Θέατρο

Πρεμιέρα «Ιππόλυτου» την Τρίτη

Ιππολυτος 2

Στο Θέατρο ΦΡΥΝΙΧΟΣ, του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΕΛΦΩΝ στους Δελφούς θα γίνει την Τρίτη 15 Ιουλίου η πρώτη παρουσίαση της παράστασης «ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο.

Η παράσταση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών με το Εθνικό Θέατρο, ανεβαίνει σε μετάφραση Νικολέτας Φριτζηλα και σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου.

 

Ιππόλυτος 1

Πιστός οπαδός της Άρτεμης, ο Ιππόλυτος απαξιώνει τις χαρές του έρωτα και αρνείται να αποδώσει τιμές στη Αφροδίτη. Για να τον τιμωρήσει, η θεά του έρωτα πλέκει το δίκτυ της καταστροφής του εμπνέοντας στη μητριά του, Φαίδρα, σφοδρό έρωτα για τον πρόγονό της. Η Φαίδρα εξομολογείται, μέσω της παραμάνας της, το πάθος της στον Ιππόλυτο, αλλά εκείνος την αποκρούει με αγανάκτηση. Η Φαίδρα αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της, αλλά, προκειμένου να σώσει την τιμή της, αφήνει ένα γράμμα για το Θησέα, με το οποίο κατηγορεί τον Ιππόλυτο πως την πρόσβαλε. Ο Θησέας βρίσκει τη γυναίκα του νεκρή και διαβάζοντας το γράμμα μαθαίνει πως αιτία του θανάτου της είναι ο Ιππόλυτος, που τάχα τόλμησε να την πειράξει. Ο Ιππόλυτος, δεσμευμένος με όρκο, αποσιωπεί τα κίνητρα της Φαίδρας και αφήνεται στην οργή του Θησέα, ο οποίος ζητά από τον Ποσειδώνα την τιμωρία του γιου του. Όταν η αλήθεια βγαίνει στο φως, είναι πια αργά. Η Άρτεμη αποκαθιστά την τιμή του αδικοχαμένου πιστού της, αλλά ο Ιππόλυτος, θανάσιμα τραυματισμένος, πεθαίνει στα χέρια του απαρηγόρητου Θησέα.

Ιππολυτος 3

Ο «Ιππόλυτος» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 428 π.Χ, κατά τα Μεγάλα Διονύσια, αποσπώντας το πρώτο βραβείο. Από το Εθνικό Θέατρο πρωτοανέβηκε το 1937 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη και μουσική του Δημήτρη Μητρόπουλου. Το 1954, επαναλήφθηκε με νέα διανομή, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, αποτελώντας μια «ανεπίσημη πρώτη» για τα Επιδαύρια, που εγκαινιάστηκαν ως θεσμός την αμέσως επόμενη χρονιά.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Σκηνικά: Βασίλης Ματζούκης

Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου

Μουσική: Τάκης Φαραζής

Κίνηση: Μαριάννα Καβαλλιεράτου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Βαγγέλης Παπαδάκης

Βοηθός σκηνογράφου: Βαγγέλης Μαλκάκης

Βοηθός ενδυματολόγου: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου

 

Διανομή           

Φανή Αποστολίδου (Άρτεμις), Φαίδων Καστρής (Θεράπων), Λυδία Κονιόρδου (Φαίδρα),

Νίκος Κουρής ( Ιππόλυτος), Θέμης Πάνου (Θησέας), Λήδα Πρωτοψάλτη (Τροφός), Μιχάλης Σαράντης (Άγγελος), Μάρθα Φριτζήλα ( Αφροδίτη)

Κορυφαίες: Ευγενία Αποστόλου, Ελένη Κούστα, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Γεωργία Τσαγκαράκη

Αντρικός Χορός: Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Θάνος Λέκκας, Έκτορας Λιάτσος, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Πιτσιλός, Μιχάλης Σαράντης

Γυναικείος Χορός: Σοφία Αντωνίου, Δάφνη Δαυίδ, Ευγενία Ζέκερη, Ευαγελία Καρακατσάνη, Κατερίνα Λάττα, Έλενα Μεγγρέλη, Δομνίκη Μητροπούλου, Κατερίνα Πατσιάνη, Μαρίνα Σάττι

Μουσικοί επί σκηνής: Τζιχάν Τούρκογλου, Στέφανος Τορτόπογλου, Σολίς Μπαρκής

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ & ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:

Κανονικό: €15, 00

Μειωμένο: €12, 00 (φοιτητικό, νεανικό, άνεργοι με προσκόμιση κάρτας ανεργίας, άνω των 65, ΑΜΕΑ)

http://www.ticketservices.gr/el/NationalTheatre/

& Ξενώνας Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών τηλ. 22650-82353