Θέατρο

Σε Καρακατσάνη και Παπαληγούρα το βραβείο Σαπουντζή

Οι ηθοποιοί Ευαγγελία Καρακατσάνη και Λένα Παπαληγούρα μοιράζονται ομόφωνα το βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή» , καθώς η επιτροπή – σύμφωνα με το σκεπτικό – εκτίμησε την ήδη μακρά, εξελικτική, θαρραλέα και τολμηρή διαδρομή τους στη σκηνή, σε  διάφορα και διαφορετικά είδη θεάτρου.

Οι δύο ηθοποιοί με τις επιλογές και το ταλέντο τους επανεφεύρουν, κάθε φορά, σε κάθε παράσταση, σε κάθε ρόλο, δημιουργικά τον εαυτό τους, ενώ παράλληλα, το ξεχωριστό τους στίγμα, παρά τις νέες προκλήσεις τις οποίες καλούνται να υπηρετήσουν, γίνεται ολοένα και πιο δυνατό.

Υποψήφιες ήταν οι σκηνοθέτις Ιώ Βουλγαράκη και οι ηθοποιοί   Αλεξάνδρα Καζάζου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Λένα Παπαληγούρα και Ελίνα Ρίζου

Το βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή» είναι ένας θεσμός που δεν αποτιμάται με το βάθος της διαδρομής του -είναι μόλις 17 χρόνων-, αλλά με το κύρος του στην αναζήτηση, την ανάδειξη και τη στήριξη των ταλαντούχων και πολλά υποσχόμενων γυναικών στο ελληνικό θέατρο. Ένας θεσμός που δημιουργήθηκε με αφορμή μιαν αδόκητη απουσία, της σκηνοθέτιδας, ηθοποιού και μεταφράστριας Ελευθερίας Σαπουντζή, το 2000. Ένας θεσμός που κάθε δύο χρόνια, από το 2001 μέχρι σήμερα, επιχειρεί να τιμήσει το όραμα, την αφοσίωση και το ταλέντο της Ελευθερίας Σαπουντζή, τιμώντας νέες γυναίκες -σκηνοθέτιδες, ηθοποιούς ή μεταφράστριες-, που έχουν ήδη δείξει και αποδείξει εντός ή εκτός σκηνής, ότι υπηρετούν τη μαγεία, αλλά και την ποιότητα στο θέατρο. Και μέσα απ’ αυτόν τον θεσμό, μέσα από αυτό το βραβείο η Ελευθερία Σαπουντζή «παρακολουθεί» την εξέλιξη αυτού που τόσο αγάπησε: του ελληνικού θεάτρου.

Η φετινή επιτροπή, αποτελούμενη από τους Σταύρο Γασπαράτο, Μελίνα Μάσχα, Σίσσυ Παπαθανασίου, Όλγα Σελλά και Στέλλα Χαραμή συνεδρίασε στο φιλόξενο σπίτι της Σοφίας Σαπουντζή, και κατέληξε στις υποψηφιότητες για την απονομή του βραβείου «Ελευθερία Σαπουντζή 2017», εκτιμώντας τα δείγματα της δουλειάς όλων, όχι μόνο την προηγούμενη χρονιά, αλλά τη συνολική παρουσία και διαδρομή τους.