Θέατρο

Σχολή Σκηνοθεσίας και Στούντιο Συγγραφέων από το ΕΘΝΙΚΟ

Την έναρξη λειτουργίας Τμήματος Σπουδών Σκηνοθεσίας στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, μετεκπαιδευτικά προγράμματα σπουδών, στούντιο θεατρικών συγγραφέων, εργαστήρια Σκηνογραφίας, Φωτισμών και Μουσικής Θεάτρου,

αλλά και συνέχιση των Δράσεων και Παρεμβάσεων, ανακοίνωσε παραλλήλως με το νέο ρεπερτόριο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός.

Στόχος της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης είναι να επενδύσει στο ζήτημα της Εκπαίδευσης στο χώρο του Θεάτρου, έχοντας μεν ως αιχμή του δόρατος τη Δραματική Σχολή, αλλά διευρύνοντας παράλληλα την εκπαιδευτική διαδικασία και προς άλλους υποψήφιους δέκτες. Επιθυμία μας είναι να δημιουργηθούν βάσεις για μια στέρεη και ουσιαστική εκπαίδευση των ανθρώπων που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με όλες τις εκφάνσεις της θεατρικής τέχνης και να προσφερθούν οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε αυτό. Έτσι, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται είναι οι εξής:

1.Έναρξη Λειτουργίας Τμήματος Σπουδών Σκηνοθεσίας στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου

Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου σχεδιάζει την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Σκηνοθεσίας. Ένα ομόφωνο αίτημα χρόνων, με στόχο την κατάρτιση των νέων ανθρώπων που επιθυμούν να δοκιμαστούν σε αυτό το δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμα του θεάτρου, η εκπαίδευση του οποίου κινείται μέχρι σήμερα σε αχαρτογράφητα νερά. Το Τμήμα Σκηνοθεσίας θα λειτουργήσει μέσα στη Δραματική Σχολή, σε συνεργασία με το Τμήμα Υποκριτικής, με ένα πρόγραμμα που θα έχει πολλά κοινά αλλά και κάποια διακριτά μαθήματα μεταξύ των δύο Τμημάτων. Την Διεύθυνση της Δραματικής Σχολής θα αναλάβει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός.

Ανακοινώσεις σχετικά με το χρόνο Έναρξης της Λειτουργίας και τον τρόπο Εισαγωγής στο Τμήμα Σκηνοθεσίας θα γίνουν σύντομα.

2. Μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα Σπουδών για τους απόφοιτους της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου

Το Εθνικό Θέατρο θα προσφέρει τη δυνατότητα στους απόφοιτους της Δραματικής του Σχολής να παρακολουθήσουν ένα εντατικό μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα, με στόχο τη διεύρυνση των γνώσεών τους αλλά και την περαιτέρω καλλιέργεια των μέσων τους. Στο πρόγραμμα αυτό θα διδάξουν οι: Θοδωρής Αμπαζής, Λυδία Κονιόρδου και Δημήτρης Παπαϊωάννου.

3. Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Εθνικό Θέατρο θα πραγματοποιήσει, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποκλειστικά αφιερωμένο στο Αρχαίο Δράμα και στα ζητήματα της Σκηνικής Ερμηνείας του. Με καλεσμένους και συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο, θα ξεκινήσει πιλοτικά το επόμενο καλοκαίρι η εφαρμογή του προγράμματος αυτού, με στόχο τη διαρκή έρευνα και αναζήτηση γύρω από τα θέματα που θέτει σε πρακτικό αλλά και θεωρητικό επίπεδο η αρχαία ελληνική δραματουργία. Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στους Δελφούς, υπό την Καλλιτεχνική Εποπτεία της Λυδίας Κονιόρδου.

4. Εργαστήρια Σκηνογραφίας, Φωτισμών και Μουσικής Θεάτρου

Kαταξιωμένοι επαγγελματίες του θεάτρου θα διδάξουν σε κύκλους σπουδών, τεχνικές και ειδικά χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων τους. Η Ελένη Μανωλοπούλου και η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου (Σκηνογραφία), ο Νίκος Κυπουργός και ο Κορνήλιος Σελαμσής (Μουσική) και οι Αλέκος Αναστασίου και Σάκης Μπιρμπίλης (Φωτισμοί) θα αναλάβουν το πρόγραμμα αυτό. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο Σχολείο της Ειρήνης Παππά.

5. Στούντιο Εκπαίδευσης για Θεατρικούς Συγγραφείς
Σε συνέχεια της περυσινής εμπειρίας, το Στούντιο Συγγραφής μετεξελίσσεται και δίνει έμφαση στην πρακτική άσκηση των συμμετεχόντων σε αυτό. Οι υποψήφιοι συγγραφείς που θα συμμετάσχουν –μετά από επιλογή- θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με μια ομάδα ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου καθώς με σκηνοθέτες, για να δοκιμάσουν απευθείας στη σκηνή τη συγγραφική δουλειά τους.Το Στούντιο θα έχει διάρκεια 2 τετραμήνων. Την διεύθυνση έχει ο Ηρακλής Λογοθέτης, σε συνεργασία με την Κατερίνα Αγγελιδάκη. Ο Σταμάτης Φασουλής και ο Δημήτρης Καραντζάς θα είναι οι 2 υπεύθυνοι σκηνοθέτες για κάθε ένα από τα δύο τετράμηνα. Το Στούντιο θα πραγματοποιείται στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος, η οποία θα συνδεθεί με τη νεοελληνική δραματουργία και το νεοελληνικό λόγο, αποκτώντας μια δική της, καθαρή ταυτότητα.

6. Εργαστήρια για Παιδιά και Εφήβους
Συνεχίζονται επίσης τα Εργαστήρια Θεατρικής Αγωγής και Έκφρασης για παιδιά και Εφήβους, το περιεχόμενο και οι δράσεις των οποίων διευρύνονται. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε μια ηλικιακή γκάμα από την Νηπιακή έως και την Εφηβική ηλικία. Στα εργαστήρια διδάσκουν οι: Κατερίνα Γαβαλά, Έλενα Μαρσίδου, Μάρα Μάττα και Μαριλένα Ρασιδάκη.

7. Σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα πραγματοποιηθούν τριήμερα σεμινάρια, με συγκεκριμένες θεματικές, που θα απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς που κάνουν θέατρο στο σχολείο. Τα σεμινάρια στοχεύουν να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς να ανταποκριθούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στις ανάγκες του θεατρικού παιχνιδιού, μέσα από απαντήσεις και λύσεις στα πρακτικά προβλήματα της δουλειάς τους.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

1.Επισκεπτήριο
Συνεχίζεται και φέτος μια πολύ ουσιαστική παρέμβαση, που τονίζει τον κοινωνικό ρόλο του Εθνικού Θεάτρου: το Επισκεπτήριο σε Νοσοκομεία, που έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία θα εξακολουθήσει να προσφέρει την χαρά της ανθρώπινης επαφής και επικοινωνίας, μέσα από την αφήγηση κλασικών έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Στο Επισκεπτήριο αφηγητές είναι η Ιφιγένεια Γρίβα και ο Ηλίας Κουνέλας.

2. Χώρος Δράσης
Συνεχίζεται επίσης ένα ακόμη πρόγραμμα, που έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα: ο Χώρος Δράσης, είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης του Εθνικού Θεάτρου με το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, σε μια προσπάθεια να έρθει κοντά στη θεατρική πράξη ένα μεγάλο κομμάτι των κοινωνικά ευπαθών ομάδων. Υπεύθυνη δράσης: Ιωάννα Βαλσαμίδου

3. Τα Παραμύθια του Εθνικού
Μια καινούρια δράση, με αντίστοιχη κοινωνική διάσταση όπως αυτή του Επισκεπτηρίου, ξεκινάει από φέτος. Ένας επαγγελματίας παραμυθάς, ο Δημήτρης Προύσαλης και ο μουσικός του, Φίλιππος Πλακιάς, θα επισκεφτούν παιδιά από ευπαθείς ομάδες, για να τους αφηγηθούν συναρπαστικά παραμύθια από όλον τον κόσμο.

4. Συνεργασία με την ΜΚΟ PRAXIS
Το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAXIS προσφέρει δωρεάν βιωματικά εργαστήρια σε ασυνόδευτα παιδιά Μεταναστών. Στα εργαστήρια θα διδάσκουν αφιλοκερδώς οι εμψυχώτριες των παιδικών εργαστηρίων του Εθνικού Θεάτρου.