Θέατρο Παιδί

Οι «Όρνιθες» παίρνουν τα βουνά

“Αισθανθήκαμε την ανάγκη να έρθουμε και αυτό το καλοκαίρι κοντά στα παιδιά , τώρα που η ανθρώπινη επαφή , είναι το πραγματικό οξυγόνο μας”, αναφέρει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αδάμης με αφορμή την περιοδεία για την παράσταση “Όρνιθες”  που κάνει αρχή από την Πάτρα στις 8 Ιουλίου. 
Ήταν λίγες ημέρες πριν, όταν από το υπουργείο ανάπτυξης, ανακοινώθηκε η άρση των μέτρων ως προς τις παραστάσεις σε ανοιχτούς, υπαίθριους χώρους από 1ης Ιουλίου,  παρουσία κοινού, και οι «Όρνιθες», έστειλαν μήνυμα πως παίρνουν τα βουνά, τα λαγκάδια και τις παραλίες, για να ξεκαλοκαιριάσουν σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της περιοδείας.

 

Το αγαπημένο έργο  του Αριστοφάνη,μια συμπαραγωγή από τις «Μαγικές Σβούρες» και την Marossoulis Productions, θα ταξιδέψει με τόλμη και κέφι, κι αυτό το καλοκαίρι, στα ανοιχτά θέατρα , σε πόλεις και νησιά της Ελλάδας, ένα από τα πιο παλιά , πρώτα – πρώτα ονειρικά  παραμύθια που φτιάχτηκαν  στην ιστορία του ανθρώπου.

Οι «Όρνιθες» μιλούν για την επείγουσα , πια , ανάγκη του σεβασμού προς τη φύση και  για έναν αντίστροφο δρόμο από την οικολογική καταστροφή.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αδάμης μαζί με τους  επτά σπουδαίους καλλιτέχνες επί σκηνής  φτιάχνουν για τα παιδιά μια παράσταση – ταξίδι.

Ένα ταξίδι στην ουτοπία του καθενός μας , στην κρυφή μας ελευθερία ,  εκεί που το άγγιγμα και η αγκαλιά φτιάχνουν κόσμους ,μέσα από την πιο σπαρταριστή κωμωδία τού σπουδαιότερου κωμικού σε ολόκληρη την ιστορία του Θεάτρου, του Αριστοφάνη.

Δυο φίλοι, ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης , θέλουν να βρουν τον άνθρωπο που έγινε πουλί – τον Έποπα τον Τσαλαπετεινό για να μάθουν από αυτόν σε ποιο μέρος του κόσμου μπορεί κανείς να ζήσει ειρηνικά , με σεβασμό στον άνθρωπο και στη φύση.

Εκείνος δεν γνωρίζει , και τότε ο Πεισθέταιρος προτείνει να ιδρύσουν την Πολιτεία των Πουλιών , στα σύννεφα , εκεί ,μεταξύ του κόσμου των ανθρώπων και του κόσμου των θεών. Ο Τσαλαπετεινός καλεί τα Πουλιά  για να τους ανακοινωθεί το σχέδιο, αλλά εκείνα, καχύποπτα με τους ανθρώπους , ετοιμάζονται να τους επιτεθούν. Ο Πεισθέταιρος όμως φουσκώνει τα μυαλά των πουλιών και στο τέλος τα πείθει να ιδρύσουν την Πολιτεία των Πουλιών !

Πριν ακόμα, καλά- καλά, χτιστεί η Πολιτεία καταφθάνουν διάφοροι εκμεταλλευτές και καλοθελητές που προσπαθούν να αποκομίσουν οφέλη από την ίδρυσή της. Στο τέλος όμως καταφέρνουν Πουλιά και Άνθρωποι , μαζί να χτίσουν την ιδανική Πολιτεία .

Ο Δημήτρης Αδάμης «ντύνει» την παράσταση με παραδοδιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα, που μιλάνε για τα πουλιά. Από τη Θράκη ως την Κρήτη , κι από τον Πόντο ως τα Επτάνησα. Υπέροχα τραγούδια, που μαζί με τους ηθοποιούς, θα ερμηνεύει για χάρη των παιδιών , ζωντανά στη σκηνή, ο Βασίλης Γισδάκης , ο τελευταίος τραγουδιστής του Μάνου Χατζιδάκι.

Ανάμεσα στα τραγούδια ξεχωρίζει ένα παραδοσιακό από τη Ρωσία, που τους στίχους του μετέφρασε και απέδωσε στα ελληνικά ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος με τίτλο «Οι Γερανοί».

Σκηνοθετικό σημείωμα

Οι άνθρωποι του Αριστοφάνη φεύγουν , μετακινούνται προς το ωραίο και παρασύρουν μαζί τους τα Πουλιά. Κι εκείνα με φτερά ανοιχτά και νύχια γαμψά και μάτια σπαθιά , φτιάχνουν μια πολιτεία δίκαιη και καθαρή.

Μια μετακίνηση , μια μετανάστευση σε ένα μέσα μας κλίμα ζεστό. Είναι μια προτροπή προς τα παιδιά να κινηθούν , να ονειρευθούν.  Στις εποχές μας ίσως αυτό να έμοιαζε  περιττό , τώρα όμως , μετά τα δύσκολα , που περάσαμε όλοι μαζί  ,  είναι επειγόντως αναγκαίο. Ένα κρώξιμο δυνατό κι ένα φτερούγισμα δυνατό να γδάρει τον ήσυχό μας αέρα , αν το θέατρο ακόμα μπορεί να λέει ιστορίες για να ταξιδεύουν μαζί τους τα παιδιά κι εμείς και να ενώνει τους ανθρώπους.

Η παράσταση που φτιάξαμε , ευτυχεί να είναι τόπος συνάντησης έξι απίστευτα γυμνασμένων ηθοποιών στο σώμα και στην ψυχή, αλλά και τριών υπέροχων καλλιτεχνών: του εικαστικού Παναγιώτη Κουλουρά , της χορογράφου Φωτεινής Σταματελοπούλου και του τραγουδιστή Βασίλη Γισδάκη.    

Ταυτότητα   

Διασκευή –Σκηνοθεσία : Δημήτρης Αδάμης

Απόδοση στα Νέα Ελληνικά : Δόμνα Ζαφειροπούλου

Σκηνικό : Παναγιώτης Κουλουράς

Κοστούμια : μαγικές σβούρες

Kίνηση : Φωτεινή Σταματελοπούλου

Ενορχήστρωση : Γιώργος Κωνσταντινίδης

Διδασκαλία τραγουδιών :Ιωάννα Εμμανουήλ

Μουσική Επιμέλεια : Δημήτρης Αδάμης

Ειδικές Κατασκευές : Ιφιγένεια Κωφού

Βοηθός σκηνοθέτη :Τόνια Πουρκού

Παίζουν οι ηθοποιοί: Θανάσης Βοϊδήλος , Γεωργία Μαυροειδοπούλου, Ντέπυ Μοράρη , Τάσος Ράπτης , Κωνσταντίνος Τσονόπουλος , Μαριλίζα Χρονέα   .  Ο Βασίλης Γισδάκης ζωντανά στη σκηνή.

Οι «Όρνιθες -Η Πολιτεία των Πουλιών» απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας .

Γενική είσοδος στο Θέατρο : 12 ευρώ,

Προπώληση : 10 ευρώ  ,   κάρτα ανεργίας : 8 ευρώ 

Πληροφορίες- κρατήσεις  : 210 9853609   &   6948 744 988