Θέατρο

Ο «Ιδομενέας» έρχεται

«Καλημέρα σας! Βαδίζουμε στο δεκαήμερο της πρεμιέρας… Η ζωή τι δώρο”. Με αυτή την πρόταση, η σκηνοθέτης Κατερίνα Ευαγγελάτου ενημέρωσε  για την πορεία της προετοιμασίας του «Ιδομενέα».

Πριν λίγα χρόνια η Κατερίνα είχε εντυπωσιάσει με τη σκηνοθεσία της στον «Χρυσό Δράκο» του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ, που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο. Τώρα επανέρχεται στον ίδιο συγγραφέα και ετοιμάζει για το Φεστιβάλ Αθηνών τον «Ιδομενέα» που ανεβαίνει στην Πειραιώς 260 στις 20,21 και 22 Ιουλίου με ένα επιτελείο δυνατών πρωταγωνιστών.

ιδομενεας 6

Το έργο του Σίμελπφενιχ εκκινεί από τον μύθο του Ιδομενέα, του βασιλιά  της Κρήτης, ο οποίος επιστρέφοντας από τον Τρωικό πόλεμο πέφτει σε μια  τρομερή θύελλα. Μπροστά στον φόβο του θανάτου ορκίζεται στους θεούς να  θυσιάσει το πρώτο ζωντανό πλάσμα που θα συναντήσει αν καταφέρει και  φτάσει στην ακτή της πατρίδας. Μόνο που ο πρώτος που συναντά είναι ο  ίδιος του ο γιος.

 

ιδομενεας 1

Μια ομάδα από εννέα άντρες και γυναίκες κάτω από το βλέμμα ενός  πλήθους εκατό ανθρώπων,  αφηγείται τις διαφορετικές εκδοχές που θα  μπορούσαν να έχουν συμβεί, σχολιάζει, γλιστρά διστακτικά σε αυτά που  ερευνά, εξετάζει και απορρίπτει. Σκέπτεται πάνω στα ζητήματα του  έργου.  Μιλά εξ ονόματος των ηρώων, περνά από τον έναν στον άλλον, από  το γενικό στο ειδικό και αντίστροφα, κρατώντας την αίσθηση ενός Χορού  αρχαίου δράματος. Οι ηθοποιοί σκέφτονται δημοσίως επάνω σε αυτή την  δίχως έλεος ιστορία .Σε διάφορους χορωδιακούς συνδυασμούς φιλοσοφούν  πάνω στον φόβο του Θανάτου και τον Θάνατο, την Ενοχή, την Αγάπη και  τον αφανισμό των άλλων ως προϋπόθεση της προσωπικής επιβίωσης. Όλα τα   μεγάλα ανθρώπινα ερωτήματα βρίσκονται μέσα στον Ιδομενέα.

ιδομενεας 5

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Λευτέρης Βενιάδης

Παντελής Δεντάκης

Κλήμης Εμπέογλου

Ακύλλας Καραζήσης

Σοφία Κόκκαλη

Ηρώ Μπέζου

Αμαλία Νίνου

Γιάννης Νταλιάνης

Αλεξάνδρα Παντελάκη

Συμμετέχει πλήθος 100 ατόμων

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Μετάφραση: Έφη Ρευματά

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Ιωάννα Κουρμπέλα

Μουσική: Λευτέρης Βενιάδης

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά

Βοηθός σκηνογράφου: Δάφνη Αηδόνη

Εκτέλεση παραγωγής: Highway Productions – Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα

Φωτογραφία: Κική Παπαδοπούλου