Θέατρο Παιδί

Ο Γιάννης Χ=xenos στο EU-Bullying Forum στο Birmingham

Ένα μεγάλο δίκτυο σχολείων, εκπαιδευτικών οργανισμών, πανεπιστημίων, κολεγίων και Επιστημονικών οργανισμών, συμβούλων εκπαίδευσης (υπάρχουν και τέτοιοι) ανέλυσαν τις πρακτικές που εφαρμόζουν στη χώρα τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Bullying, στο EU-Bullying Forum

που είναι σε εξέλιξη από τις 19 Μαΐου και ολοκληρώνεται το Σάββατο 23 Μαΐου στο Birmingham. Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετέχουν το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ και ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής, ο οποίος γράφει στο artplay.gr από το Birmingham.

«Στο Ευρωπαϊκό forum/workshop EU-BULLYING που γίνεται από 19-23 Μαΐου στο Birmingham, παρουσιάστηκαν οι βέλτιστες πρακτικές σε μορφή μοντέλων που να μπορεί ο καθένας (εκπαιδευτικός, γονέας κλπ) να τις χρησιμοποιήσει. Στη συνάντηση τονίστηκε ότι το bullying είναι γεγονός που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας απροκάλυπτα η καλυμμένα και εκεί πρέπει να αντιμετωπιστεί. Στην πηγή του, την στιγμή που συμβαίνει. Αν αυτή η συνάντηση ειδικών της εκπαίδευσης, με μεγάλη εμπειρία πάνω στο φαινόμενο του bullying, αποκτάει μια ιδιαίτερη αξία είναι διότι ότι δεν αναλώθηκε σε θεωρίες και στατιστικές, εν πολλοίς γνωστές σε όλους η άμεσα προσβάσιμες στον καθένα μέσα από το διαδίκτυο, αλλά πέρασε σε πρακτικές πρωτότυπες και προτάσεις αποτελεσματικές.

Δομημένο σε working group το EU-Bullying Forum έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν γνώμες, μεθόδους και ιδέες. Να δώσουν και να πάρουν τεχνογνωσία πάνω σε αυτή τη μάστιγα. Να παρουσιάσουν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους και πως αντιμετωπίζεται. Πολλά case studies παρουσιάστηκαν και πολλές πρακτικές στα διάφορα working group».

birmingham

Η Action synergy, Ελληνική εταιρία με μεγάλη εμπειρία σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, είχε την πρωτοβουλία να φέρει στην Αγγλία εκπαιδευτικούς, ειδικούς από διάφορους χώρους. Έτσι την Ελληνική συμμετοχή αποτελούσαν ο Αλέξανδρος Μπαλάσκας, η εκπαιδευτικός Βίκυ Γεωργαντά (ειδικός τεχνολογία της πληροφορίας στην Εκπαίδευση- 5ο Δημ. Σχολείο Κορωπίου) και το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ.

«Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω με λεπτομέρεια την παράσταση ΓΙΑΝΝΗΣ Χ=XENOS και την μέθοδο του action theater πάνω στην οποία βασίστηκε. Παρουσιάστηκαν αποσπάσματα και ακολούθησε συζήτηση. Μέσα από τις προβολές και την παρουσίαση έγινε σαφής η θέση μας ότι το θέατρο δεν είναι μια απλή διασκέδαση. Μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα επικοινωνίας με το κοινό. Τα παιδιά (γυμνασίου και λυκείου) και οι καθηγητές τους παρακολουθούν πάνω στη σκηνή συμπεριφορές που είναι εύκολο να τις αναλύσουν, να τις κρίνουν και να αποστασιοποιηθούν η να ταυτιστούν μ’ αυτές. Η παράσταση «θυσιάζοντας τον εαυτό της» σταματάει σε χαρακτηριστικά σημεία, η δράση παγώνει και οι ηθοποιοί δίνουν το λόγο στα παιδιά ώστε να ακουστεί η γνώμη τους πάνω στις σκηνικές συμπεριφορές και σχέσεις. Η μικροκοινωνία του σχολείου, που έρχεται οργανωμένο στο θέατρο να δει την παράσταση και να συζητήσει με τους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη, βιώνει σαν συλλογική εμπειρία το φαινόμενο και αποκτά γνώμη πάνω σ΄ αυτό. Έτσι η παράσταση αποτελεί ένα ιδανικό όχημα, και δίνει ερεθίσματα σε κάθε μαθητή να πάρει θέση συνειδητά απέναντι στο φαινόμενο, όταν το βλέπει να συμβαίνει μπροστά στα μάτια του.

Ζητήθηκε επίσης μια ιστορία (φανταστική η πραγματική) να παρουσιαστεί με οποιοδήποτε τρόπο. Η δική μας συμμετοχή ήταν ένα πρωτότυπο «επιτραπέζιο» παραμύθι με τίτλο «Μικρές ασήμαντες αυτοκτονίες», την οποία αφηγήθηκα. Με λίγα λόγια: Σ’ ένα σχολείο που φοιτούν μόνο καραμέλες με κόκκινο σελοφάν, έρχεται μια λευκή αναβράζουσα ασπιρίνη. Κραυγαλέα διαφορετική, την απομονώνουν και την εκφοβίζουν. Το μόνο που της μένει είναι να βγάλει το περιτύλιγμα της και να αυτοκτονήσει πέφτοντας στη κοντινή λίμνη (σε ένα ποτήρι με νερό). Στο σχολείο μείνανε μόνο τα καθαρόαιμα κόκκινα. Για την Ελληνική πραγματικότητα που πριν από χρόνια είχε ζήσει την περίπτωση «Αλεξ» και πρόσφατα την περίπτωση «Βαγγέλη Γιακουμάκη» δεν είναι και τόσο παραμύθι. Το bullying συμβαίνει κάθε μέρα στα σχολεία μας και ανεβάζει την Ελλάδα στην 4η θέση πανευρωπαϊκά. Αυτό δεν πρέπει να το θυμόμαστε μόνο όταν συμβαίνει κάποιο τραγικό γεγονός και τα κανάλια ασχολούνται μανιωδώς και αποκλειστικά με αυτό, αλλά κάθε μέρα και κυρίως όλοι όσοι ερχόμαστε σε επαφή με τα παιδιά.

Νίκος Καμτσής

Birmingham, 22 Μαΐου 2015