Θέατρο

“Ο Κύριος του Τζακ” του Σκαρίμπα

Ένα παράδοξο, από τα μικρής έκτασης κι όχι τόσο ευρέως γνωστά διηγήματα του Γιάννη Σκαρίμπα, όπου κάθε βεβαιότητα ή προσδοκία του ήρωα ανατρέπεται, Ο Κύριος του Τζακ, γίνεται παράσταση από την ομάδα

Ομάδα T.d.S (Terre de Semis) δηλαδή τους Άρη Λάσκο, Ειρήνη Μπούνταλη και Ειρήνη Φαναριώτη στις 22 Ιανουαρίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Πρόκειται για μια παράσταση, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Φαναριώτη, που μιλά για την φιλία, τον αμφίβολης ταυτότητας ερωτισμό, την ανατροπή , την απατηλή όψη των πραγμάτων ,το παιχνίδι και την απόλαυσή του, ως προϊόν της φαντασίας, τον αποχωρισμό και τον κάθε λογής αποχαιρετισμό.
Το Έργο

Στην ταβέρνα του Πάτα κάνει την εμφάνισή του ένας πολύ όμορφος νεαρός που συστήνεται ως λοστρόμος του κότερου «Τζούλια Δεπάνου» που έχει αράξει προσωρινά στο λιμάνι της Χαλκίδας. Η εξωπραγματική ομορφιά του λοστρόμου πυροδοτεί διφορούμενα σχόλια στην ταβέρνα κι ένα θερμό επεισόδιο θα αποτελέσει την αφορμή για να συνδεθεί ο ήρωας του έργου με το πρόσωπο του λοστρόμου.

Στόχος του συγγραφέα είναι η εκτροπή της ιστορίας προς το παράδοξο.

Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1948 κι έκτοτε αναδημοσιεύτηκε και συμπεριλήφθηκε σε μεταγενέστερες συλλογές διηγημάτων, με κάποιες αλλαγές τόσο στην έκτασή του, με την προσθήκη νέων κωμικών σκηνών, όσο και στο λεξιλόγιό του.

Η ιστορία ωστόσο, ολοκληρώνεται στο διήγημα “Πατς και Απαγάι” που ανήκει στην ίδια συλλογή και αποτελεί τη συνέχεια του “Κυρίου του Τζακ” επαληθεύοντας το παιχνίδι και τη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των ηρώων.

Η Ομάδα T.d.S (Terre de Semis) συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό πέρυσι με μην παράσταση “Μεγάλοι δρόμοι”, που επανέρχεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου κάθε Τετάρτη και Πέμπτη από τις 27 Ιανουαρίου έως και τις 17 Μαρτίου 2016.

IMG_9750

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Όταν διάβασα για πρώτη φορά το διήγημα αυτό, πέρα από το γλωσσικό μεγαλείο του Γιάννη Σκαρίμπα, είδα την ανάγκη και την πίστη για το διαφορετικό, γι’ αυτό που φαίνεται, ίσως κάπως, αλλά είναι σίγουρα, κάπως αλλιώς. Πολύ γρήγορα διαπίστωσα πώς παρά το γεγονός ότι είναι γραμμένο πριν από πλέον 60 χρόνια, εμπεριέχει μια σύγχρονη θεματολογία κι έναν κόσμο που παρόλο που είναι έντονα “σκαριμπικός”, μας είναι εξαιρετικά οικείος. Ο βασικός ήρωας και αφηγητής της ιστορίας θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς, δεν έχει σημασία. Η φιλία, ο έρωτας, τα όρια στον έρωτα, ο πειρασμός, η λανθασμένη εκτίμηση για την εικόνα των πραγμάτων, το παιχνίδι, όλα αυτά είναι έντονα μέσα στο έργο του Σκαρίμπα. Στόχος μας είναι να καταδυθούμε σ’ αυτό τον λογοτεχνικά παράδοξο κόσμο και να τον επικοινωνήσουμε με τον κάθε θεατή . Ύστερα, ο καθένας προσωπικά αλλά και όλοι μαζί θα επιχειρήσουμε να αφήσουμε πίσω μας καταστάσεις, αντιλήψεις, συνήθειες του παρελθόντος που μας κρατούν κολλημένους “στο πάτωμα”… Ο αποχωρισμός είναι πάντα δύσκολος, αλλά μήπως κάποιες φορές είναι και λυτρωτικός; Δε μένει παρά να αποδειχθεί…
«Μόνον- πουλάκι τραυματισμένο- η ψυχούλα μου, έκατσε σαν σ’ άκρη γης, σ’ έναν κλώνο.»

Ειρήνη Φαναριώτη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Φαναριώτη, ομάδα Terre de Semis
Παίζουν: Άρης Λάσκος, Ειρήνη Μπούνταλη, Ειρήνη Φαναριώτη
Σκηνικά/Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Φώτης Σιώτας
Επιμέλεια Κίνησης: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί: Σεσίλια Τσελεπίδη
Κινηματογράφηση: Αλέξανδρος Χαντζής
Bοηθός σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου

Φωτό: Κική Παπαδοπούλου

INFO
Τοποθεσία: Θέατρο Του Νέου Κόσμου-Κάτω Χώρος, Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Νέος Κόσμος
Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016, ώρα 21.15
Παραστάσεις: 22 Ιανουαρίου-20 Μαρτίου 2016
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 19.00
Διάρκεια: 70 λεπτά
Πληροφορίες-κρατήσεις: 210 9212900
Τιμές εισιτηρίων
Παρασκευή: Κανονικό 12€, Φοιτητικό-Άνω των 65 ετών 10€, Ανέργων 8€
Σάββατο-Κυριακή: Κανονικό 13€, Φοιτητικό-Άνω των 65 ετών-Ανέργων 10€