Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

“Η ελληνική λογοτεχνία διαθέτει τα καλύτερα εφόδια για να αφηγηθείς μια ιστορία”

«Η ομάδα λειτουργεί σαν μία πλατφόρμα όπου ο καθένας μπορεί να προτείνει ελεύθερα έργα, ιδέες, να επικοινωνήσει τους προβληματισμούς του, να παρακινήσει τους υπόλοιπους  σε νέες δράσεις, γι’ αυτό και η ομάδα δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς και πέρα από τη δημιουργία θεατρικών παραστάσεων», εξηγούν στο artplay.gr οι 4Frontal, με  αφορμή τον «Μύρτο» του Π. Μάτεσι που παρουσιάζουν στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

« Το σημαντικό για μας είναι να είμαστε ενεργοί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, καθώς το θέατρο και η τέχνη χρειάζονται συνεχώς επανατροφοδότηση. Στόχος για τις παραστάσεις μας είναι να μιλάνε για το σήμερα, να μας αφορούν άμεσα, και να υπάρχει η ανάγκη που τις κάνει απαραίτητες να γίνουν.

Ένας από τους αγαπημένους τομείς της ομάδας είναι η ελληνική λογοτεχνία. Κι αυτό γιατί η ελληνική λογοτεχνία είναι ένας θησαυρός, όπου και να σκάψεις θα βρεις μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Τα γνώριμα τοπία, οι έντονες εικόνες, η ιστορία μας, το αίμα που σιγοβράζει, η ελληνική γλώσσα που πάλλεται, οι μεθυστικές μυρωδιές, οι αμέτρητοι ήχοι, όλα βρίσκονται μέσα εκεί, και είναι τα καλύτερα εφόδια για να αφηγηθείς μια ιστορία. Και πόσο μάλλον για να μιλήσεις για τα θέματα που μας απασχολούν σήμερα. Ό, τι βλέπουμε γύρω μας, υπάρχει γραμμένο είτε στα λογοτεχνικά κείμενα του παρελθόντος είτε στα τωρινά. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος δουλειάς. Κάθε φορά προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες του έργου που έχουμε να κάνουμε. Κάποιοι τρόποι που χρησιμοποιούμε συνήθως είναι ο αυτοσχεδιασμός, που ανοίγει τον ορίζοντα της ανάγνωσης του έργου, η διακειμενικότητα, που εμπλουτίζει είτε άμεσα είτε έμμεσα το έργο και ο ρυθμός. Κάπως έτσι προσεγγίσαμε και τη νέα μας παράσταση. Το Μύρτο του Παύλου Μάτεσι. Επικεντρωθήκαμε στο ρυθμό των χαρακτήρων, των σκηνών και του κειμένου. Ύστερα, επενδύσαμε στους ήχους που παράγουμε στην καθημερινότητά μας, οι ανάσες, οι αναστεναγμοί, τα βογγητά, μικρές λεπτομέρειες που εμπλουτίζουν την αφήγησή μας. Δεν υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε, πιο πολύ θέλουμε να έχουμε μια κοινή εμπειρία. Όλα αυτά που σκεφτόμαστε και μας απασχολούν να τα μοιραστούμε με τους θεατές. Κάπως σαν να δημιουργούμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.  Σαν να παραθέτουμε  ένα θέμα που μας απασχολεί, με το οποίο έχουμε καταπιαστεί για μήνες, το έχουμε δουλέψει ψυχή τε και σώματι, και το διαθέτουμε στους θεατές να επενδύσουν σ’ αυτό, να προβληματιστούν, να εναντιωθούν, να κάνουν κάτι που θα τους μετακινήσει στην ζωή τους. Στο Μύρτο διαπραγματευόμαστε θέματα όπως η αμαρτία, η κακία, η ενοχή, η καταπίεση, η οικογενειακή βία, η υποκρισία, και στόχος μας είναι ο κόσμος που θα έρθει να αναγνωρίσει τον εαυτό του μέσα στα πρόσωπα του έργου ή έστω  τον εν δυνάμει εαυτό του».

4Frontal                                                                                                                                                                                                             

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης

Δραματουργική επεξεργασία: Νεφέλη Μαϊστράλη, Θανάσης Ζερίτης

Σκηνικά – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Επιμέλεια κίνησης: Πάνος Τοψίδης

Μουσική επιμέλεια: Σταύρος Γιαννουλάδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Κουτσιούμπα

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Χριστίνα Τσουτσουλίγα

HairStyling: Κωνσταντίνος Κολιούσης

Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου

 

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Χριστίνα Γαρμπή, Σταύρος Γιαννουλάδης, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Γιώργος Κισσανδράκης, Χάρης Κρεμμύδας