Θέατρο

Ο Δημήτρης Αδάμης καλλιτεχνικός διευθυντής του Αθήναιον

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ιστορικού Θεάτρου Αθήναιον της Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει ο σκηνοθέτης – συγγραφέας Δημήτρης Αδάμης.

Το Θέατρο ανακαινίστηκε πρόσφατα και μέσα στο καλοκαίρι θα ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, και στις δύο σκηνές του, Κεντρική και Άνω Χώρος, καθώς και στον τεχνολογικό εξοπλισμό προκειμένου να βελτιστοποιήσει το ποιοτικό αποτέλεσμα των καλλιτεχνικών δράσεων που θα φιλοξενήσει με τη νέα σεζόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημήτρης Αδάμης καταστρώνει ήδη τα σχέδια του για τον Σεπτέμβριο και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να στείλει προσκλητήριο σε όλες τις νέες και ποιοτικές ομάδες Θεάτρου και Χορού της Θεσσαλονίκης, διερευνώντας τη δυνατότητα μελλοντικών συνεργασιών.

Σημαντικό μέρος του προγράμματος που καταστρώνει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Αθήναιον αποτελούν οι μετακλήσεις πειραματικών και ποιοτικών ομάδων Θεάτρου και Χορού από την Αθήνα, καθώς και νέες καινοτόμες δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

 

Ο Δημήτρης Αδάμης γεννήθηκε στα Γιαννιτσά Πέλλας το 1968 και είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Βεάκη. Παρακολούθησε σεμινάρια Θεατρικού παιχνιδιού και Σκηνοθεσίας. Συνεργάστηκε σαν ηθοποιός με πολλούς θιάσους, κείμενά του παίχτηκαν σε επιθεώρηση του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, εργάστηκε στο ραδιόφωνο σαν παραγωγός εκπομπών, ενώ είχε την επιμέλεια και την παρουσίαση μαζί με την Δόμνα Ζαφειροπούλου ραδιοφωνικής εκπομπής για παιδιά στο ραδιόφωνο του ΜΕΛΩΔΙΑ το 2011. Σκηνοθέτησε σε Μουσικές Σκηνές του Πειραιά, και την κωμωδία «Ενοικιάζεται εκτός απροόπτου» στο θέατρο Ροές, καθώς και τη «Νυχτερινή βάρδια» στο Σύγχρονο θέατρο Αθήνας. Ο Δημήτρης Αδάμης έχει γράψει στίχους σε CD για παιδιά, διδάσκει θεατρικό παιχνίδι, καθώς και σε σεμινάρια για εμψυχωτές.

Για πολλάχρόνια γράφει και σκηνοθετεί θεατρικά έργα για παιδιά. Η παράστασή του «Αυτός ο Μεγάλος μικρός Σίτος Σιταράκις» ανέβηκε στον Πολυχώρο ΑΘΗΝΑΪΣ, την περίοδο 2003-2004 και την επόμενη το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης του εμπιστεύτηκε την Παιδική Σκηνή του με το ίδιο έργο.

Έγραψε και σκηνοθέτησε την παράσταση «Μύθοι Αισώπου» που παρουσιάστηκε στα πλαίσια των Εκδηλώσεων των Ολυμπιακών Αγώνων στην ΑΘΗΝΑ το 2004. Τον Νοέμβριο του 2008 είχε τη θεατρική επιμέλεια και σκηνοθεσία της συναυλίας της Τατιάνας Ζωγράφου με τίτλο «Δεν βιάζομαι να μεγαλώσω» που έγινε στο Κέντρο Τεχνών στο ΑCS. Σκηνοθέτησε σε συνεργασία με τα SPECIAL OLYMPICS   συναυλία για παιδιά στη Χαλκίδα με τη χορωδία του Δ.Τυπάλδου και τις μαγικές σβούρες να κάνουν εικόνα τα τραγούδια.

Τα τελευταία χρόνια (2004-2015) παρουσίασε στα θέατρα ΑΘΗΝΩΝ , ΑΘΗΝΑ και ΙΛΙΣΙΑ παραστάσεις για παιδιά όπως   «Αμέλια η Νεράιδα των Αστεριών», «Ανεμόμυλοι για ανεμόμυαλους ταξιδιώτες», «η Φάρμα των ζώων», «η Ξυλένια Κούκλα», «Σίτος Σιταράκις αυτός ο Μεγάλος μικρός», «Ο Αυγερινός και η Πούλια», «To θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον», « Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», «Το Παραμύθι του Μεγαλέξανδρου», «Δον Κιχώτης» και «ο Μικρός Πρίγκιπας».

Σκηνοθέτησε επίσης το έργο «Ερωφίλη» του Γ.Χορτάτζη για εφήβους με μουσική του Γιάννη Χαρούλη. Από το 2013 έχει αναλάβει την παιδική σκηνή του θεάτρου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας τις παραστάσεις «Το Παραμύθι του Μεγαλέξανδρου» , «Το ασκημόπαπο», και «Δον Κιχώτης».

Μ. Ζ