Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

“Για τον Σκαρίμπα που πάει πέρα από την πληγή”

Η Ομάδα T.d.S (Terre de Semis) δηλαδή ο Άρης Λάσκος, η Ειρήνη Μπούνταλη και η Ειρήνη Φαναριώτη γράφουν στο artplay.gr με αφορμή την πρεμιέρα του έργου του Σκαρίμπα “Ο Κύριος του Τζακ”

στις 22 Ιανουαρίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

“Μέσα από αυτή την προσωπική και καθολική συνάμα ιστορία ερχόμαστε πιο κοντά στην αποδοχή της παραδοξότητας των πραγμάτων και στην απόλαυση της αιώρησης για τόσο λίγο όσο κρατάει το ταξίδι σ’ αυτό τον κόσμο”, σημειώνει η Ειρήνη Φαναριώτη.
Για “έναν τολμηρό άνθρωπο που αδιαφορεί για την “κανονική” σειρά των πραγμάτων και κάνει την δειλία να μοιάζει γοητευτική!!!!”, κάνει λόγο η Ειρήνη Μπούνταλη.
Σε έναν “άνθρωπο πληγωμένο και όμως με βαθιά κατανόηση για τα «ανθρώπινα», που πάει πέρα από την πληγή, μπορεί να ζήσει με αυτήν και κυρίως να δημιουργήσει αυτές τις υπέροχες ιστορίες…”, αναφέρεται ο Άρης Λάσκος.

Ειρήνη Φαναριώτη

“Από την πρώτη στιγμή που έπεσε αυτό το κείμενο στα χέρια μου ένιωσα κάτι προσωπικό. Κάτι που νομίζω πως ο καθένας θα αναγνωρίσει βλέποντας την παράσταση. Σε ένα παράλληλο σύμπαν όλοι υπήρξαμε, έστω και μια στιγμή στη ζωή μας, Σουρούπιδες. Έτσι, μέσα από αυτή την προσωπική και καθολική συνάμα ιστορία ερχόμαστε πιο κοντά στην αποδοχή της παραδοξότητας των πραγμάτων. Στην παραδοχή πως τίποτα δεν είναι ελέγξιμο και στην απόλαυση της αιώρησης για τόσο λίγο όσο κρατάει το ταξίδι σ’ αυτό τον κόσμο.
Δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στην ποιητικότητα αυτού,όπως καταλαβαίνετε. Αν έβλεπε ο Σκαρίμπας αυτή την παράσταση νομίζω θα είχαμε να πούμε πολλά.
‘Και να το λιμάνι..η θάλασσα,η δροσερή κ’ η απέραντη, άφηνε κάτι βουές μες στα χάη. Κ’ εγώ ήμουν κει, εκεί απ’ όπου είχε φύγει η χαρά μου”.

Ειρήνη Μπούνταλη

“Είναι ωραία να είστε δειλοί περι να τρέχουν απ’ τις μύτες σας αίματα” . Η φράση αυτή εμφανίζεται στο διήγημα. Και το νόημά της το ΄χω συναντήσει και σε άλλα έργα του. Όμως η γραφή του Σκαρίμπα είναι γοητευτικά τολμηρή. Με συγκινεί αυτή η αντίθεση. Ο τρόπος που αφηγείται , που επιλέγει τις λέξεις ή που μας “μπλέκει” στις σκέψεις των προσώπων, μου δίνει την εντύπωση ενός τολμηρού ανθρώπου που αδιαφορεί για την “κανονική” σειρά των πραγμάτων. Αλλά αυτός ο άνθρωπος κάνει την δειλία να μοιάζει γοητευτική!!!!

Νομίζω θα του έδειχνα την σκηνή που οδηγεί σιγά σιγά την παράσταση στο τέλος της. Για να μας πει αν την είπαμε τελικά την ιστορία”.

 

Άρης Λάσκος

Αυτό που με συγκινεί πιο πολύ από όλα στον κόσμο του Σκαρίμπα, είναι αυτή η τόσο οικεία αίσθηση που σου βγάζει ένα κείμενο που παραδόξως (και εντελώς ιδιοφυώς) έχει φτιαχτεί με τα πιο παράξενα υλικά (σαν να θέλει να πετύχει ακριβώς το αντίθετο): μια γλώσσα άχρονη που ενώνει φράσεις από όλες τις εποχές της, ορθογραφικά και γραμματικά λάθη, παροιμίες, χρονικές ανακολουθίες, ρυθμικά σχήματα, παρηχήσεις, λέξεις που έφτιαξε ο ίδιος… Μια γλώσσα που χρησιμοποιείται για να πει μια σπαρακτική ερωτική ιστορία..

Τη διαβάζεις και τον φαντάζεσαι.. έναν άνθρωπο πληγωμένο και όμως με βαθιά κατανόηση για όλα.. και για τον πόνο και για τη χαρά και για τα λάθη και για τα σωστά… Βαθιά κατανοήση για τα «ανθρώπινα».. Ίσως αυτό που είπε σε μια τελευταία συνέντευξή του, «ευχαριστώ το Θεό για τα δάση και τα βουνά που είδα» να περιλαμβάνει αυτό που προσπαθώ να πω.. Έναν άνθρωπο που πάει πέρα από την πληγή, δεν ξέρω αν τη γιατρεύει, μπορεί όμως να ζήσει με αυτήν και κυρίως να δημιουργήσει… Αυτές τις υπέροχες ιστορίες…

Γι αυτό ίσως αν μαγικά ένα βράδυ έρθει ένα βράδυ να μας δει θα του παίξω στο repeat το απόσπασμα που ο Αντώνης Σουρούπης – ο «ήρωάς» μας – μαγεμένος από τη «φιλία» του με τον «νιοφερμένο» Μάριο, θα ξεκρεμάσει το μπουζούκι, θα τραγουδήσει έναν αμανέ, ενώ ταυτόχρονα μες το μυαλό του, αλλά και μπροστά του: «Οι τόποι, οι εποχές γυρνοφέρανε σαν άξαφνο κανα φιλμ μες στο σκοτάδι… Ψυχή μου σεβντάδες! Οι μαργιολιές, τα’ αγαπητηλίκια μου, οι όρκοι μου, λουλούδισαν σγουρός σαμπούκος και δυόσμοι! Ζουμπούλια κι αγιοδημήτρηδες θράσεψαν πίσω από παρεθυράκια και γρίλλιες…»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Φαναριώτη, ομάδα Terre de Semis
Παίζουν: Άρης Λάσκος, Ειρήνη Μπούνταλη, Ειρήνη Φαναριώτη
Σκηνικά/Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Φώτης Σιώτας
Επιμέλεια Κίνησης: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί: Σεσίλια Τσελεπίδη
Κινηματογράφηση: Αλέξανδρος Χαντζής
Bοηθός σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου

Photo Credits: Λίνα Μπακαλέξη

κύριος_τζακ_01

INFO
Τοποθεσία: Θέατρο Του Νέου Κόσμου-Κάτω Χώρος, Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Νέος Κόσμος
Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016, ώρα 21.15
Παραστάσεις: 22 Ιανουαρίου-20 Μαρτίου 2016
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 19.00
Διάρκεια: 70 λεπτά
Πληροφορίες-κρατήσεις: 210 9212900
Τιμές εισιτηρίων
Παρασκευή: Κανονικό 12€, Φοιτητικό-Άνω των 65 ετών 10€, Ανέργων 8€
Σάββατο-Κυριακή: Κανονικό 13€, Φοιτητικό-Άνω των 65 ετών-Ανέργων 10€