Θέατρο

Έκτορας Λυγίζος : «Στις Βάκχες οι αφηγητές συνθέτουν έναν χορό Διονύσων»

Τον τονισμό, τον ρυθμό αλλά και το πως διατηρείται η ενέργεια της χειρονομίας, συνεχίζει να ερευνά μεταξύ άλλων στις «Βάκχες», ο Έκτορας Λυγίζος, μια παράσταση που μετά την Επίδαυρο, περιοδεύει στην Ελλάδα με πρώτο σταθμό το Θέατρο Φρυνίχου στους Δελφούς το Σάββατο 22 Ιουλίου.

«Αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι ο τρόπος που «διαλύεται» ο Πενθέας», εξηγεί ο Λυγίζος που με εργαστηριακή εμμονή επιστρέφει στην αγαπημένη του τραγωδία, την πλέον «μεταφυσική» όπως λέει, «από τις πιο άγριες και πιο πραγματικές», εξετάζοντας «πώς ο Διόνυσος ξεκινάει σαν μια φωνή αλλά σιγά σιγά γύρω από αυτό το επίκεντρο αθροίζονται και οι υπόλοιπες φωνές. Έτσι οι αφηγητές συνθέτουν κατά κάποιο τρόπο έναν χορό Διονύσων».

Ο σκηνοθέτης εξηγεί πως όπως και στις προηγούμενες “Βάκχες” και εδώ το βασικό εργαλείο είναι η ιστορία, η πλοκή. «Αυτό είναι το πλέγμα πάνω στο οποίο γίνεται η προσπάθεια επικοινωνίας με το κοινό. Σε αυτήν την τραγωδία κάτι συμβαίνει και εισέρχονται κάποια στοιχεία που μπορούν να αφήσουν χώρο να περάσεις σε ένα μυστηριακό επίπεδο. Ίσως είναι η μόνη σωζόμενη που αντανακλά τη διαδικασία των τελετών και της θυσίας του εξιλαστήριου θύματος, μύθοι που ακόμα και τώρα οι κοινωνίες μας χρησιμοποιούν με καλυμμένο τρόπο».

Ταυτότητα

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος

Σκηνικό-Κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη

Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης

Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου

Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Βλασσοπούλου

Δραματολογική συνεργασία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου

Σωματική προετοιμασία: Βίκυ Παναγιωτάκη

Φωνητική προετοιμασία: Ρηνιώ Κυριαζή.

Παίζουν οι Ηθοποιοί: Ανθή Ευστρατιάδου, Έκτορας Λυγίζος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Άρης Μπαλής, Αργύρης Πανταζάρας, Ανέζα Παπαδοπούλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Στέργιογλου.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ : 29/7 Θέατρο Τεμπών, Ομόλιο – 20/8 Αρχαίο θέατρο Δίου – 27/8 Θεατρο Μ. Κατράκης, Συκιές – 30/8 θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη – 3/9, Παλαιό Ελαιουργείο, Ελευσίνα – 5/9 Αρχαίο Ωδείο Πάτρας – 11/9 Ηρώδειο – 14/9 Β’ αρχαιο θέατρο Λάρισας.

Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας

Μάνια Ζούση