Θέατρο

Ο «Αίας» στην Ελευσίνα

Ένα δικαστήριο που θα κρίνει με αγώνα λόγων, τη ζωή ή το θάνατο ενός ήδη μη ζωντανού, και κατόπιν, στην ίδια αίθουσα, το δίκαιο ή μη της ταφής ενός ήρωα.

Αυτός είναι ο «Αίας» του Σοφοκλή που παρουσιάζει στις 27 Αυγούστου στην Ελευσίνα ο θίασος «Δρόμος με δένδρα», σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα.

«Όμως της διπλής αυτής κρίσης (σ.σ. του δικαστηρίου που προαναφέραμε) προηγήθηκε μια άλλη δίκη, η κρίση των όπλων ενός άλλου νεκρού, του Αχιλλέα, του μοναδικού δικαστή που θα μπορούσε πραγματικά και δίκαια να κρίνει τον άξιο να πάρει τα όπλα του. Κι αυτό ο Αίας το
ξέρει:

Εάν ο Αχιλλέας ζωντανός,
έμελλε αυτός να κρίνει τα ίδια του τα όπλα,
και να τα δώσει ανταμοιβή
στον πιο ανδρείο απ’ όλους
άλλος κανένας δε θα τα ’πιανε στα χέρια του,
μονάχα εγώ”», αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

Ο Σοφοκλής στήνει, σύμφωνα με τη σκηνοθέτη, ένα δικαστήριο, όπου τελικά, δίνεται η μάχη ανάμεσα στη βροντόφωνη δύναμη της πειθούς και των ρητορικών επιχειρημάτων και την αθόρυβη δύναμη της ανθρωπιάς.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση Νικολέττα Φριντζήλα
Σκηνοθεσία Μάρθα Φριντζήλα
Μουσική Βασίλης Μαντζούκης, Θεανώ Μεταξά
Σκηνικός χώρος Βασίλης Μαντζούκης
Σχεδιασμός φωτισμού FeliceRoss
Βοηθός Φωτιστής Σοφία Αλεξιάδου
Βοηθός Σκηνοθέτη Δέσποινα Τσαφίτσα
Φωτογραφίες Ορφέας Εμιρζάς
Video Άρις Ζάγκλης

ΔΙΑΝΟΜΗ
ΑΙΑΣ Άθως Δανέλλης
ΤΕΚΜΗΣΣΑ Μαρία Κεχαγιόγλου
ΤΕΥΚΡΟΣ Γιώργος Φριντζήλας
ΟΔΥΣΣΕΑΣ Φοίβος Συμεωνίδης
ΝΑΥΤΗΣ Μιχάλης Πανάδης
ΜΕΝΕΛΑΟΣ Τάσος Δημητρόπουλος
ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ Τάνια Παπαδοπούλου
ΕΥΡΥΣΑΚΗΣ Θεανώ Μεταξά
ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ Πάνος Μητρόπουλος
ΑΘΗΝΑ Ανανιάδη Νεφέλη, Ασημάκου Κατερίνα, Γρατσία Ντούνια, Διαλούπη Μαρία,  Κάκκινου Σμαράγδα, Καντούρη Κάτια, Κιουπάκη Ελίνα,Σακέττα Σοφία, Μπάλλα Βάσια, Μπάρτζου Μαριάννα, Μπάτσιου Χριστιάνα, Νασιοπούλου Ιωάννα, Παριανού Χρύσα, Παπακωνσταντίνου Στέλλα, Παρασκελίδου Δήμητρα, Πίκουλα Χρυσάνθη, Πολυχρόνη Βίκυ, SantarelliFederica, Σακκούλη Ελένη, Σμέτη Βιβή, Τσαφίτσα Δέσποινα, Τσορτέκη Σοφήλια.
ΝΑΥΤΕΣ Κοτίδης Ιωάννης, Καλιότσος Μιχάλης, Ίσαρης Παναγιώτης, Ξιάρης Ανδρέας, Γιώργος Κατσής, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Μελέτης Λάμπρου, Βασίλης Δημόπουλος, Χάρης Μακαρούνας.