Θέατρο

«Συνθήκη 97» στο Art63

Τις Δούλες του Ζενέ παρουσιάζουν με έναν άλλο τρόπο και βασιζόμενες στην πρόταση του Ντιντερό πάνω στον όρο «Συνθήκη», οι Κατερίνα Κρέπη και η Μαίρη Χάγια στον Χώρο Τέχνης Art63, της Γ΄ Σεπτεμβρίου 63, από 6 Φεβρουαρίου.

Ο όρος «Συνθήκη» συναντάται συχνά στη γλώσσα του αυτοσχεδιασμού και της υποκριτικής, με την έννοια της «νέας υπόθεσης» πάνω στο έργο, ενός μαθηματικού «έστω ότι» . Με αυτόν τον τρόπο ο ηθοποιός ερευνά εκ νέου τα δεδομένα του θεατρικού κειμένου, δοκιμάζει ,και προσεγγίζει από διαφορετική σκοπιά τον ρόλο.
«Μέχρι σήμερα, το κύριο αντικείμενο υπήρξε ο χαρακτήρας και οι συνθήκες δεν ήταν παρά δευτερεύουσες· σήμερα, πρέπει οι συνθήκες να γίνουν το κύριο αντικείμενο και ο χαρακτήρας να γίνει το δευτερεύον». Η επικαιρότητα της πρότασης του Ντιντερό (1757) αποτελεί τη βάση για την προσέγγιση του έργου του Ζενέ Οι Δούλες. Η σύγκρουση εξουσιαστή-εξουσιαζόμενου μεταφέρεται από το σπίτι σ’ έναν άλλο χώρο. Η νέα αυτή συνθήκη επιτείνει τη σύμβαση του «θεάτρου εν θεάτρω» και η ψευδαίσθηση της ψευδαίσθησης των ηρωίδων του Ζενέ γίνεται πραγματικότητα. Η απρόσωπη και συνεπώς δυσδιάκριτη στις μέρες μας εξουσία μετατρέπει τις ανθρώπινες ζωές σε αριθμούς και το θέατρο γίνεται ο τόπος όπου επανέρχεται το απωθημένο.
Σκηνοθεσία-επιμέλεια κειμένου: Ομάδα «ΤΛΩ»
Ερμηνεύουν: Κατερίνα Κρέπη, Μαίρη Χάγια

Κάθε Σάββατο στις 21:30
Έναρξη παραστάσεων: 6.2.2016
Περιορισμένος αριθμός παραστάσεων
Χώρος Τέχνης Art63, Γ΄ Σεπτεμβρίου 63, Αθήνα
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: 6983323824

Ο Χώρος Τέχνης art 63 στεγάζεται σε ένα τριώροφο νεοκλασικό του 1892 επί της Γ΄Σεπτεμβρίου 63, που λειτουργεί με την υποστήριξη της Δραματικής Σχολής Αθηνών “Γ. Θεοδοσιάδης” , με την οποία και συστεγάζονται. Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος είναι ο Ευθύμης Χρήστου