Θέατρο

«Opus IV – Ο ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» στην Κρήτη

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κρήτη το έργο του Γιόχαν Άουγκουστ Στρίντμπεργκ «Ο Πελεκάνος», δίνοντας σειρά παραστάσεων στα Χανιά, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τη Σητεία από το Σάββατο 2 Μαίου.

Πρόκειται για το τέταρτο δραματικό κείμενο (opus IV) από τα Έργα Δωματίου που ο σουηδός συγγραφέας έγραψε όταν βρέθηκε στα όρια της τρέλας μετά από το οδυνηρό τρίτο διαζύγιο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Ο Πελεκάνος» (Pelikanen, 1907). Ο Στρίντμπεργκ, πατέρας πέντε παιδιών, κωδικοποιεί εδώ αυτοβιογραφικά στοιχεία, οικογενειακά μυστικά και επικεντρώνεται στα θεμελιώδη ζητήματα που χαρακτήρισαν την τρίτη, κυρίως, περίοδο της δραματουργίας του: τον έρωτα και τον θάνατο, τη σεξουαλικότητα, το ζόφο και τη βία στις οικογενειακές σχέσεις.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

Η Ομάδα προΤΑΣΗ παρουσιάζει σε πλήρη διασκευή το έργο, μετατοπισμένο χωροχρονικά στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα άκρως επίκαιρο δράμα για την πείνα, τη μελανή παιδική ηλικία και τη συναισθηματική ένδεια. Μια εκδικητική σονάτα εναντίον μιας μητέρας που δεν δίστασε να υποσιτίζει τα παιδιά της εν καιρώ ευμάρειας ή ακόμη και να διεκδικήσει ερωτικά τον σύζυγο της κόρης της. Μια οικογενειακή χρεοκοπία δίχως προηγούμενο σε καιρούς πραγματικής ύφεσης.

opus IV- O PELEKANOS 2

Η παράσταση αναδεικνύει την αποσύνθεση του οικογενειακού θεσμού, της χαμένης αξιοπρέπειας και της υποτίμησης της ανθρώπινης υπερηφάνιας. Κύριος άξονας, η αντιστροφή των ρόλων (θύτη – θύματος) μέσω ενός ανελέητου, επαναλαμβανόμενου παιχνιδιού εκδίκησης. Αντιθετικοί κόσμοι και βασανιστικά απομεινάρια μνήμης σε ένα σκιώδες περιβάλλον φαντασμάτων με αναγνωρίσιμα υλικά, αυτά της ευτελούς ψυχαγωγίας. Μια σαδιστική εξωτερίκευση μη διαχειρίσιμων συναισθημάτων, η οποία λαμβάνει χώρα την ίδια πάντα ώρα κάθε βράδυ στο θλιβερό διαμέρισμα των ηρώων.

opus IV- O PELEKANOS 6

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Απόδοση – διασκευή – σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης
Σκηνικός χώρος: Βαγγέλης Γρηγοράκης
Εικαστικά έργα: Αντώνης Κοσμαδάκης
Φωτογραφίες – σχεδιασμός έντυπου υλικού: Κατερίνα Καμηλάκη
Επικοινωνία: Φανή Καλαθάκη
Τρέιλερ – μαγνητοσκόπηση παράστασης: Studio Rosso / Κωνσταντίνα Πάλλη – Νικολάι Ντορόζκιν

opus IV- O PELEKANOS 4

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά) οι ηθοποιοί:
Νικόλας Αλεξίου (Γιος / Γαμπρός)
Σοφία Δερμιτζάκη (Μητέρα)
Δέσποινα Σπυριδοπούλου (Κόρη / Γαμπρός)

 

opus IV- O PELEKANOS 5

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Χανιά: Στούντιο «Όξω Νου» (Αγίας Κυριακής 29, Ταμπακαριά Χαλέπας), Σαββάτο 2 – Κυριακή 3 Μαΐου 2015 στις 21:30
Ηράκλειο: Θέατρο Κρήτης (Καπετάν Χαραλάμπη 1, όπισθεν ΟΤΕ), Τετάρτη 6 – Πέμπτη 7 – Παρασκευή 8 – Σαββάτο 9 – Κυριακή 10 και Δευτέρα 11 Μαΐου στις 21:30
Ρέθυμνο: The Garage (Δημοκρατίας 36), Τετάρτη 13 Μαΐου στις 21:30
Σητεία: «Τεχνοχώρος» Δήμου Σητείας, (τέρμα οδού Φουνταλίδου, παραπλεύρως Λέσχης Σίτισης Τ.Ε.Ι.) Παρασκευή 15 Μαΐου στις 21:30

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη του «Θεάτρου της Σητείας»

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 10 ευρώ
Πληροφορίες – κρατήσεις: 699 7166210

opus IV- O PELEKANOS 7
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ προΤΑΣΗ, ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.