Θέατρο

Οι οροθετικές του ΄12, ο Ζακ του ‘ 18 και όλες οι «Γυναίκες από χώμα»

Η πρώτη τους παράσταση θέλουν να είναι «ένας τρόπος αντίστασης,  διαμαρτυρίας, αλλά και διατήρησης της μνήμης». Για αυτό άλλωστε δημιούργησαν και την Ομάδα «Ανδρομέδα». Οι τέσσερις νεαρές ηθοποιοί, Ντίνα Κούκου, Φανή Γρύλλη, Σοφία Ρούβα και Αναστασία Τσούτση, από κοινού με την Έφη Σισμανίδου, γίνονται «Γυναίκες από χώμα» κι αφηγούνται τις ιστορίες και τις μαρτυρίες των οροθετικών που κατηγορήθηκαν και διαπομπεύτηκαν το 2012. Το έργο, σε σύνθεση και σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, που έκανε πρεμιέρα στις 5 Οκτωβρίου στο Θέατρο Vault στο Βοτανικό, λίγες ημέρες μετά το θανατηφόρο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου, ενεργού μέλους της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και του αγώνα κατά του στιγματισμού των οροθετικών ατόμων, συνεχίζεται τις τρεις επόμενες Τετάρτες 8, 15 και 22 Μαίου, με συζητήσεις καλεσμένων.

Στις 8 Μαΐου θα συμμετάσχουν οι: Κωνσταντής Καμπουράκης, σύμβουλος εξαρτήσεων και μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Διωκόμενων Οροθετικών, Χρύσα Μπότση, γιατρός και μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Διωκόμενων Οροθετικών, Άννα Νίνη, δημοσιογράφος, Κλειώ Παπαπαντολέων, νομικός και Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και η Μαρία Λούκα, δημοσιογράφος, η οποία θα συντονίζει και τη συζήτηση.

Στις 15 Μαΐου θα συμμετάσχουν οι: Ειρήνη Δαφέρμου, μέλος φεμινιστικών συλλογικοτήτων, Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρος και πρώην Διευθύντρια του 18 ΑΝΩ, Σίσσυ Βωβού, Πρόεδρος της Οργάνωσης Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ» και μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Διωκόμενων Οροθετικών, Κωστής Χατζημωράκης, Διευθυντής του Κέντρου Ζωής, και η Έλλη Ζώτου, δημοσιογράφος, η οποία θα συντονίζει και τη συζήτηση.

Στις 22 Μαΐου θα συμμετάσχουν οι: Μάριος Ατζέμης, μέλος του ΔΣ του Drug Policy Network of South Eastern Europe, εκπρόσωπος του European AIDS Treatment Group και εργαζόμενος στο σύλλογο οροθετικών Ελλάδας Θετική Φωνή, Κωνσταντής Καμπουράκης, σύμβουλος εξαρτήσεων και μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Διωκόμενων Οροθετικών, Γιώργος Νικολαΐδης, ψυχίατρος και Διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Ελένη Σπαθανά, δικηγόρος υπεράσπισης των οροθετικών γυναικών από την Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών, και ο Δημήτρης Αγγελίδης, δημοσιογράφος, ο οποίος θα συντονίζει και τη συζήτηση.

«Η υπόθεση των οροθετικών γυναικών μου θύμισε Μεσαίωνα, κάτι στο οποίο σαν μέλος της κοινωνίας, είναι ανάγκη και υποχρέωση να αντιστέκομαι και η τέχνη αυτό το μπορεί», εξηγεί η Ντίνα Κούκου.

«Η κοινωνία μας δεν πρέπει να ξεχνά. Και η τέχνη είναι μια υπενθύμιση», προσθέτει η Σοφία Ρούβα.

«Την άνοιξη του 2012, με τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών, συνειδητοποιήσαμε πόσο εύκολα καταπατούνται και εξευτελίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που αφορά όλους μας», σημειώνει η Φανή Γρύλλη.

« Ερευνήσαμε, ενημερωθήκαμε, αναζητήσαμε ουσιαστικές απαντήσεις, καθώς η ομάδας μας η ‘Ανδρομέδα’ θέλει να καταπιάνεται και να θίγει  θέματα ανισότητας, ρατσισμού, κοινωνικής αδικίας και καταπίεσης της», αναφέρει η Αναστασία Τσούτση.

«Οι Γυναίκες από χώμα’ είναι μια παράσταση που φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ζωής», υπογραμμίζει η Έφη Σισμανίδου.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων και υποστηρίζεται από το Break the Chain, πρωτοβουλία του Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση του Human Trafficking, κ. Ηρακλή Μοσκώφ.

Ταυτότητα παράστασης

Σύνθεση κειμένων- Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης

Μουσικοί διάλογοι και σχολιασμοί: Χρήστος Κότσις

Σκηνικά-κοστούμια: Παύλος Ιωάννου

Σχεδιασμός φωτισμών: Κοραής Δαμάτης

Παίρνουν μέρος αλφαβητικά: Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου, Σοφία Ρούβα, Έφη Σισμανίδου, Αναστασία Τσούτση

Φωτογραφίες παράστασης: Χρήστος Κοτσιρέας

Παραγωγή: Θεατρική ομάδα Ανδρομέδα

*Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Από την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 28 Οκτωβρίου

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο 9 μ. μ, και την Κυριακή στις 6:15 μ. μ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1,15 (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Προπώληση: 10 ευρώ

Ατέλειες: 5 ευρώ

 

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS

Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)

Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889

(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00)

Μάνια Ζούση