Θέατρο

Ο Κοριολανός και ένα τραγούδι στα κορσικανικά

Την τραγωδία που έγραψε ο Σαίξπηρ λίγο πριν το θάνατό του, τον Κοριολανό, ανεβάζει με τον δικό της τρόπο η ομάδα Σπίρτο στο Θέατρο RABBIThole της οδού Γερμανικού 20 στο Mεταξουργείο.

Ο Σαίξπηρ έγραψε το έργο εμπνευσμένος από την αληθινή ιστορία του ομώνυμου στρατηγού της Ρώμης (525 π.χ). Στην ρημαγμένη (οικονομικά – πολιτικά) Ρώμη επικρατεί κοινωνικός αναβρασμός.

κορ 5

Ο Γάιος Μάρκιος Κοριολανός αναλαμβάνει να ηγηθεί του πολέμου κατά των Βόλσκων εκπληρώνοντας προσωπικά και πολιτικά κίνητρα. Οι εκπρόσωποι – δήμαρχοι του λαού προσπαθούν να αναχαιτίσουν την πολιτική ανέλιξη του Γάιου Μάρκιου ώστε να διασφαλίσουν τις δικές τους εξουσίες και να διαμορφώσουν τις καινούριες σχέσεις μέσα στο κράτος. Οι ευγενείς και οι άρχοντες, με τη σειρά τους, προωθούν την άνοδο του Γάιου Μάρκιου με στόχο την διεύρυνση των ιδιωτικών τους συμφερόντων. Ο λαός καλείται να πάρει θέση «καρφωμένος» στην εξουσιαστική σκακιέρα. Η μητέρα του Γάιου Μάρκιου επιζητά την επιτυχία του γιού της, κατ’ επέκταση και τη δικιά της, και μέσα από συμπλεγματικά πρίσματα τον ωθεί σε καίριες επιλογές. Οι σχέσεις εξουσίας, σ’ όλο το φάσμα των σχέσεων του έργου, υφαίνουν ένα τεράστιο ιστό πάνω στον οποίο κάθε υποκείμενο μένει αναπόδραστο και εγκλωβισμένο. Ο Γάιος Μάρκιος, ως σημαίνον πρόσωπο, αναδεικνύει τις αντιφάσεις των ίδιων των ιδανικών του καθώς και του πολιτικού καθεστώτος της δημοκρατίας.

κοριολ 1

Τρία χρονικά επίπεδα, Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον, καθώς και το πως το ένα τέμνει το άλλο συνθέτουν την Ιστορία του ανθρώπου πάνω στη γη. Ο Σαίξπηρ, εν αγνοία του ίσως, θίγει την τομή που το παρελθόν γίνεται παρόν και μέλλον και το μέλλον παρελθόν.

κορ 6
Στην παράσταση ακούγεται ένα τραγούδι στα κορσικανικά που λέει: «Κοιτάχτε να μειώσετε, βαρόνοι την τυραννία, αλλιώς δίνω όρκο ότι θα χάσετε την εξουσία. Κηρύχθηκε ήδη ο πόλεμος κατά της αυθαιρεσίας
κι άρχισε να χάνει ο λαός την υπομονή του.
Προσέξτε γιατί ξεσηκώνεται μια φωτιά εναντίον σας
προσέξτε γιατί δεν είναι παιγνίδι αλλά κάτι που γίνεται πραγματικότητα.
Προσέξτε γιατί ο αέρας μυρίζει θύελλα,
κόσμε, παραπληροφορημένε, άκου την φωνή μου».

κοριολ 3

Σκηνοθεσία/Διασκευή/Σύνθεση

Θεατρική Ομάδα Σπίρτο

Παίζουν: Αντρέας Μεμλίκας, Βασίλης Γιαννέλος, Έλενα Δεσύλλα, Πέτρος Σκαρμέας, Τζοάννα Βρακά, Τόνια Προδρόμου

κορ 7
Από 21 Ιανουαρίου – 25 Μαρτίου / Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή / Ώρα 21:15
Θέατρο RABBIThole / Γερμανικού 20 / Mεταξουργείο

τηλ. επικοινωνίας 6945518296 / Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά