Θέατρο

Σωτήρης Χατζάκης: Σε παρά τον Νόμο υπουργικές επιθυμίες δεν υπακούω

Απάντηση του Σωτήρη Χατζάκη στο δελτίο τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού

«Με οδυνηρή έκπληξη διάβασα το δελτίο τύπου που συνέταξε ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κύριος Νίκος Ξυδάκης. Δεν πρόκειται να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω το περιεχόμενο της συνάντησής μας την περασμένη Πέμπτη στο γραφείο του. Ούτε εν όλω, ούτε εν μέρει. Ούτε πρόκειται να περιγράψω το ύφος, το στυλ, την ένταση και τους ακριβείς χαρακτηρισμούς και αφορισμούς σε βάρος μου από τον κύριο Ξυδάκη. Την πλήρη περιγραφή την συνάντησής μας την εξέθεσα γραπτά, εκεί που έπρεπε, αμέσως μετά τη συνάντησή μας.

Οφείλω όμως να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

Πρώτον δεν είμαι μετακλητός δημόσιος υπάλληλος. Ούτε συνδικαλιστής, ούτε αιρετός οποιουδήποτε φορέα. Είμαι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου με τριετή θητεία και βρίσκομαι στο μέσον αυτής. Ο ετήσιος απολογισμός του έργου μου εγκρίθηκε πρόσφατα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου. Ως εκ τούτου δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο εκτελών τα χρέη του Υπουργού Πολιτισμού να με ανακαλέσει από τη θέση μου αυτή. Μια κατοχύρωση του έργου του καλλιτεχνικού διευθυντή που το Εθνικό Θέατρο την οφείλει στον ιδρυτικό του νόμο και στον αείμνηστο Νίκο Κούρκουλο.

Δεύτερον Δουλεύοντας σε ένα δύσκολο και ευαίσθητο χώρο μπορώ να επικαλεστώ την αποδοχή μου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, και μερικά ατράνταχτα στοιχεία για το έργο αυτό. Αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν:
• οι 432.848 θεατές που γέμισαν τις θεατρικές σκηνές του Εθνικού Θεάτρου από την έναρξη της θητείας μου.
• οι δέκα θεατρικές σκηνές που λειτουργούν καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
• οι 36 παραγωγές που αφορούν σε όλα τα είδη του θεατρικού λόγου από το αρχαίο δράμα έως το ρηξικέλευθο σύγχρονο θεατρικό έργο.
• το άνοιγμα σε όλες τις σχολές και κατηγορίες καλλιτεχνών. Το Εθνικό Θέατρο έγινε χώρος έκφρασης όλων των Ελλήνων ηθοποιών.
• οι κοινωνικές δράσεις του Εθνικού Θεάτρου σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού καθώς και το άνοιγμα στην περιφέρεια με την χειμερινή σκηνή περιοδείας.

• οι συνεργασίες με οργανισμούς και επιφανή θέατρα του εξωτερικού.
• η διεύρυνση των κτιριακών υποδομών. Στη διάθεση του εθνικού και παιδαγωγικού ρόλου του Εθνικού Θεάτρου, βρίσκεται σήμερα ολόκληρο το συγκρότημα του θεάτρου «Κοτοπούλη – Ρεξ» και το «Σχολείον» της Ειρήνης Παπά.
• τα εξαιρετικά διαχειριστικά και οικονομικά αποτελέσματα κατά τη θητεία μου, ελεγμένα από ορκωτούς ελεγκτές. Τα ταμειακά διαθέσιμα του θεάτρου που ανέρχονταν στις 05.03.15 στο ποσό των 3.720.248,53 ευρώ, χωρίς καμία οφειλή σε κανέναν.

Τρίτον Στην ανακοίνωσή του ο κύριος Ξυδάκης με περιγράφει ως οδοιπόρο του δημοσίου επί εικοσαετία. Προφανώς οι γνώσεις του δεν του επέτρεψαν να αξιολογήσει ότι πριν από τη θητεία μου στα κρατικά θέατρα υπήρξα ιδρυτής και επί μακρόν διάστημα στέλεχος σε αυτοδιαχειριζόμενα θέατρα, όπως το «Θέατρο Καισαριανής», το «Θέατρο Πολιτεία» κ.α. Ούτε είχα, ούτε έχω δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.

Τέταρτον Δεν παρέσυρα τον πρόεδρο της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης κύριο Ilan Ronen σε ανακριβή δήλωση συμπαράστασης. Η καταδικαστική για τον κύριο Ξυδάκη δήλωση υπογράφεται από όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης. Επισυνάπτω τη δήλωση και τις υπογραφές.

Πέμπτον Εγώ θα συνεχίσω το έργο μου, μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες. Γνωρίζω τη δύναμη του έργου μου στο Εθνικό Θέατρο, τη δύναμη των εξαίρετων συνεργατών μου και τη δύναμη του θεατρικού κοινού που μας στηρίζει.

Σε παρά τον Νόμο υπουργικές επιθυμίες δεν υπακούω. Ειδικά αν συνοδεύονται από ανεπίτρεπτες κινήσεις».

Σωτήρης Χατζάκης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου