Metamanias Θέατρο

Ποιος κινεί τις “Μαριονέττες”;

Η είδηση άρχισε να κυκλοφορεί το μεσημέρι της Δευτέρας. Θολή στην αρχή. Η παράσταση «Μαριονέττες», του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, που επρόκειτο να σκηνοθετήσει ο Γιάννης Μόσχος «ακυρώθηκε αιφνιδίως» όπως ενημέρωσε με ανάρτησή του στη σελίδα του στο facebook ο καλός σκηνοθέτης. Η παράσταση «Μαριονέττες» ήταν η δεύτερη του αφιερώματος στον Μπέργκμαν, που ξεκίνησε πέρυσι με την παράσταση του Περικλή Μουστάκη «Μετά την πρόβα».

Το πλήρες κείμενο της ανάρτησης έχει ως εξής:

«Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι. Επειδή από το πρωί δέχτηκα σειρά τηλεφωνημάτων. Ναι, αληθεύει ότι η παραγωγή των “Μαριονεττών” του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που επρόκειτο να ανεβεί στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων στο τέλος Οκτωβρίου ακυρώθηκε αιφνίδια. Περιττό να διευκρινίσω πως πρόκειται για ένα σχέδιο που είχε δρομολογηθεί εδώ και μήνες. Η κυρία Ειρήνη Λεβίδη, η οποία είναι η διευθύνουσα σύμβουλος και πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Φίλων της Τέχνης του Θεάτρου, και νόμιμη εκπρόσωπος της Εταιρείας, μου ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε τηλεφωνική μας επικοινωνία πως δεν θα πραγματοποιηθεί η παραγωγή. Οι πρόβες μας ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν σε 8 ημέρες, τη Δευτέρα 20 Αυγούστου. Όπως αντιλαμβάνεστε έχουν μείνει ξαφνικά χωρίς εργασία 6 ηθοποιοί και 8 καλλιτεχνικοί συνεργάτες. Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα επί του θέματος επί του παρόντος, νομίζω πως τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες σε επιστολή που ετοιμάζεται προς τον Τύπο. Είναι αυτονόητο πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατέψουμε, τουλάχιστον, τα εργασιακά μας δικαιώματα. Λεπτομέρειες για την παραγωγή που ακυρώθηκε μπορείτε να διαβάσετε στον σύνδεσμο που επισυνάπτω». Για την ιστορία, οι συντελεστές της παράστασης «Μαριονέττες» που είχαν ανακοινωθεί ήταν οι εξής:

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Διασκευή-Σκηνοθεσία : Γιάννης Μόσχος
Σκηνικά-Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Βίντεο: Μιχάλης Κλουκίνας
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Κίνηση: Ανθή Θεοφιλίδου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθ.: Σοφία Αγγελικοπούλου
Διεύθυνση παραγωγής: Σπύρος Αλιδάκης

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Ευστρατιάδου Ανθή, Μαλτέζου Υβόννη, Οικονόμου Μιχάλης, Παπανδρέου Κατερίνα, Χατζόπουλος Νίκος, Χριστοδούλου Γιώργος

Έκπληξη, θλίψη και περίσκεψη παρατηρεί κανείς σε διάφορες σελίδες στα social media για το συγκεκριμένο θέμα, κι όχι μόνο των εμπλεκομένων με τη συγκεκριμένη παράσταση. Η αλήθεια είναι ότι για μία ακόμη φορά διαπιστώνεται η επισφάλεια της δουλειάς των ανθρώπων του θεάτρου και οι συχνότατα κακές συνθήκες δουλειάς τους, ο απρογραμμάτιστος προγραμματισμός της ζωής τους. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση η έκπληξη και η θλίψη αφορά και ένα ιστορικό θέατρο που έχει να κάνει με τις μνήμες πολλών θεατρόφιλων και με την ιστορία πολλών θεατρανθρώπων. Και πολλοί, όλοι, θα θέλαμε να μην έχει συμβεί κάτι απροσδόκητο και ανερμήνευτο και εκεί.

Δεν έχει πολλά να πει κανείς σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Δηλώσεις δύσκολα υπάρχουν. Κανείς δεν θέλει να μιλήσει. Άχαρος ο ρόλος του δημοσιογράφου. Μόνο να κάνει συνδυαστικές σκέψεις μπορεί. Και μία από αυτές δεν προέκυψε με τη σημερινή είδηση. Είχε εντοπιστεί, ως απορία περισσότερο, με την ανακοίνωση των επιχορηγήσεων για σχήματα του ελεύθερου θεάτρου από το υπουργείο Πολιτισμού πριν λίγες μέρες, απ’ όπου απουσίαζαν αρκετά ιστορικά θέατρα, ανάμεσά τους και το Θέατρο της οδού Κυκλάδων.

Κοιτάξαμε τα κριτήρια στο σκεπτικό της επιτροπής επιχορηγήσεων του ΥΠΠΟ. Τα θετικά και τα αρνητικά. Και στα δεύτερα είδαμε την εξής παράγραφο: «Για τα θεατρικά σχήματα που επιχορηγήθηκαν την προηγούμενη θεατρική περίοδο θετικά προσμετρήθηκε η συνέπεια στις υποχρεώσεις τους. Ως εκ τούτου, για τα σχήματα που επιχορηγήθηκαν την περσινή περίοδο και δεν υπήρξαν συνεπή στις δεσμεύσεις τους (πχ. μεγάλη απόκλιση αριθμού παραστάσεων, συντελεστών, κ.λπ.) η Επιτροπή απεφάνθη αρνητικά».

Το σίγουρο είναι ότι η θεατρική κοινότητα έχει θορυβηθεί και στενοχωρηθεί πολύ σήμερα. Ο Γιάννης Μόσχος είναι ένας διακριτικός και ευγενής άνθρωπος και καλλιτέχνης. Για να φτάσει στο σημείο να κάνει δημόσια ανάρτηση στο facebook κάτι πολύ σοβαρό πρέπει να συμβαίνει.

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ