featured Θέατρο

Ο Περικλής Γιαννόπουλος και ο Πλάτων Ροδοκανάκης στο Άσυλο Ανιάτων!

«Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού» είναι ο τίτλος του νέου θεατρικού  έργου της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη, ενός πρωτότυπου νεοελληνικού κειμένου, με μορφή αστυνομικού θρίλερ, αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας πάνω σε πραγματικά γεγονότα, που παρουσιάζεται τον προσεχή Μάιο στον προαύλιο χώρο του Άσυλου Ανιάτων στην Κυψέλη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του artplay.gr το έργο  βασίζεται στη μνημειώδη αυτοκτονία του ποιητή Περικλή Γιαννόπουλου που πνίγηκε στη θάλασσα του Σκαραμαγκά καβάλα στο άλογό του, για τα μάτια της μποέμισσας ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου. Πρόκειται για την τελετουργική σχέση της αυτοχειρίας του με τον συγγραφέα Πλάτωνα Ροδοκανάκη, τη μυστηριώδη μεσαιωνική προέλευση της οικογένειάς του και τους κωδικοποιημένους αποκρυφιστικούς συμβολισμούς που εντοπίζονται στα γραπτά του – τα οποία υπέγραφε ζωγραφίζοντας έναν λαγό (!).

Η ιστορία του έργου βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που αποτυπώθηκαν στην αθέατη πλευρά της καλλιτεχνικής Αθήνας του 1910 και τα οποία έρχονται στο φως ως αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας σε ιστορικά αρχεία, δημοσιεύματα της εποχής και πλειστηριασμούς παλαιών βιβλίων.

Χρησιμοποιεί τη συγγραφική φόρμα της μυθοπλασίας και του αστυνομικού θρίλερ για να εξιστορήσει τα ευρήματά της. Μια σειρά από φόνους στο σήμερα οι οποίοι ερμηνεύονται αποκλειστικά με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν, καθώς όλα τα στοιχεία για την εξιχνίασή τους βρίσκονται εκεί.

Μετά την πρεμιέρα τον Μάιο του 2019 στον Προαύλιο Χώρο του Ασύλου Ανιάτων (Αγίας Ζώνης 39) στην Κυψέλη, η παράσταση θα ταξιδέψει τον Οκτώβριο του 2019 στο Λονδίνο και τη Σμύρνη, πόλεις οι οποίες σχετίζονται ιστορικά με την παράξενη και ξακουστή Οικογένεια Ροδοκανάκη. Το Άσυλο Ανιάτων αποτελεί την τελευταία αθηναϊκή οικία της οικογένειας Ροδοκανάκη έως και το 1901, χρονιά όπου το οίκημα της Αγίας Ζώνης θα περάσει στα χέρια του Ασύλου. Το Λονδίνο είναι ο τόπος όπου έζησε ο Κωνσταντίνος Ροδοκανάκης (1635 – 1685), ποιητής, αλχημιστής και προσωπικός γιατρός του Βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου Β’, συνεισφέροντας και στην ανακάλυψη του φαρμάκου ενάντια στην Πανούκλα. Η Σμύρνη είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε, σπούδασε και εργάστηκε τα πρώτα χρόνια της ζωής του, προτού μεταβεί στην Αθήνα, ο λογοτέχνης Πλάτων Ροδοκανάκης (1883 – 1919), που αποτελεί και το κεντρικό πρόσωπο της παράστασης, η οποία και πραγματοποιείται 100 χρόνια από τον θάνατό του, με την ευγενική παραχώρηση του προαύλιου χώρου από το Άσυλο Ανιάτων και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Με αφορμή την παράσταση προετοιμάζεται ομαδική έκθεση με θέμα την Οικογένεια Ροδοκανάκη σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού.

Το έργο «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού», είναι το όγδοο στη σειρά των έργων Ανδρεάδη – Ασπρούλη τα τελευταία 4 χρόνια το οποίο εκδίδεται από την “Κάπα Εκδοτική”. Η παράσταση αυτή αποτελεί τη δεύτερη συνεργασία της Ρούλας Πατεράκη με τη σκηνοθέτη, μετά το Θέατρο Τέχνης (Υπόγειο 2017 – 2018, Ένας άνθρωπος επιστρέφει στην πατρίδα του πιστεύοντας ότι θα τον σκοτώσουν και τον σκοτώνουν) και γίνεται η αφορμή η Ρ. Πατεράκη να ταξιδέψει πρώτη φορά ως ηθοποιός εκτός Ελλάδος. Πρόκειται για την  τρίτη παράσταση της Ι. Ανδρεάδη που θα παρουσιαστεί τη φετινή σεζόν 2018 – 2019 στο εξωτερικό, μετά τον «Ίωνα» του Ευριπίδη ο οποίος θα ανέβει τον Μάιο του 2019 στο θέατρο «The Tank» στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και το έργο «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» που ανέβηκε τον Νοέμβριο του 2018 στο «Hellenic Center» του Λονδίνου.

Σκηνοθεσία – Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη

Κείμενο: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης

Οργάνωση Παραγωγής: Τέτα Αποστολάκη

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου 1+1 = 1

Παίζουν: Ρούλα Πατεράκη, Ορέστης Καρύδας, Δέσποινα Σαραφείδου, Γιάννης Χαρμπάτσης.

Τα δύο σκίτσα ανήκουν στον εικαστικό Γιώργο Τσόπανο και απεικονίζουν τον αυτόχειρα ποιητή Περικλή Γιαννόπουλο.

Μάνια Ζούση