Θέατρο

Πάμε για …καφέ στον «Φούρνο»

Το παν στον καφέ είναι να μη χάνει το άρωμα του και το «Ελάτε σε μας για έναν καφέ», που παρουσιάζεται στο θέατρο «Φούρνος» το κρατάει για τρίτη συνεχή χρονιά.

Η παράσταση που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαΐδη βασίζεται σε μια ελεύθερη διασκευή της νουβέλας του Πιέρο Κιάρα «La spartizione» από την «Ομάδα 92».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το έργο περιγράφει τη σχέση ενός δημοσίου υπαλλήλου με τρεις ανύπαντρες αδελφές, στην εποχή του Μεσοπολέμου, στην φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι. Η πρόσκληση για έναν καφέ που γίνεται αφορμή για ανατρεπτικές εξελίξεις, οδηγεί τους ήρωες σε οριακές καταστάσεις αλλά και σε ένα απρόσμενο τέλος. Με μεγάλες δόσεις χιούμορ, αρκετές φορές μαύρου, και σπαρταριστές σκαμπρόζικες καταστάσεις, το έργο- επίκαιρο όσο ποτέ- δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένα σχόλιο πάνω στη γέννηση του φασισμού.

 

Σημείωμα του σκηνοθέτη Βασίλη Νικολαΐδη

 

LA STRADA-THEATROVICTORIA-BASILHS NIKOLAIDHS

Μελετώντας το έργο, προσαρμόζοντάς το και διασκευάζοντάς από νουβέλα σε θεατρικό, ανακαλύψαμε πως μας οδηγεί σε μια περιπέτεια, αφού, οδηγηθήκαμε στην ψηλάφηση ενός φαινομένου που μοιάζει να επανέρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην ανθρώπινη κοινωνία.

 

Με χρονικό σημείο αναφοράς την φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι το έργο αποτελεί ένα χιουμοριστικό και καυστικό σχόλιο πάνω στην ανθρώπινη φύση, τις κοινωνικές συμβάσεις και το ανεκπλήρωτο που μας οδηγεί ενίοτε σε καταστροφικές επιλογές τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

 

Ουσιαστικά ψηλαφίσαμε τους λόγους της γέννησης του φασισμού.

 

Η “Ομάδα 92’”

 

Η γνωριμία των μελών της ομάδας ξεκίνησε από τα χρόνια της συνάντησης και σπουδής τους στη δραματική σχολή «Θεμέλιο».

 

Το 2012 και αφού είχαν περάσει σχεδόν είκοσι χρόνια, αποφάσισαν να δημιουργήσουν την θεατρική ομάδα που πάντα ονειρεύονταν και σχεδίαζαν.

 

Μια απόφαση που εμπεριείχε την ανάγκη να αποτίσουν φόρο τιμής, στους δασκάλους τους, Νίκο Βασταρδή και Ζωζώ Ζάρπα.Πολύτιμος αρωγός σε αυτή την προσπάθειά τους στάθηκε ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης.

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης

Σκηνικά – Εικαστική επιμέλεια: Γιάννης Μετζικώφ

Χορογραφία: Κική Σελιώνη

Παίζουν: Θανάσης Κουρλαμπάς, Μαρία Καρακίτσου,   Ευγενία Μαραγκού, Θεοδώρα Σιάρκου, Γιώργος Σκυριανός, Στέλλα Χατζημιχελάκη.

Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου , Στέλιος Δανιήλ.

info

Αποό 6 Οκτωβρίου

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη