Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

«Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» μιλούν κι αποκαλύπτουν

«Το έργο αυτό είναι πολύ προσωπικό ,σε βάζει να παλέψεις με τους δικούς σου δαίμονες και να κάνεις την αυτοκριτική σου», λέει στο artplay.gr η Λίλα Μπακλέση και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής προσθέτει: «Γέλαγα και έκλαιγα και γέλαγα και έκλαιγα και θυμήθηκα όλους τους έρωτες μου και την εφηβεία μου και τα νησιά και τις θάλασσες και τους πόνους και τις χαρές μου»

Οι δυο νεαροί, ταλαντούχοι και βραβευμένοι πρωταγωνιστές μιλούν στο artplay.gr για το έργο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα «Οι κάτω απ΄ τ΄αστέρια», που μετά από μια εξαιρετικά πετυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία, ξεχειμωνιάζει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Άλφα, από το Σάββατο 2 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή στις 11μμ, Σάββατοσ τις 6.30μμ και Κυριακή στις 9μμ.

Μια ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης, για τις πολύ μεγάλες προσδοκίες και την πολύ σκληρή πραγματικότητα, με φόντο τη μικρή κοινωνία της επαρχίας, τις παραλίες του καλοκαιριού και την ξέγνοιαστη εποχή της αθωότητας.

ΛΙΛΑ ΜΠΑΚΛΕΣΗ

«Τον Φεβρουάριο του 2017 μου έστειλε ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας ένα mail με μια πρώτη γραφή των «κάτω απ’ τ’ αστέρια» με την υποσημείωση ότι όταν το έγραφε είχε στο μυαλό του τον Κωνσταντίνο και εμένα .Από την πρώτη ανάγνωση κατάλαβα ότι ήταν κάτι που με αφορούσε . Όταν το διάβασε και ο Κωνσταντίνος αποφασίσαμε ότι έπρεπε να βρούμε τρόπο (και χρόνο ) να γίνει η παράσταση .Δυο νέοι άνθρωποι που μιλούν για τον έρωτα ,όλους μας αφορά αυτό ,σωστά ;Σωστά !Πως μιλάς όμως για αυτό ;Πως μιλάς μέσα από τη Μένια και τον Νικολή ;Πως μεταμορφώνεις αυτό το υπέροχο κείμενο ποιητικού ρεαλισμού σε μια μάχη ανάμεσα σε ένα αγόρι και ένα κορίτσι ;Ξεκινήσαμε τις πρόβες με τον Κωνσταντίνο (αποφασίσαμε ότι θέλουμε να δοκιμάσουμε να το σκηνοθετήσουμε μόνοι μας )και μετά από κάθε πρόβα μιλούσαμε με τον Τηλέμαχο στο τηλέφωνο για να ανταλλάξουμε ιδέες .Μετά από λίγο καιρό σταματήσαμε γιατί δεν είχαμε τα χρήματα να το υλοποιήσουμε .Η παύση αυτή δεν κράτησε πολύ .Αλλάξαμε την αρχική μας (πολυδάπανη ) ιδέα κάτι που τελικά αποδείχτηκε απελευθερωτικό σε υποκριτικό επίπεδο ,και καλέσαμε «ενισχύσεις» .Η Άρτεμις Γρύμπλα ήρθε και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της παράστασης και της σκηνοθεσίας .Ανάμεσα σε πρόβες ,παραστάσεις και γυρίσματα καταφέρναμε να συντονιστούμε έστω και για μεταμεσονύκτιες συναντήσεις .Νομίζω ότι μας ήταν τόσο δύσκολο να κάνουμε κάποιες μέρες πρόβα γιατί το έργο αυτό είναι πολύ προσωπικό ,σε βάζει να παλέψεις με τους δικούς σου δαίμονες και να κάνεις την αυτοκριτική σου .Έχω πολλούς λόγους που με κάνουν να αγαπώ τη συγκεκριμένη δουλειά και να νιώθω τυχερή που είμαι κομμάτι της. Καταρχάς παίζω για πρώτη φορά ένα καινούριο έργο γραμμένο από έναν υπέροχο συγγραφέα και φίλο. Δεύτερον ,είναι η πρώτη φορά που έχω την ευθύνη της σκηνοθεσίας ,ομαδική ευθύνη .Και τρίτον μοιράζομαι τη σκηνή με έναν ηθοποιό που θαυμάζω ,που νιώθω μαζί του ασφάλεια κάθε δευτερόλεπτο που βρισκόμαστε στη σκηνή ,που θέλουμε και οι δυο να πούμε την ιστορία της Μένιας και του Νικολή ,την ιστορία των κάτω απ’τ’αστέρια »

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΙΜΠΗΣ

«Χρόνια αναρωτιόμουν γιατί λείπουν από το νεοελληνικό θέατρο τα νεοελληνικά θεατρικά έργα. Και όσα απ’ αυτά έβρισκαν το δρόμο τους στις σκηνές της Αθήνας ήταν αποκλειστικά τα έργα με βαρύ συμβολικό χαρακτήρα, έντονα στοιχεία μεταμοντέρνου λόγου, αποσπασματικές και αποδομημένες εκδοχές γνωστών μύθων κ.ο.κ. Με λίγα λόγια έργα που κατά τη γνώμη μου δεν αφορούν το ευρύ κοινό της χώρας μας. Όταν λοιπόν ο ποιητής και φίλος μου Τηλέμαχος Τσαρδάκας πριν από ενάμιση χρόνο μου έστειλε ένα έργο που έγραψε για μένα και τη Λίλα ήμουν επιφυλακτικός αν και γνώριζα ήδη το βάθος και την αμεσότητα της ποίησης του. Ένα μεσημέρι σε ένα κενό μεταξύ προβών διάβασα λοιπόν το έργο. Γέλαγα και έκλαιγα και γέλαγα και έκλαιγα και θυμήθηκα όλους τους έρωτες μου και την εφηβεία μου και τα νησιά και τις θάλασσες και τους πόνους και τις χαρές μου. Ήμουν εκείνο το μεσημέρι σίγουρος πως αυτό το έργο θα είναι το επόμενο βήμα μου. Και η Λίλα αισθάνθηκε το ίδιο. Και πιάσαμε λοιπόν δουλειά.  Από την αρχή ήμασταν βέβαιοι πως θ’ ακολουθήσουμε την αμερικάνικη οδό με δύο τρόπους. Πρώτον στην σκηνοθεσία, τοποθετώντας αυστηρά έναν τέταρτο τοίχο και σκάβοντας σε βάθος στους χαρακτήρες, τα κίνητρα και τα θέλω τους με την πολύτιμη βοήθεια της Άρτεμης, μόνιμης συνεργάτιδας μου εδώ και 3 χρόνια στη διδασκαλία. Δεύτερον, αποφασίσαμε η παράσταση να ταξιδέψει σε πολλούς χώρους, να ζυμωθεί, να μας αποκαλύψει τον εαυτό της, να εκτεθεί στα μάτια πολλών ανθρώπων, να ανασχηματιστεί και τέλος να φτάσει στην πρεμιέρα της γεμάτη εμπειρίες, ώριμη πια. Η στιγμή της πρεμιέρας λοιπόν πλησιάζει και μας βρίσκει έτοιμους και περήφανους να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας.»

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Συντελεστές:

Κείμενο: Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Ερμηνεύουν: Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής

Σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα, Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής,

Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς

Σχεδιασμός φωτισμού: Σεσίλια ΤσελεπίδηΦωτογραφίες: Σοφοκλής Μπιμπής

Δ/νση παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης

Παραγωγή: K2L ΑΛΦΑ.ΘΕΑΤΡΟ Ε.Ε
Διάρκεια: 70 λεπτά χωρίς διάλλειμα

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (προπώληση) / Ταμείο: 15 ευρώ, 12 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, ανέργων)

Προπώληση εισιτηρίων: Από το ταμείο του θεάτρου (11:00 – 13:00 και 17:00 – 21:00 / Τηλ 210 5221444 & 210 5238742) και viva.gr