Θέατρο

«Πρέπει να διαχειριστούμε την πληγή του Προμηθέα»

προμηθεα 2

Με το ενδιαφέρον και την κατεύθυνση της σκηνοθεσίας του, στραμμένα στην αναζήτηση και την ανάδειξη μιας νέας ανάγνωσης αλλά και μιας νέας σκηνικής γλώσσας, ο Έκτορας Λυγίζος συνεχίζει να προσεγγίζει τα θεατρικά κείμενα, από τον Τσέχωφ έως τον Αισχύλο, με την ίδια πάντα αθωότητα, διαύγεια, παιδική έκπληξη αλλά και εφηβική παιγνιώδη διάθεση.

 

Με την εμμονή και το πάθος του αναλυτή, διαλύει, ανασυνθέτει πειραματίζεται, προτείνει. Ξεζουμίζει τα κείμενα. Και όπως ευφυώς παρατηρεί « με αυτούς τους ευαίσθητους και μεγαλοφυείς συγγραφείς θα ήθελες σίγουρα να κάνεις παρέα»

 

προμηθεαας 1

 

Με την ίδια καθαρή, διάφανη ματιά και ανάγνωση που παρουσίασε τον «Θείο Βάνια» αλλά και τις «Βάκχες», πλησιάζει τώρα τον «Προμηθέα» που ανεβαίνει στην Επίδαυρο στις 12 Ιουλίου. «Ένα έργο σαν εσωτερικός μονόλογος, που εμπεριέχει την σύγκρουση με τον ίδιο σου τον εαυτό», εξηγεί στο artplay.gr ο Έκτορας Λυγίζος. «Πρέπει να διαχειριστούμε την πληγή του Προμηθέα» υποστηρίζει.

 

προμηθεα 2

Ένα ομοίωμα του ήρωα βρίσκεται τοποθετημένο στο κέντρο της ορχήστρας και οκτώ αφηγητές διηγούνται την ιστορία γύρω από αυτό. «Με την ομαδικότητα σωματοποιούμε τα μεγέθη των μυθικών προσώπων. Από τον Προμηθέα ξεπηδούν όλα τα πρόσωπα και ολόκληρος ο θίασος διατρέχει την διαδρομή του ήρωα» επισημαίνει ο σκηνοθέτης. «Εξερευνούμε αυτήν τη διαδρομή των συμπεριφορών και καταλήγουμε σε μια σύνθεση ρυθμική, μουσική και χορογραφική. Διαβάζουμε τις χειρονομίες στον λόγο και την κίνηση που είναι αυτές που καθρεφτίζουν και τις συμπεριφορές. Έτσι προχωράμε σε μια ομαδική αφήγηση», καταλήγει.

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς

Προσαρμογή μετάφρασης – διασκευή – σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος

Σκηνικό – Κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη

Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης

Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου

Δραματουργική συνεργασία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου

Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Βλασσοπούλου

Ερμηνεύουν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Στεφανία Γουλιώτη, Τζίνα Θλιβέρη, Μιχάλης Κίμωνας ,Έκτορας Λυγίζος, Άννα Μάσχα, Θάνος Τοκάκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

Φωτογραφίες : Γιώργος Σανταμούρης