Χορός

Ελληνικές συμμετοχές στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Petrosoupa, D. Sotiriou Tσ Aimilia Mpantouna _2

Η συμμετοχή ελληνικών παραγωγών στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας του από την ίδρυσή του.

Στα είκοσι χρόνια της λειτουργίας του Φεστιβάλ έχουν συμμετάσχει συνολικά 40 ελληνικές ομάδες, έχουν δοθεί 64 παραστάσεις ελληνικών συγκροτημάτων χορού, ενώ έχουν γίνει 7 παραγωγές και 3 συμπαραγωγές.

 

Aerites_Patricia Apergi_Planites 3 Tσ Andreas Endermann

Φέτος για πρώτη φορά συνεργάζεται το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμαμάτας και με τον θεσμικό φορέα Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν, στον εμπλουτισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τους, αλλά και στην «Πετρόσουπα», του Στάθη Γυφτάκη, σε χορογραφία sinequanon, μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών. Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα κατέχει και η παράσταση «Πλάνητες» με τους Αερίτες της Πατρίτσιας Απέργη.

 

Πλάνητες: Η οδύνη των ξεριζωμένων

 

 6b Tσ Andreas Endermann

Την οδύνη των ξεριζωμένων σωμάτων παρακολουθεί κανείς και στη χορογραφία της Πατρίσιας Απέργη Πλάνητες. Η χορογράφος, που παρουσιάζεται για τρίτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την ομάδα της Αερίτες, εντρυφά και σε αυτή τη δουλειά της στον αστικό λαβύρινθο, δημιουργώντας ένα κοινωνικό σχόλιο γύρω από τους Πλάνητες, τους πολίτες του κόσμου, τους ταξιδιώτες, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους «ξένους», τους Άλλους, εμβαθύνοντας στις έννοιες της περιπλάνησης, της αναζήτησης ενός καλύτερου αύριο, της πρόσμιξης, της ανταλλαγής, της ενσωμάτωσης, της ένταξης. Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή καταξιωμένων Κέντρων Χορού της Ευρώπης.

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

22 Ιουλίου

Μέγαρο Χορού – Κεντρική Αίθουσα

 

Μια ευωδιαστή Πετρόσουπα

 

 Neon Dimotikou Odeiou Kalamatas

Η Πετρόσουπααπό κινέζικος λαϊκός μύθοςμαγειρεύτηκε σε ένα ευωδιαστό μουσικό παραμύθι από μια συντροφιά παιδιών και μεγάλων: από τον καλαματιανό συνθέτη Στάθη Γυφτάκη και τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας –τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Παιδική Χορωδία και το Φωνητικό σύνολο «Μελίφωνο»–, τη Λίλλυ Τριαντάρη και τις λέξεις της, τον χορογράφο Δημήτρη Σωτηρίου και τους sinequanon, την εικαστικό Αιμιλία Μπαντούνα και τα παιδιά του εργαστηρίου της «Μπλε Τελεία». Λέξεις, μουσικές, κούκλες και ερμηνευτές –σε μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2014– θα πλημμυρίσουν με ζωντάνια και μαγεία τη σκηνή του Αμφιθεάτρου του Κάστρου, ώστε ο ευωδιαστός ατμός από το τσουκάλι της Πετρόσουπας να φτάσει έως το τελευταίο σπίτι της πόλης, μεταφέροντας το ιδιαίτερο άρωμά της, αυτό της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

24 Ιουλίου, 22:00

Αμφιθέατρο Κάστρου