Θέατρο

«One for the Road» του Πίντερ στο Μουσείο ΕΑΤ – ΕΣΑ – ΣΦΕΑ

Ένα “σφραγισμένο” δωμάτιο ανάκρισης, ρίχνει τους τοίχους του, αποκαλύπτοντας ένα σκηνικό βίας και απειλής μεταξύ ανακριτή και ανακρινόμενων, στο έργο του του Χάρολντ Πίντερ, «One for the Road», γραμμένο το 1984 με θέμα τα βασανιστήρια πολιτικών κρατουμένων.

Με αφορμή τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, η Αργυρώ Ταμβάκου φέρνει στο προσκήνιο το εμβληματικό έργο τοποθετώντας τη δράση της παράστασης στον ιστορικό χώρο των κρατητηρίων της ΕΑΤ – ΕΣΑ – ΣΦΕΑ στο Πάρκο Ελευθερίας, την Δευτέρα και την Τρίτη 22 και 23 Μαίου.

Ο Νίκολας, ηγείται μιας κρατικής ανακριτικής υπηρεσίας που στεγάζεται στο παρόν κτίριο. Οι υπόλοιποι τρεις χαρακτήρες (Βίκτορ & Τζίλα, ετών τριάντα, Νίκυ, ετών επτά), έχουν τον ρόλο των θυμάτων, εφόσον βρίσκονται κρατούμενοι σε αυτή την υπηρεσία. Είναι τα μέλη μιας οικογένειας, οι οποίοι διατηρούν πολιτικές πεποιθήσεις αντίθετες με το υπάρχων πολιτικό καθεστώς, το οποίο υπηρετεί ο Νίκολας. Μετά από μία προσωπική συνάντηση του Νίκολας με τον καθένα ξεχωριστά, πληροφορούμαστε ότι η οικογένεια τελεί υπό κράτηση και υπόκειται σε βασανιστήρια, στη δεύτερη και τελευταία προσωπική συνάντηση του Νίκολας με τον Βίκτορ, που αποτελεί και την τελευταία σκηνή του έργου, ο Νίκολας ενημερώνει τον πατέρα πως θα επιστρέψουν σύντομα σπίτι τους, χωρίς όμως τον γιό τους, τον οποίο έχουν σκοτώσει.

Μετά την ολοκλήρωση της παράστασης ακολουθεί συζήτηση με τους συντελεστές και ειδικούς προσκεκλημένους. Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο παρουσίασης της πτυχιακής εργασίας της τελειόφοιτης (Τμ. Θεατρικών Σπουδών, Σχολής Καλών Τεχνών, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Αργυρώς Ταμβάκου.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Έλενα Γεωργίου, Σπύρος Δέτσικας, Αργυρώ Ταμβάκου

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Ταμβάκου

Sound Design: AZA

Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής

Κοστούμια: Μαρία Παπού

Σκηνικός χώρος: Η ομάδα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Ντομουχτσής

Παίζουν: Γιάννος Γαβαλάς, Γεωργία Γρίβα, Στρατής Στηλ

 

One for the Road | Γεωργία Γρίβα | Φωτογραφία © Παναγιώτης Λαμπής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη, 21.30, Διάρκεια: 40 λεπτά

Ημερομηνίες παραστάσεων: 22 & 23 Μαΐου (2 παραστάσεις)

Είσοδος Ελεύθερη

Πάρκο Ελευθερίας, Μουσείο ΕΑΤ – ΕΣΑ – ΣΦΕΑ: Βασιλίσσης Όλγας 87, Αθήνα – Ιλίσια