υπομονή. Είναι σαν τα παιδιά. Αν δεν του αρέσει θα σηκωθεί να φύγει. Δεν υπάρχει πλατεία και σκηνή. Δεν υπάρχουν φτιασιδώματα. Ή θα συμβεί ή θα καταρρεύσει. Είναι κοντά στο θαύμα. Στο λαϊκό θέαμα. Τη μία είναι, την άλλη δεν είναι.  Θυμίζει θαυματοποιούς, παραμυθάδες, μπουλούκια ή καραγκιόζη. Θεάματα με τα οποία δυστυχώς δεν έχουμε πια άμεση, εμπειρική σχέση. Μα εκεί είναι ο πυρήνας του θεάτρου. Να ακούμε και να βλέπουμε ο ένας τον άλλο, να γελάμε, να σιωπούμε, να κουνάμε το κεφάλι να αναπνέουμε μαζί, όχι γιατί «έτσι κάνει κανείς στο θέατρο», μα γιατί απλά συμβαίνει. Αυτό είναι ένα θέατρο γιορτή.

Ψάχνοντας καφενεία για να παίξουμε, μπήκαμε σε πολύ παλιά καφενεία της πόλης, έπειτα σε πολύ καινούρια, που ακολουθούν το mainstream της πρωτεύουσας, σε φρέσκα εναλλακτικά, σε συλλογικά συνεργατικά. Μοιάζει να φτιάχνουν μια διαδρομή στο χρόνο της πόλης. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα μπούμε για μία ώρα σε τόσο διαφορετικές μικροκοινωνίες.

Στα παλιά καφενεία νιώθεις τον χρόνο στους τοίχους, στο σχήμα του χώρου, στους ήχους. Εκεί βλέπει κανείς άπειρες φυσιογνωμίες, και συμπεριφορές, αντιθετικές, η μία δίπλα στην άλλη, ακούει αδιανόητες κουβέντες, αλήθειες. Εκεί η ζωή είναι αφτιασίδωτη. Ατόφιοι άνθρωποι, άσχημοι και όμορφοι, κουρασμένοι, ποιητές, κατεστραμμένοι, μεγαλειώδεις. Όπως είμαστε όλοι μας όταν είμαστε αληθινοί.

Με πάθος, όρεξη και χιούμορ φτιάξαμε ο Ντίνος, ο  Θοδωρής κι εγώ την παράσταση και είμαστε τώρα έτοιμοι να αρχίσει η γιορτή εκεί που συμβαίνει η αληθινή ζωή.

Δανάη Σπηλιώτη

 

Σκηνοθεσία: Δανάη Σπηλιώτη

Παίζουν: Ντίνος Ποντικόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης

Σχεδιασμός αφίσας, flyer/ teaser παράστασης: Αντώνης Μίκροβας

 

Διάρκεια: 60’

Έναρξη παραστάσεων: 2 Μαρτίου 2019

Είσοδος ελεύθερη

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

2/3 Aqua Terra, Καινούριο, ώρα: 12.00 το μεσημέρι

2/3 Λεβεντιάς  (έναντι παλαιού Νοσοκομείου), ώρα: 20.00

4/3 Μύρτιλο, Φιλελλήνων 41, ώρα: 20.00

5/3 Παπαδόπουλος, Θέμιδος 3, ώρα 20.00

5/3 Ακροβάτης, Πεζόδρομος Καραϊσκάκη 16, ώρα: 21.30

12/3 Τάκος, Καλυβίων 53, ώρα: 19.00

12/3 Συντριβάνι, Πλ. Παναγοπούλου, ώρα: 20.30

18/3 Άλβεδον, Πλ. Παναγοπούλου, ώρα: 21.00

19/3 Pan Caffee, γήπεδο Παναιτωλικού, ώρα: 19.00

19/3 Ερωτόκριτός, Ηρακλείτου 10, ώρα: 21.00

26/3 SHEZ MELIE, Φλώρα Καραπαπά 4, ώρα: 21.00