Θέατρο Μουσική

Ρίτα Λυτού: «Οι φωνές των παραμυθιών θυμίζουν δικές μου που θέλουν να μιλήσουν»

«Ξεκίνησα να δουλεύω τα παραμύθια σε διάλεκτο γιατί έχουν  το ρυθμό και τα τερτίπια μιας γλώσσας και των ανθρώπων και του τόπου που τώρα πια δεν υπάρχει, και εγώ ανακαλώ στην μνήμη μου σαν τον απολεσθέντα παράδεισο, που θέλω να αναστήσω», λέει στο artplay.gr η ηθοποιός Ρίτα Λυτού που αφηγείται δύο λαϊκά παραμύθια από την Κάρπαθο, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 20.00’ στο Μουσείο Κεραμικής της οδού Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο.

«Τα παραμύθια έχουν την παραφυσική, φαντασιακή διάσταση της ζωής, την παράλογη, πολύ πιο ενδιαφέρουσα, έξω από κάθε καθημερινή κοινωνική συμπεριφορά και όριο. Το Ελλουι που αφηγούμαι είναι ένα πολύ τρομακτικό παραμύθι για τη φύση του ανθρώπου, με ανιμιστικά στοιχεία, και σύγχρονες αναφορές. Με ενδιαφέρουν όλοι αυτοί οι χαρακτήρες των παραμυθιών και οι φωνές τους, θυμίζουν δικές μου φωνές μέσα μου που θέλουν να βγουν και να μιλήσουν.

Μ ενδιέφερε να φτιάξω ένα παραμύθι με τους κανόνες μιας θεατρικής παράστασης, με όλα τα στοιχεία, κουστούμι, φως, ήχος, που να μπορεί να απευθυνθεί σε μια παρέα ανθρώπων, μ΄ έναν πιο έντεχνε τρόπο.

Η αφήγηση είναι ένα πανάρχαιο είδος, που ξεκινά από τους Ομηρικούς ραψωδούς. Αντικατοπτρίζει την ανάγκη των ανθρώπων να βρίσκονται μαζί σε συγκεντρώσεις και να αφηγούνται τα παθήματά τους, να γελάνε, να ξεχνιούνται».

Η παράσταση θα επαναληφθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 στις 20.00

 

Αφήγηση: Ρίτα Λυτού

Κρουστά: Μανούσος Κλαπάκης

Κοστούμι παράστασης: Ιουλία Σταυρίδου

Χτένισμα παράστασης: Αλέξανδρος Μπαλαμπάνης

Κόσμηση Αφίσας: Μυρτώ Δεληβοριά

Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου

Διάρκεια παράστασης: 40 λεπτά

Εισιτήριο: 8,00 ευρώ

Δεκτές κάρτες ανέργων, ατέλειες: 5,00 ευρώ

Κρατήσεις θέσεων:  τηλ. 210-3318491/2 και email: [email protected]