Θέατρο

Σλάντεκ. Το βίντεο της παράστασης

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα προφητικό έργο, στο οποίο ο Έντεν φον Χόρβατ καταγράφει όλο το κλίμα του Μεσοπολέμου, ενώ παραλλήλως διαβλέπει και τους επερχόμενους ολοκληρωτισμούς.

Ο «Σλάντεκ» του Έντεν φον Χόρβατ είναι η παράσταση με την οποία ο Δημήτρης Καραντζάς εγκαινιάζει στις 6 Νοεμβρίου τον κύκλο των τριών βραδινών έργων που θα παρουσιάσει φέτος το Θέατρο Πόρτα με υπότιτλο «Κακά αγόρια σε έργα με περίεργα ονόματα». Η ηχητική δραματουργία – μουσική κειμένου είναι του Δημήτρη Καμαρωτού.

 

Λίγα λόγια για το έργο

O Σλάντεκ είναι ένας νέος χωρίς μόρφωση και δουλειά σε αναζήτηση προσανατολισμού μέσα στις οικονομικές και κοινωνικές θύελλες του μεσοπολέμου. Μοιάζει παντελώς ανίκανος να οραματιστεί μια ειρηνική ζωή. Τελικά εντάσσεται στους κόλπους του Μαύρου Στρατού, μιας σκληροπυρηνικής φασιστικής ομάδας που εκπαιδεύει/εκτρέφει δολοφόνους για το «καλό της πατρίδας». Ένα έγκλημα γίνεται αφορμή για μια ατέρμονη αντιπαράθεση ιδεολογιών.

Το έργο του Χόρβατ είναι ένα πολιτικό υπαρξιακό δράμα, ένας προβληματισμός για την αγωνιώδη ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει, ακόμα και θυσιάζοντας την ανθρώπινη του υπόσταση. Ένα από τα λιγότερα γνωστά αριστουργήματα του σπουδαίου Γερμανό-Αυστρο-Ούγγρου συγγραφέα γραμμένο το 1929, λίγο πριν ο Ναζισμός αναρριχηθεί στην εξουσία με επικίνδυνα ενδιαφέρουσες αντιστοιχίες στο σήμερα.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία Δημήτρης Καραντζάς

Μετάφραση–βοηθός σκηνοθέτης Θεοδώρα Καπράλου

Ηχητική δραματουργία – Μουσική κειμένου Δημήτρης Καμαρωτός

Σκηνικά–Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη

Κίνηση Σταυρούλα Σιάμου

Φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου

Φωτογραφίες: Γκέλυ Καλαμπάκα