Βιβλίο Θέατρο Κινηματογράφος

Πέθανε ο άνθρωπος που είχε καταδικαστεί για τον φόνο του Παζολίνι

Σε ηλικία πενήντα οκτώ ετών, σε νοσοκομείο της Ρώμης, πέθανε την Πέμπτη ο Πίνο Πελόζι, ο οποίος είχε καταδικασθεί ως δολοφόνος του Ιταλού συγγραφέα, ποιητή και σκηνοθέτη Πιέρ Πάολο Παζολίνι.

Ο Πελόζι έπασχε εδώ και αρκετά χρόνια από καρκίνο.

Ο Παζολίνι δολοφονήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1975 στην  Όστια, κοντά στην Ρώμη και ο Πελόζι είχε συλληφθεί την ίδια μέρα, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητο του διεθνούς φήμης Ιταλού σκηνοθέτη.

Ο Πελόζι είχε καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο για ανθρωποκτονία, σε συνέργεια με αγνώστους. Αργότερα όμως το Εφετείο και το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας, αποφάνθηκαν ότι ο Πίνο Πελόζι δολοφόνησε μόνος του τον Παζολίνι.

Η υπόθεση απασχόλησε για δεκαετίες δημοσιογράφους και ερευνητές. Ακόμη και σήμερα, πολλοί Ιταλοί δημοσιογράφοι και συγγραφείς εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Δικαιοσύνη δεν κατάφερε να εξιχνιάσει πραγματικά την υπόθεση. Πεποίθηση πολλών εξακολουθεί να παραμένει ότι η δολοφονία του Παζολίνι μπορεί να είχε πολιτικά κίνητρα, εξαιτίας των αριστερών ιδεών του Ιταλού δημιουργού, αλλά και λόγω της ομοφυλοφιλίας του, σε μια εποχή κατά την οποία το δικαίωμα στην αποκάλυψη της σεξουαλικής ταυτότητας ήταν ακόμη  ταμπού.

Ο ίδιος ο Πελόζι, σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις του είχε  υποστηρίξει ότι «ο δολοφόνος του Παζολίνι είναι ακόμη ζωντανός και κυκλοφορεί ελεύθερος».

Ο δικηγόρος του νεκρού πλέον Πελόζι προσθέτει τώρα ότι «η αλήθεια βρίσκεται σε ντοκουμέντα, κρυμμένα σε τραπεζική θυρίδα». Διευκρινίζει επίσης ότι «ο πελάτης του δεν βρήκε το θάρρος να την αποκαλύψει, διότι φοβόταν ότι ο ίδιος και η οικογένεια του θα μπορούσαν να γίνουν στόχος βίαιης εκδίκησης».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπόθεση της δολοφονίας του μεγάλου Ιταλού δημιουργού θα απασχολήσει και πάλι την κοινή γνώμη και την καλλιτεχνική κοινότητα διεθνώς.